Автор Тема: Изключване и включване на графичната среда  (Прочетена 2426 пъти)

takov

• Напреднали
  • Публикации: 40
  • Distribution: Linux Debian
    • Профил
Здравейте драги съфорумници,имам едно запитване към Вас.
Искам да знам как се изключва и включва графичната среда под Линукс Ред Хат Ентерприсе Сървър 5.5.Идеята ми е да намаля натоварването на машината и да вървят по добре сървърите,които държа на нея.Мисля,че става чрез код въведен в терминала,но не съм много сигурен,даже изобщо не съм сигурен просто така предполагам.Трябва ми код както за изключване така и за включване.Благодаря предварително на всеки отзовал се.
Активен

n00b

• Напреднали
  • Публикации: 1248
  • Distribution: OSX
  • Window Manager: 10.6, 10.8, 10.9
  • Live to hack, hack to live.
    • Профил
init 3    - multiuser w/o X
init 5    - multiuser with X

Само root може да ги изпълнява. Затова или su или sudo.
Активен

mobilio - професионални мобилни приложения

takov

• Напреднали
    • Профил
Всичко това в терминала,нали така ?
Активен

ddantgwyn

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 1267
    • Профил
... Искам да знам как се изключва и включва графичната среда под Линукс Ред Хат Ентерприсе Сървър 5.5. Идеята ми е да намаля натоварването на машината и да вървят по добре сървърите,които държа на нея...

понеже това е сървър, изобщо няма смисъл да ползваш графична среда, затова е най-добре да редактираш файла /etc/inittab. намираш в него реда

id:5:initdefault:

и променяш цифрата 5 на 3. това е така наречения default runlevel. в самия файл има кратко описание кой runlevel какво прави, но на теб ти е нужен runlevel 3. след това записваш файла и при следващия рестарт, машината ще влиза в конзола, а не в графична среда. графичната среда може да я пуснеш (ако въобще ти е необходима) с командатата startx.

това е засега, което се сещам.
Активен

the lamer's team honourable member

takov

• Напреднали
    • Профил
Да,но аз от скоро съм на Линукс (има няма 2 седмици) и колкото и неспирно да чета статии и да съм активен в този форум,разбирам все още много малко и ме съмнява,че ще се оправя в конзолата (без графична среда).Ако може някаква статия/урок да по-прочета малко повече да не съм съвсем хванат по гащи (така да се каже).
Активен

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил
Ако може някаква статия/урок да по-прочета малко повече да не съм съвсем хванат по гащи (така да се каже).

РедХат имат прекрасна документация. Това са едни pdf-и. Всичко са написали много просто и разбрано и за конфигуриране и за администриране. Няма и значение и за коя версия е документацията. Даже мисля, че по-предните бяха доста по-разбрани.

Относно за необходимостта от графична среда. На мен ми е трябвало само за инсталиране и ъпдейт на пакети - понякога РХ имат отвратителни зависимости, a и не винаги можеш да намериш как точно се казва пакета който ти трябва. Само с yum в конзолата не мога да се оправя. :'(
Иначе в конзолата всичко друго е възможно и е много по-лесно.
« Последна редакция: Jul 04, 2010, 00:21 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

takov

• Напреднали
    • Профил
Аз незнам дори и най-елементарния код в конзолата.Ако може някаква тема с дадени как се инсталират определени неща през конзола ще ми бъде много полезна.Още ме е страх да и правя експерименти,но все пак ще пробвам да я изключа тази вечер да видя как ще се справя :)
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
http://www.linuxforums.org/forum/linux-tutorials-howtos-reference-material/64958-how-install-software-linux.html#post344055

Ето ти основите, за това как се инсталират пакети и програми от конзолата.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

takov

• Напреднали
    • Профил
Направих го с "su -"

su -
init 3

Можете да заключвате темата.Благодаря на всички които ми помогнаха :)
« Последна редакция: Jul 04, 2010, 19:21 от takov »
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
Между другото, не е нужно да презареждаш цели init-и, само за да изключиш или включиш графичната среда. Init-ите са много удобни за разположение на различен набор от процеси, които да се включват/изключват при различните init-и, но само за един процес не си заслужава презареждането (или поне опитът за това) на още една торба процеси.
Намери init скрипта на графичния мениджър, който ползваш, и използвай него, за да пускаш/спираш/рестартираш графичната среда. Би трябвало да се намира в /etc/init.d и най-вероятно се казва kdm (но може и да е gdm или xdm, не съм запознат с наличните окомплектовки на RHEL). След като установиш кой е графичният мениджър, който ползваш, ето как да го използваш (за примера вземам kdm, но го смени в командата, ако се налага):
Код
GeSHi (Bash):
  1. /etc/init.d/kdm start/stop/restart
Командата се изпълнява като root (т.е., пак влизаш преди това със su). Не изписвай и трите параметъра едновременно, избирай си съответното действие. Тъй като не съм запознат и с организацията на файловете в RHEL, init скриптът на графичния мениджър може и да не е в /etc/init.d, така че, ако го няма там, огледай и /etc/rc* папките ;)
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

takov

• Напреднали
    • Профил
Ще пробвам.Аз обмислям и друг вариант тъй като вече приключих работата по Линукса и повече няма да го закачам компютъра освен ако не изкочи някой проблем (надявам се нищо да не изкача).Затова си мисля направо да редактирам файла да се стартира конзолата вместо графичната среда.Мисля,че е по удачно.
Активен

n00b

• Напреднали
    • Профил
По-принцип се чудя изобщо защо ти е графиката? Всички сървъри работят в конзола (текстов режим) и натоварването на графичната среда е хабене на ресурси нахалос.

ВСИЧКО може да се настрои под текстов режим (специално на Червената Шапка е даже отлично).

И поздравления за първите стъпки, малко страшничко си е първоначално. Ако преодолееш първоначалния шок ще откриеш една цяла нова вселена.
Активен

phantomlord

• Напреднали
  • Публикации: 1832
  • Distribution: Debian Sid
  • Window Manager: KDE 4
  • Fall to your knees and bow to the Phantom Lord
    • Профил
Съгласен съм с neter и според мен най-чистия вариант е просто да се забрани стартирането със системата на дисплей мениджера (kdm/gdm/xdm...) без да се пипат run level-ите. За Debian дистрибуциите най-лесно става с rcconf, за RHEL - чети тук:
http://tuxtraining.com/2008/11/12/how-to-manager-services-in-fedoraredhatcentosunbreakable-linux
Активен

http://myfreesoft.net/phpBB2/index.php?c=7
Помогни си сам, за да ти помогне и Господ
Linux - connecting people...

takov

• Напреднали
    • Профил
А да Ви запитам още един въпрос.Когато Линукса е в конзолен режим дали графичната среда използва някакви ресурси и ако е така как мога да ги огранича или поне да ги сведа до минумум.А и н00б аз все още съм нов в света на Линукса,те първа ще правя много други запитвания в този форум.Пипах в биоса (автоматичен старт на пц,нещо което не бях и пробвал,но се справих) сега графична среда мисля,че имам малък напредък дори и нищожен да е.А и да не забравя да се похваля,че компилирах ядро под Червената Шапка без проблеми :) Е отначало имаше някакъв ерор но при повторно компилиране всичко беше ток и жица.
Активен

n00b

• Напреднали
    • Профил
Когато линукса е в текстов режим графиката НЕ се зарежда и съответно тези ресурси които биха били използвани за графиката не се хабят.

Аз съм малко по-стара генерация Linux потребител и в 90% от времето си го използвам под текстов режим, а и машините се намират на километри от мен. За мен лично Linux не е готов още за desktop пазара, но и преди 10 години не беше.
Активен