Автор Тема: моля за съвет  (Прочетена 6576 пъти)

cassius

• Напреднали
  • Публикации: 17
    • Профил
моля за съвет
« -: Oct 29, 2010, 18:27 »
здравейте,

тук пускам темата, поради причината, че само този форум открих, който е специализиран за линукс..

лаптопа ми е тошиба, карта/инвидиа/ процесор/ i5

ще имам ли проблеми ако сложа последна версия на линукс? кое дистро препоръчвате?

благодаря предварително  ???
Активен

borovaka

• Напреднали
  • Публикации: 1331
  • Distribution: Каквото дойде
  • Window Manager: Gnome / KDE
    • Профил
Re: моля за съвет
« Отговор #1 -: Oct 29, 2010, 18:39 »
cassius Проблем с такава машина няма да имаш никакъв.
Относно дистрибуция - ако  чувстваш, че си начинаещ избери нещо насочено към такава аудитория потребители примерно: Ubuntu, Mandriva, OpenSuse. Инсталирай някоя дистрибуция работи известно време и ако не ти допадне я смени с друга и така докато намериш подходящата за теб.
Много хора в този форум които са начинаещи се хвърлят да слагат Slackware, Arch и др. и това също е начин да се научиш ама е силно мазохистичен.
Активен

Та извода е прост: "Колкото по-големи ла*ната - толкова по-малка щетата! ... моралната де, не материалната"

ismailov

• Напреднали
  • Публикации: 465
  • Distribution: ubuntu,mint,xubuntu
  • Window Manager: Xfce,lxde,cinamon,Gnome
    • Профил
« Отговор #2 -: Oct 29, 2010, 18:46 »
препоръчвам ти убунту или мандрива и двете са  достатчно френдли
опен сусе не много 1во че няма добра поддръжка на български второ че
нее много много за начинаещи
убунту и неговите производни кубунту с кде убунту гноме
хубунту с хфсе и лубунту с лксде е са наи добрия избор а и имат
много докоментация на български
Активен

cassius

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Oct 29, 2010, 18:55 »
благодаря колеги,  на старата ми тошиба съм сложил мента9 и съм адски много доволен, родителите ми го ползват за интернет и проблеми никакви...
 значи прегледах тук/там и видях че има мента10, дали е добра? някой знае ли?
в DistroWatch  убунто е а първо място и то доста години, дали да не сложа него?
разбира се че съм начинаещ, не съм много напред с материала,  но ми е интересно, а и ми писна от вечно забиващия уин...

колебая се м/у мента10 и убунто 10.10( не съм сигурен как за цифрите).. какво ще ми предложите?

благодаря предварително.
Активен

radoshow

• Напреднали
  • Публикации: 1313
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome Shell
    • Профил
« Отговор #4 -: Oct 29, 2010, 19:10 »
Препоръчвам ти Убунту 10.04.Нека да се поизгладят проблемите около 10.10 и него може да си инсталираш.А също пробвай Ментата Дебиан Едишън.Чувам,че хората са доволни от нея.
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #5 -: Oct 29, 2010, 19:48 »
Като ползвател на 10.04 на няколко компютъра с различни графични среди те съветвам да не ъпгрейдваш, ако нямаш наложителна причина. Никоя версия няма да става по- лека от предишните, а LTS версиите са направо удоволствие за ползване.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

cassius

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Oct 29, 2010, 19:51 »
добрем, значи да си сложа убунту 10.04 ЛСТ ? трябва ми стабилна версия с въжможно най-малко проблеми.

дали ще има всички драйвери за лаптопа?

мерси!

какво е ЛСТ.? по различна версия ли е от убунту 10.04    8)

не ми е ясно коя версия трябва да изтегля? от тук  http://releases.ubuntu.com/lucid/    процесора ми е интелски  i5 виждам че има 4-ри варианта, два за интелски процесори( и всички останали) и два за амд процесори?  several instal cd///desktop cd..  каква е разликата?
« Последна редакция: Oct 29, 2010, 20:01 от cassius »
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #7 -: Oct 29, 2010, 20:16 »
Mint 9 e Убунту 10.04, ползва техните хранилища и също е LTS. Само интерфейсът е различен. Затова не ги деля. С други думи - Mint 9 e различно изглеждащо Ubuntu 10.4. Стабилна е и безпроблемна, както вече си забелязал.LTS e версия с удължен срок на поддръжка - изключително качествени версии, които излизат на 2г. и се поддържат 3г.  Щом си с Mint 9, значи ползваш точно такава версия, така, че не пипай нищо, което работи добре.
« Последна редакция: Oct 29, 2010, 20:48 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

cassius

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Oct 30, 2010, 11:03 »
добрем, значи това са стабилни дистрибуции, разбрах и мисля такава да слагам - доказана и без проблемна-

като знам как лети ментата на стария комп. на този не ми се мисли  ;D

все още се чудя убунту или мента да е? но щом са еднакви, значи каквото и да избера ще е добре  :)

благодаря колеги!
Активен

cassius

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Oct 30, 2010, 11:11 »
още нещо се сетих да попитам:

да сложа линукса без да махам уина или да  го махна? демек да си ги имам и двете? проблем ли ще е? да си кажа че не държа да имам уин, но понякога може да ми се ирае някоя игра...

с игрите как стои въпроса? само през виното ли мога да играя или има и други начини, ако играта я няма за линукс ОС...?
Активен

radoshow

• Напреднали
  • Публикации: 1313
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome Shell
    • Профил
« Отговор #10 -: Oct 30, 2010, 11:42 »
Инсталирай си PlayonLinux.Доста игри има там.
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6502
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #11 -: Oct 30, 2010, 11:45 »
Ами ти сам трябва да си решиш дали да са две операционни системи. Ако имаш нужда, остави си Windows-а. Няма никакъв проблем за dual-boot система. Даже за начало докато посвикнеш и задобрееш с Линукса, май че ще е по-добре да си оставиш Win-а. После винаги можеш да го махнеш и да си ползваш само Линукс.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

cassius

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Oct 30, 2010, 11:57 »
мерси, лошото е че съм позабравил как се инсталирваше линукса и в същото време да си остане уина ( имам спомен че трябва да имам два дяла на харда) но на моята машина има само един??? опитвах с разни програмки да го разцепя, но не успях?

какво ще кажете?
Активен

c111100101

• Гост
« Отговор #13 -: Oct 30, 2010, 12:33 »
Макар, че си направил вече своя избор аз ти препоръчвам да си сложиш последната Мандрива. Също е много стабилна система и разполага с доста вградени екстри за настройка разработени специално за дистрибуцията за разлика от Убунту. :)
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6502
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #14 -: Oct 30, 2010, 12:41 »
Cassius, тук във форума има страшно много теми за dual-boot системите (нарочно не отговарям с класиката "търси в нета или в Google"). Колегите са писали и обяснявали надълго и нашироко, кое, как, в каква последователност, къде може да се сгреши, какви са подмолните камъни и още много. Потърси в търсачката на форума и прочети внимателно намерените теми. Личи си, че си сериозен и не търсиш всичко наготово. Убеден съм, че ще се оправиш и ще си имаш работеща система. А после едно по едно, ще си настройваш Линукса и ще го ползваш пълноценно. И естествено при нужда, за всеки твой конкретен въпрос, тук ще ти отговорят много хора.

Пожелавам само успехи.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.