Честно казано, аз си мисля, че 6-7 клас е малко рано за масово преподаване на програмиране и офис приложения, но щом е такава програмата...
За C++ в началото ще им е нужно някое свястно IDE, ама няма да се наема да посоча име, понеже отдавна ги отказах

Но си мисля, че деца в 6-7 клас няма да се зарибят особено по компютърната част на компютрите, ако ги карат да пишат команди в конзола, трябва да има алтернатива.
Относно това дали им трябват плейъри, месинджъри, игри, въпросът е спорен, зависи каква е целта. Ако целта е учениците да имат достъп до тия системи само за времето на учебните часове, а там да вършат стриктно и само каквото им казват учителите, ясно, че всичко разсейващо се премахва. Но, ако целта е в тях да се зароди интерес към компютрите и особено към Линукс като равностойна (че и превъзхождаща) на Уин ОС, трябва да имат по-пълни потребителски възможности. Но пък в този случай може да се налага по-сериозен административен контрол над системите.
Според мен, (знам, че Роко не е по Дебиан-базираните неща) можете спокойно да разгледате програмите, включени по подразбиране в УСУ и Едубунту и да се доверите на техния избор. Програмки като Stellarium, Google Earth, KM Plot, Tux Type, Gimp, Planet Penguin Racer, Super Tux, че даже и Wesnoth, може да разсейват в часовете, но пък хващат окото.. Всъщност не знам как са сегашните шестокласници, може и да греша, може да им трябват фейсбук и гепи.ме, но в тоя случай е все едно и каква е конфигурацията и каква е ОС и какъв е софтуера

Според мен трябва да идеш един ден при тези ученици с един лаптоп с Линукс и да им показваш и да наблюдаваш от какво ще се впечатляват и за какво ще те питат.
Иначе на въпроса от какво имат нужда учениците, отговорът е - от това да намерят нещо, което да им е интересно и което да могат да правят.
По добре е за вкъщи,че е по-лек от виндовс.
Много ми е интересна аргументацията точно на тази мисъл - защо за училище трябва по-тежка ОС? Да не би в училище хардуера да е по-нов, отколкото вкъщи? Аз не бих се наела да кажа, нито, че е по-нов, нито, че е по-стар, защото както различните училища, така и различните семейства могат да си позволят различни неща. Не виждам нищо лошо в училищата да има Линукс. Аргументирай се с повече от "кажи, че се шегуваш".