Автор Тема: grub> ????  (Прочетена 3163 пъти)

nasoss

• Участници
  • Публикации: 9
    • Профил
grub> ????
« -: Oct 03, 2010, 14:18 »
Имам следния проблем.Имам 2 харда sdb(master) и sda(svale).На sdb ми беше инсталиран Windows Profesional XP+SP3 и Ubuntu 9.04.Всичко си беше ок до момента когато го надградих от Ubuntu 9.04 с Ubuntu 10.04.Като се инсталира на едно място ме пита най-вероятно къде да инсталира grub в sdb или в sda, и аз му дадох отметката на втория ми хард sda. Инсталирах Ubuntu 10.04 със Diamond Tools.Рестартирах компютъра и ми излезе съобщение за grub> черен екран??? как да си върна нещата по старо му да ми зарежда grub и да ми дава опция да си избирам Windows Profesional XP+SP3 и Ubuntu???.Нещата в BIOS бяха 1-device CD 2-device sdb 3-device sda.

Малко информация какво съм опитал за да го оправя:1.Пробвах със CD:WinXp Pro +SP3 Bootable като в BIOS му зададох да зарежда от CD...не ми открива WinXp Pro +SP3 Bootable излиза ми отново това тъпо grub>черен екран и някакви команди които се изпълняват, но не съм толкова на ТИ с Linux за да го оправя от там.Диска с Win е читав с него съм си инсталирал Windows Profesional XP+SP3 пробвах и с други дискове нестава!!!.Втори device по подразбиране е sdb, където ми беше OS-Win Ubuntu и трети device sda.2. Пробвах със CD:Ubuntu 10.04 инсталационен като в BIOS му зададох да зарежда от CD,втори device по подразбиране е sdb, където ми беше OS-Win Ubuntu и трети device sda.Зарежда ми се ubuntu 10.04, пускам го LIVE CD без да го инсталирам никъде по машината,но от там мога да видя информация за двата ми харда за моя радост че са си още вътре и не се е затрила информацията по тях.Пробвах както един пич писа във форума:System-Administration-Synaptic Package Manager и от там да инсталирам startupmanager,но с LIVE CD я няма тая опция???3.Пуснах в BIOS да зарежда от sda и тогава ми излезе както беше преди да си избирам Win и Ubuntu,но като му дам WIn ми се рестартира компютъра,само като му дам Ubuntu тръгва Linux и дефакто само с него работи.4.Пуснах в BIOS 1-devece CD 2-sda 3-sdb сложих CD:WinXp Pro +SP3 Bootable и пакне не го отчете.5.Пробвах със CD:Ubuntu 10.04 инсталационен като в BIOS му зададох да зарежда от CD,втори device по подразбиране е sdа и трети device sdb,зарежда ми се Ubuntu 10.04 пускам го LIVE CD и тръгва само Linux.6.Пускам в BIOS 1 device sda и 2 device sdb като стартира мога да заредя само с Ubuntu като му дам Windows XP Provesional ми крашва и ми се рестартира компютъра.Интересното е че така като заредя Ubuntu System-Administration-Synaptic Package Manager и от там да инсталирам startupmanager който вече го има и му дам да boot от sdb както трябва да бъде,като рестартирам и пак му дам от BIOS 1 device sdb, 2 device sda ми излиза това съобщение за grub>?????. Моля някой да пише ако знае как да се оправи тоя проблем.Искам да си върна Windows и нещата както преди ми бяха.Като си пусна компютъра да ми дава да си избирам двете OS :(  :( Пращам screenshot ако ще е полезен на някой.
Активен

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
Re: grub> ????
« Отговор #1 -: Oct 03, 2010, 14:41 »
Човек, ти си направил голямо мазало, бре!!!За пръв път чувам да се инсталира Линукс при стартиран уиндоус от даемон тулс! Ти в wibi ли си ползвал????Както и да е. Пробвай следното:Нагласяш Bios да зарежда системата от sda. Стартираш с Убунтуто, отваряш конзола и:sudo update-grubТова трябва да ти открие какви операционни системи имаш по дисковете и да ги запише в бутващото меню. Ако всичко е наред, като рестартираш ще можеш да стартираш и уиндоуса.
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

nasoss

• Участници
    • Профил
« Отговор #2 -: Oct 03, 2010, 15:25 »
Нагласих Bios да зарежда системата от sda. Стартирах с Убунтуто  и това е резултата,излиза ми това съобщение:/usr/sbin/grub-probe: error: cannot find a device for / (is /dev mounted?)
« Последна редакция: Oct 03, 2010, 15:31 от nasoss »
Активен

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
« Отговор #3 -: Oct 03, 2010, 15:58 »
Добре, виж във файла /etc/fstab дали е записан sda - sda1 и там каквито има.Инсталирай груб отново:sudo grub-install /dev/sdaи повториsudo update-grubда видим какво ще станеОбаче като гледам не ти разпознава файлови системи, нещо се е оакало при инсталациятаВ краен случай си инсталирай наново Убунту, обаче както трябва - изпечи си инсталационното ISO на диск и така...
« Последна редакция: Oct 03, 2010, 16:00 от tonitochev »
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

nasoss

• Участници
    • Профил
« Отговор #4 -: Oct 03, 2010, 16:17 »
Не знам какво да правя вече се побърквам   :o :o :o.Ето какво ми излиза.
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6640
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #5 -: Oct 03, 2010, 16:57 »
Излиза ти, защото /etc/fstab  не е команда (изпълним файл), а е текстов файл. В него са описани кои дялове, къде да се монтират и как. Няма как да се изпълни в терминала, дори и с mode 777, то просто не е изпълним. Можеш да го четеш или да пишеш в него.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #6 -: Oct 03, 2010, 17:10 »
Тези снимки от livecd на ubuntu ли са? Щото ако е така,  трябва да си mount-неш дяловете на ново. http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=224351
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

nasoss

• Участници
    • Профил
« Отговор #7 -: Oct 03, 2010, 17:27 »
Ако може някой малко по разбираемо да ми каже как да си оправя проблема а за screenshot от LIVE CD e.
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #8 -: Oct 03, 2010, 17:32 »
Ако може някой малко по разбираемо да ми каже как да си оправя проблема а за screenshot от LIVE CD e.

Линка който ти дадох не можеш ли да го отвориш, да го разгледаш ако щеш и да го препишеш (като вместо sda1,2,3 си замениш с твоите дискове и партишъни. Струва ми се че не си толкова зле, хайде помъчи се малко ;).
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

trosho

• Напреднали
  • Публикации: 321
    • Профил
« Отговор #9 -: Oct 04, 2010, 04:07 »
@nasoss   Друже, защо се опитваш да инсталираш GRUB? На кой дял ще инсталираш файловете му? Имаш ли отделни дялове за Linux или Ubuntu е инсталирано в loop файлове (виж root.disk и swap.disk от поддиректория \ubuntu\disks)?

Както се опитах да ти обясня в темата другия форум - цък, при теб има Wubi инсталация и преди въобще да стигнеш до стартовото меню на Grub, трябва да минеш през менюто на bootloader-а на Windows и през wubildr (погледни директория \ubuntu\winboot).
По всяка вероятност имаш инсталиран част от GRUB в MBR-a на единия диск. При инсталация на Ubuntu под Windows, GRUB няма работа там и затова ти предложих да си възстановиш windows-кия запис в "code" областта на MBR с показаните там команди (евентуално да изпълниш и "fixboot", за да възстановиш boot sector-а на дяла с Windows).
След като направиш настройките в BIOS и тръгнеш да стартираш компютъра с инсталационното CD, трябва да натиснеш бутон, когато се появи подканващият надпис в дъното на екрана. Изпуснеш ли тези 3-4 секунди, стартирането се прехвърля към диска и съответно се озоваваш в resque режима на GRUB (при Live CD-то на Ubuntu поведението е друго - продължава стартирането от него, като се избира default опцията).

Имам две Wubi инсталации (едната е под Windows XP, другата под Win 7), така че имам поне малка представа какъв е процесът на стартиране в случая. Сега тествам Wubi инсталация на Ubuntu 10.10RC под Win 7 на друг компютър. Познай какво става, когато с grub-setup инсталирам GRUB в Master Boot Record (там се записва boot.img, подробностите тук), след като преди това трябваше да си поиграя с grub-mkimage, за да създам core.img в /boot/grub/. Ами резултатът е същият - черен екран с надпис "grub rescue>".
Познай какво стана, след като стартирах с инсталационното DVD на Win 7 и изпълних "bootrec.exe /FixMbr", след като влязох в Command Prompt? Ами... отново се показва менюто на bootloader-а на Windows и мога да избирам между Wind 7 и Ubuntu.

Това, което предполагам, е най-вероятната причина, но при теб може да има и други проблеми. Вместо да се разпитваме в продължение на още няколко поста, по-добре е да изпълниш един скрипт под Ubuntu (идеята е от тук). Ето страницата с обясненията и връзката за сваляне - цък.
Сваляш скрипта на десктопа, отварящ терминала и изпълняваш "sudo bash ~/Desktop/boot_info_script*.sh" (ако си с български езикови настройки, вероятно трябва да си оправиш настройките на клавиатурата и да замениш "Desktop" с "Плот"). След като скриптът си свърши работата, на десктопа ще се появи файл RESULTS.txt. Трябва да поставиш тук неговото съдържание, но когато го правиш, не забравяй да го форматираш като "code" (с бутон <#>), за да може да се чете (иначе ще стане неразбираема каша). От този файл ще се видят доста неща за настройките ти, и в Windows, и в Ubuntu. Към тях можеш да добавиш и съдържанието на файл/файлове Boot.ini от основните директории на дяла/дяловете, където го има.
Когато има тази по-подробна информация, ще може и по-добре да се прецени каква е точната причина за проблема ти.

ПП.
Тъй като станаха две теми, в два различни форума, ето отговора на долния въпрос в темата от другия форум - цък
« Последна редакция: Oct 05, 2010, 13:39 от trosho »
Активен

nasoss

• Участници
    • Профил
« Отговор #10 -: Oct 05, 2010, 12:03 »
Нещо съм си оакъл Master Boot според мен.Проблема е следния че като пусна WIN XP+SP3 Bootable не ми го засича,а във Biosa съм му дал да стартира от CD/DVD ROM.Пробвал съм и с други CD не е от дисковете,също така и за тея 3-4 секунди където трябва да се натисне бутон при стартирането на компютъра, не е от това.Проблема е, че само успява да зареди със livecd на Ubuntu със инсталационен на windows не става появява се проблем:error filesystem unknow или нещо от сорта и по надолу <grub rescue>
Това означава че през Windows немога да стигна до recovery consol и да изпълня командите "fixboot" и "fixmbr",единствения вариант е със livecd на Ubuntu 10.04.Някой ако може да помогне, с тая статия пробвах и не се получава http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=224351
 Със тоя script не съм пробвал http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1326788,ще пробвам и ако има резултат ще пиша.

Някой ако има идеи да пише.Благодаря Ви предварително
Активен

kalinik

• Напреднали
  • Публикации: 539
  • Distribution: LMDE x64 2012/ LM 14 x64
  • Window Manager: Mate / KDE
  • ID user #521433
    • Профил
« Отговор #11 -: Oct 05, 2010, 17:29 »
Да не си пипал в BIOS IDE-контролерите ?
Ако си бил на NATIVE Mode и ги смениш на AHCI/SATA (или нещо подобно) - Windows® НЯМА да стартира ;)
Активен

nasoss

• Участници
    • Профил
« Отговор #12 -: Oct 05, 2010, 17:49 »
не съм ги сменял
Активен

zlatena

• Напреднали
  • Публикации: 32
  • Distribution: Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #13 -: Oct 10, 2010, 18:45 »
Като за начало изключи през BIOS-a харда, върху който нямаш инсталирана опер.система.
......................
Теглиш GAG http://gag.sourceforge.net/

След като разархивираш gag4.10 ZIP archive вътре има едно ISO файлче - cdrom 3,20 MB.
burn image върху някое CD и чрез него(опция 5) ще можете да си фиксвате master boot record (MBR) на Windows ХР дори без да е инсталиран gag4.10...
Тествано е и става и за Windows 7.
=====================
За език по-добре да се избере  - английски...
След,като избереш опция №5 ще ти предложи:
Uninstall GAG(Restores MBR)
...и те пита все пак...
Are you sure you want to ununstall GAG?
Pres 1 for yes or 0 for no
Демек натискайки цифра №5 и после Цифра №1 GAG презаписва MBR въпреки всичко...
Тоест,ако имам инсталиран grub в MBR ,той ще бъде изтрит...
Аналогично и за всичко друго в MBR...
Нищо особенно няма да се случи,просто рестартирай...
Това е най-лесния начин(за мен) да фиксваш (MBR)  и после да инсталираш boot loader ....
Нали главната цел е да спасиш/заредиш Windows?
« Последна редакция: Oct 10, 2010, 18:48 от zlatena »
Активен

nasoss

• Участници
    • Профил
« Отговор #14 -: Oct 17, 2010, 23:02 »
Оправих го в Recovery Consol с инсталационен диск на WIN XP с командите "fixboot" и "fixmbr.Благодаря на всички за полезните съвети. ;D ;D ;D
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
GRUB зависва...
Кошче
diannik 0 6041 Последна публикация Jun 23, 2003, 15:16
от diannik
Мога ли да ползвам GRUB за стартиране на DOS?
Настройка на програми
feb 3 6517 Последна публикация Jul 18, 2003, 23:04
от feb
xp,RH9 i GRUB
Начини за увеличаване на бързодействието
sebastianz55 14 10591 Последна публикация Mar 16, 2004, 14:28
от sebastianz55
Grub
Настройка на програми
Borko 2 5963 Последна публикация Aug 16, 2004, 18:37
от Pinball_Master
Въпрос за GRUB