Автор Тема: Инсталиране на програма в различна локация?  (Прочетена 1954 пъти)

jack_sparrow

• Напреднали
  • Публикации: 64
  • Distribution: Puppy Linux, Ubuntu, Slackware
  • Window Manager: Gnome, IceWM, JWM, KDE
    • Профил
Здравейте. Искам да инсталирам една програма, която след инсталация ще ми отнеме около 100 MB пространство, но аз имам само 60 свободни на основния диск, който не искам да преоразмерявам. Имам още един диск, който ми е от старата windows инсталация и не искам да го премахвам (нищо, че тотално минах на Убунту на този компютър). На този диск имам пре-достатъчно място, за да се случи инсталация и обикновено го ползвам, за да инсталирам програми под wine (дори тези, които са оригинално писани за Линукс, защото до сега ми се струваше по-лесно от това да инсталирам линукска програма на друг диск). Същото исках да направя и с въпросната програма, но тъй като тя първо се unpack-ва във temp не мога да я инсталирам, поради липса на място. Опитах да я виртуализирам с ThinApp, но тогава пък не стартира по други причини.
Та - има ли начин да инсталирам версията за Линукс, но не на основният диск? Въпросната програма се нарича MuseScore.
Благодаря предварително за всички адекватни предложения :)
Активен

http://www.plamen-tsvetanov.org
Vir prudens non contra ventum mingit!

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Ако инсталираш .deb пакет:
Код:
dpkg --instdir=/path/to/install -i program.deb
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

jack_sparrow

• Напреднали
    • Профил
Ако инсталираш .deb пакет:
Код:
dpkg --instdir=/path/to/install -i program.deb
Последвах съвета и програмата наистина се инсталира, или по-точно - разархивира в папката, която зададох. Проблема е, че не мога да намеря executable file-a, от който да я стартирам... А като напиша в терминала mscore ми излиза, че не е инсталирана и да я инсталирам със sudo apt-get install mscore... Какво да правя в този случай?
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6925
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Ама ти COPY/PASTE ли направи на командите, които ти написаха ? Или сетна желаната от теб ДИРЕКТОРИЯ ?
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

jack_sparrow

• Напреднали
    • Профил
Не съм корпирал, директно, разбира се :) Все пак не съм компютърно неграмотен, макар от скоро да работя активно и с Линукс :) Замених пътя за инсталация и името на пакета - префикса не виждам защо да не копирам. А иначе инсталацията съм я правил от папката, в която се намираше deb file-a.
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6925
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Ясно, само исках да се уверя, че е изпълнено както трябва. Ако искаш, сега изпълни като root :

updatedb -v

изчакай да свърши, и после :

locate file_kojto_tyrsish

ако го има, ще ти го покаже, както и пътя до него.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

b2l

• Напреднали
    • Профил
Код:
ln -s /path/to/install/mscore /usr/bin

Ама ти как не можеш да намериш кой файл е изпълним? Я дай:
Код:
ls -la /path/to/install
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

jet

• Напреднали
  • Публикации: 3469
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
каква е файловата система на този диск където инсталираш?
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

jack_sparrow

• Напреднали
    • Профил
@Acho - Намира само .desktop file-a, който се намира в /usr/share/app-install/desktop/mscore.desktop
Доста стрнно... Макар, че не съм сигурен дали търси в диска, в който съм инсталиран (mount-нат е).
@backtolife
първата комада прави някакъв symbolic link, който не знам нито къде е, нито към какво води, хахаха
Втората команда ми изкарва следното:
Цитат
total 20
drwxrwxrwx 1 root root     0 2010-11-10 14:14 .
drwxrwxrwx 1 root root 20480 2010-11-10 14:10 ..
drwxrwxrwx 1 root root     0 2010-11-10 14:14 usr
@jet
NTFS, до колкото си спомням.
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
Дай сега едно по едно. От къде свали пакета? Какъв е той - tar.gz, deb, etc.? Как го инсталира и какво в крайна сметка трябва да стане (напиши командите които си писал за даго инсталираш)? Искаш да го инсталираш на отделен хард, но като напишеш името на програмата в терминала да се стартира ли?
Активен

jack_sparrow

• Напреднали
    • Профил
Дай сега едно по едно. От къде свали пакета? Какъв е той - tar.gz, deb, etc.? Как го инсталира и какво в крайна сметка трябва да стане (напиши командите които си писал за даго инсталираш)? Искаш да го инсталираш на отделен хард, но като напишеш името на програмата в терминала да се стартира ли?
Пакета свалих от тук - http://packages.ubuntu.com/en/maverick/all/musescore-common/download и е във формат .deb. Инсалирах го с кода, който ми подаде в по-ранен пост, за което пак благодаря. Искам след инсталация да мога да стартирам програмата - без значение как. Просто за мен е най-удобната програма за нотиране в Линукс. Трябва ми за писане на ноти :) Пък и има миди, което прави семплирането по-късно много по-лесно.
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
С тоя префикс нещо се омазва тая програма. Сигурно не трябваше да ти го предлагам. Ама сега гледам нещо друго:
Код:
apt-get install musescore
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
The following extra packages will be installed:
  musescore-soundfont-gm
Suggested packages:
  fluid-soundfont-gm fluidsynth timidity
The following NEW packages will be installed:
  musescore musescore-soundfont-gm
0 upgraded, 2 newly installed, 0 to remove and 3 not upgraded.
Need to get 12.5MB of archives.

На мен ми иска 12 МБ само.
Активен

jack_sparrow

• Напреднали
    • Профил
Когато го пипа musescore в apt-get ми казва, че не може да намери пакета... Но когато напиша mscore, както съм го инсталирал преди на витуална машина, тогава ми излиза следното:
Цитат
phoenixofstorm@phoenixofstorm-laptop:~$ sudo apt-get install mscore
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
The following extra packages will be installed:
  fluid-soundfont-gm fluid-soundfont-gs libportaudio2
Suggested packages:
  fluidsynth
The following NEW packages will be installed:
  fluid-soundfont-gm fluid-soundfont-gs libportaudio2 mscore
0 upgraded, 4 newly installed, 0 to remove and 22 not upgraded.
Need to get 123MB of archives.
After this operation, 157MB of additional disk space will be used.
Do you want to continue [Y/n]?
А лошото е, че тези 157 МВ не мога да ги вкарам в основният диск по никакъв начин...
Активен

jack_sparrow

• Напреднали
    • Профил
Исрено се надявам, да не ставам досаден с тази тема, но тази програма за ноти ми е много необходима, а нямам достатъчно място да я инсталирам на основния диск... По принцип работя на Sibelius под win (по принцип Sibelius 5 върви и под wine, но пак - не мога да го инсталирам, защотото преди това се разархивира в temp папката на wine). За това ми трябва тази програма, защото пътувам доста и тогава ми се налага да ползвам само нетбука си, който е само на линукс (по принцип ми се налага да държа 2 операционни системи поради специфични програмни изисквания...).
Помагайте, моля!
Активен