За линукс трябва един автоматичен инсталатор за сорс пакети, които да влиза във всички дистрибуции и привличане вниманието на компаниите, произвеждащи комерсиален софтуер да предлагат версии за линукс. Като броят на потребителите нарасне достатъчно, те така или иначе ще се ориентират и към този пазар. Пример за това са Skype и Adobe.
Именно.
В момента кажи-речи всяка дистрибуция си има различен пакетен менажер.
Точно това е и една от "болките" - нещата не са унифицирани /е_аси думата/...
Давам за пример МАК - там има т.нар. universal binary - стартираш го, то ти разпознава архитектурата - 32/64 битова, Intel или G4/G5.. и ти разпакетира и стартира нужното binary.
На теб не ти трябва да знаеш с каква архитектура си, за да сваляш съответния софтуер - това е работа на софтуера

Т.е. той се нагажда според възможностите на машинката ти.
За Виндовс и Линукс нещата стоят по малко по-различен начин.
Там има exe-та или binary-та, които са компилирани според архитектурата. Не виждам къде е проблема инсталатора да проверява каква архитектура имаш, и да инсталира съответният софтуер.
Линукс по замисъл е система тип "направи си сам", т.е. от потребителя се очаква да знае с каква архитектура е, и точно какъв софтуер да инсталира, точно кои пакети да вземе.... и именно това се явява проблем, и да си го кажем - отблъсква начинаещите потребители, които ако нещо не стане от първия път, просто му теглят една.
За комерсиален софтуер и някои специфични драйвери да не говорим - имат подръжка само за РедХат, СуСе, Мандрива, някои - за Убунту...
Ако се направи нещо като стандарт, естествено - "отворен" стандарт, с който да се съобразяват всички, пакетите да са едни и същи и да се инсталират по един и същ начин - тогава без съмнение ще има успех... но едва ли "големите" ще позволят това да се случи

/визирам гореизброените комерсиални дистрибуции - мандрива, редхат, сусе и други.../.
Редхат например ти казват "ти тоя драйвер нямаш работа да го буташ в кернела, обади се на съпорта, ние ще ти го направим". И ако имаш платен съпорт - реакцията е много бърза. Ако нямаш... се мъчиш

Ето как нещо отворено става полу-отворено.
Но пък мен ме улеснява - плащам си, и ми го дават работещо, подписан пакет, в който съм 100% сигурен, че ще работи!
Ето начин за изкарване на пари от OpenSource... никой не те задължава да плащаш, но пък ако си платиш - нямаш абсолютно никакви грижи. Маркова машина, официално подържана от РедХат, купуваш си съпорт и... пей сърце. И ти доволен, и клиента доволен.