Не го мразят а просто ги е срам да си признаят, че системата е добра и дори я ползват.
Тук всеки се изживява, като голям разбирач и просто не е престижно да си на Ubuntu, нали разбираш. Колкото на по забита и сложна дистрибуция си толкова по-голям разбирач си.
От друга страна почти всички, които са писали в акаунта си дистрибуции различни от Убунту имат паралелно и убунту на машините си или в съвсем близко минало са го ползвали. Други пък ги е срам от самите себе си, че планират да минават на "ламерската дитрибуция Убунту"
Естествено от всеки оправдания колкото искаш.
Абсолютно ненавиждам хората, които ползват затормозяващ и полу-използваем софтуер само защото е много хакерско и понеже за гениите е присъщо разбираш ли да си хабят половината ден с тривиални и безсмислени неща. Най-вече онаниращите маймунки, които за които *BSD бил идеи по-добре измислен от линукс, ама идея си нямат кое точно му е по-добре измисленото, тях най-много ги обичам

Все си мисля, че човек трябва да ползва това, с което е свикнал и се оправя най-добре. Това да се насилваш да си губиш времето с глупости само защото изглеждат хакерски, не мога да го разбера, някак си не е сериозен мотив.
Що се отнася до Убунту, наистина почти никога не съм го ползвал. Преди години си бях поръчал диск, пристигна, дори го инсталирах (смело, тогава виртуализацията не беше модерна още). Изтърпях го около месец и си сложих пак дебиан. Не че е отвратително, прилично е, но някои неща, на които съм свикнал ги няма или се казват/правят по различен начин, а други неща ме дразнят и ме мързи да свиквам с това. Ако не бях свикнал с дебиан, сигурно щях да свикна с убунту и тези неща нямаше да ме дразнят.
А, да, и мнението ми за убунтувското community е негативно, думата "убунтолигофрени" не съм я измислял аз, но понякога пасва много добре. Убунтувските форуми и бъгтракинг системи предлагат изключително redundancy на глупави, безсмислени и тривиални неща обсъждани често от невежи хора, където някакви странни (малоумни?) елементи са на почит заради пълните глупости, които пишат. Някак си там количеството е на преден план пред качеството по отношение на съдържанието, не знам защо. Дистрибуцията не е виновна за това обаче, може би единствено факта че се таргетира пред такива хора, не знам. Обикновено ако се чудя за нещо и ровя из гугъл, ако попадна на убунтувски форуми, прескачам.