Mint с това уникално меню вдигнаха много летвата. Пред него менюто на SUSE е като дърво. Досега не съм виждал човек, който да не му е удобно за работа, въпреки, че някои от тях за първи път работят с Линукс. По лесно преминават от XP към Mint, отколкото към win7. А вече няколко пъти съм казвал - Gnome е по- глупакоустойчива. Там по- трудно нещо може да объркаш в настройките. Дали е по- красива не може да се спори, защото това е въпрос на личен вкус.
Ами виж, аз съм прост човечец, който цял живот само с майкрософтски продукти е работил, но преди седмица ми писна, изтрих всичко що е уиндоус и сложих един Минт с идеята да се уча в крачка. Смятам разбираш, че не знам нищичко за UNIX/Linux, но въпреки това с Минт работата е приказка - всичко е уникалко опростено (дори аз се справям без съществени проблеми), машината ми никога не е била по-бърза и най-важното - прекъснах да работя само за около половин час, докато се инсталираше и после продължих работа все едно не съм сменял ОС. За мен Минт 10 най-накрая въвежда Линукс в ерата на out-of-the-box операционните системи (убунту навремето не успя съвсем) - всичките ти драйвери и плъгини инсталирани, всяка мултимедия тръгва от раз без да инсталираш нищо, софтуер какъвто щеш... Бях пробвал навремето дуал-буут с xubuntu и ме радваше, но Минт не е просто поредното дистро, аз го възприемам като огромна стъпка за изваждането на Линукс от нишата "ОС за програмисти" и насочването му към един по-широк таргет - на нормалния юзър, който не може / не иска / не му се занимава да взима голо дистро, па да си го надгражда и настройва с месеци. Трябваше ми пълнофункционална система веднага, зарекох се, че отново уиндоус няма да сложа, а хакинтошенето също щеше да отнеме време, та затова посегнах към Минт и въобще не съжалявам. Сорка за офтопика, ама Минт си заслужава малко хвалба. И дано тук намеря търпеливи хора, които чат.пат да помагат в първите ми стъпки в "свободния" свят без да се дразнят много на непросветеността ми :]