Автор Тема: Как да направя линукс да е основната ОС :?  (Прочетена 2953 пъти)

katsar0v

• Напреднали
  • Публикации: 140
    • Профил
Някой знае ли как да направя линукс да е основната ос , а и да попитам защо има само един дял 70 гб,  от 120 гб ми хдд ?  ???
инаяче съм много доволен от тази ОС
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

katsar0v

• Напреднали
    • Профил
мисля , че почти намерих отговора, но защото като даже мисля и че намерих останалата част от hdd  , сега трябва да намеря как да изтрия windows xp  от linux ubuntu и да направя линукса единствена ос
« Последна редакция: May 17, 2010, 07:13 от katsar0v »
Активен

c111100101

• Гост
Ако си инсталирал Ubuntu през windows, махнеш ли win. оставаш и без Ubuntu.
Ти въобще направи ли си труда да потърсиш как се инсталира Убунту?
Първо преди да правиш каквото и да било трябва да си архивираш всичко важно на диска!
После с програма за манипулиране на диска си правиш нови дялове!
Примерно оразмеряване на диска:
1 Дял основен  / ext4 20Gb
2 Втори дял /Home, ext4 колкото искаш но желателно е да е не по малко от 20gb. Това на практика ще ти е дяла в който ще ти се записват както конфигурациите на повечето програми така и всичко което сваляш. Нещо като Documents $ settings/user във windows.
3. По желание може да си оставиш един допълнителен дял, който да ти е допълнителен и да не го монтираш като никакъв.
4. Накрая правиш един SWAP дял не повече от 1Gb
Сега вече си готов за инсталация!
Записваш си Ubuntu 64 bit на диска или слагаш флашката и при стартирането на компа бутваш от CDROM или в частност DVD-то.
Следваш стъпките, които са описани на хиляди места в интернет подробно!
Активен

katsar0v

• Напреднали
    • Профил
тоест , трябва да изтрия всичко и да инсталирам убунту на наново от диск ?
« Последна редакция: May 17, 2010, 07:44 от katsar0v »
Активен

c111100101

• Гост
Правилно си ме разбрал!
Това, което си направил е инсталация на Убунту, която е един вид вградена във windows.
Разделянето на диска може да го направиш с каквато програма си поискаш, както и с инсталационното сд. Трябва да имаш предвид, че външните програми за преоразмеряване на диска ще имат опция само за файлова система ext3, това да не те притеснява!. После при инсталацията може да зададеш да ти се форматират дяловете в ext4.
Препоръчвам ти да инсталираш на английски а после вече лесно може да си преформиш системата на Бг. Поне в диска на kubuntu има една грешка в превода и може да се окаже, че ще избереш ext4 а дяловете пак ще се форматират като ext3. Когато инсталираш на английски този проблем го няма.
Не съм инсталирал Ubunutu и не мога да кажа как е там. Аз съм фен на Kubuntu понеже е с графична среда KDE.
Активен

katsar0v

• Напреднали
    • Профил
значи компютъра не иска да буутне от флашката ,  а направих каквото пише в официалния сайт за да инсталирам от флашка

Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
Само не знам, защо си качил първата снимка, абсолутно ненужна е. Не мога да видя дали си я направил бутваща. Тука имаш да направиш 3 стъпки: първата е да си свалиш Ubuntu - това вече си го направил, 2-рата е да си свалиш Universal USB installer, това ще го направиш и после трябва да стартираш този Installer, да посочиш къде се намира ISO-то с Ubuntu-то и да изчакаш програмата да приключи с работата си, посре reboot и си ти.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

katsar0v

• Напреднали
    • Профил
ами пробвах и това , мисля че пак не става
« Последна редакция: May 17, 2010, 08:44 от katsar0v »
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
Ами аз пък мисля, че става!
Активен

katsar0v

• Напреднали
    • Профил
първият път когато казах че даде грешка , тоест гну груб съобщението беше точно от тази инсталация
Активен

katsar0v

• Напреднали
    • Профил
ето, че сега инсталирах и това със усб инсталер ,но пак същото
Активен

c111100101

• Гост
Е добре де само не разбрах, защо не инсталираш директно от CD?
Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

katsar0v

• Напреднали
    • Профил
ами аз ако можех да инсталирам cd щях да сложа win 7 , но нещо се е прецакала cd  записвачката и не работи , но пък трябва да стане от usb , щом от usb не буутва,как ще стане от диска ..
Активен