« Отговор #49 -: May 01, 2010, 21:07 »
Хайде забрави евтините реклами и кажи нещо конкретно. Много по - производителна, бърза и стабилба не са конкретни показатели. Колко по производителна, колко по - бърза и колко по - стабилна? И струва ли си за това нещо да компилираш по цели нощи и да човъркаш по системата цели нощи вместо да се занимаваш с нещо полезно или приятно? А пък за модулите не виждам какъв е проблемът толкова ако ти се занимава да си компилираш сам ядро и на Дебиан, въпреки, че не намирам никаква нужда. Повечето модули в ядрото са с M и се зареждат ако има нужда. За това и като дам lsmod виждам, че са заредени само някои от сигурно хилядите модули. Според мен лично много по - важно е да не ти се стартират ненужни услуги и това няма никакъв проблем да си го настроиш в Дебиан. А за избирането на подходящата оптимизация - наскоро във phoronix правиха тестове с Дженту и се оказа, че с консервативните настройки, които явно повечето хора ползват (O2) системата е едва с няколко процента по - бърза, а с O3 беше малко повече, но не много. Реално това много трудно може да се усети, но пък за сметка на това apt-get install gnome отнема около минута и половина за сваляне на пакетите и около 4-5 минути за инсталиране и това вече се усеща, особено при ъпдейтване.
PS
Не оставай с впечатление, че имам нещо против Дженту, напротив много го уважавам. Но това със забързаната система се преекспонира. За мен особено хубавото на Дженту е, че можеш да си настроиш системата много добре според твоите нужди (даже щеш не щеш трябва да го направиш) и то не откъм процесорни оптимизации и use flag-ове, а по - скоро от към инсталиран софтуер и работещи услуги и функции, които искаш да ползваш. А относно бързодействието поне според личния ми опит ако Дебиан се настрои правилно разликата спрямо Дженту не е осезаема (което означава, че ако Дженту има предимство е по - малко от 10 процента). Ползвал съм Дженту и го уважавам доста, просто не мога сега да се занимавам с часове с разни неща свързани със системта. Ползвал съм и Дебиан и съм бил много доволен. Сега съм със Федора и съм страшно впечатлен от графичните инструменти.