Автор Тема: Вирус ли ... или ... ?  (Прочетена 2456 пъти)

mind_exploit

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 60
    • Профил
Вирус ли ... или ... ?
« -: Feb 15, 2011, 17:43 »
Привет,

Имам следния проблем: новия ми лаптоп (Toshiba, A500 1HK,на 4 месеца) му забиваше видео картата от време на време, което продължи и след като махнах уиндоус-а и сложих Кубунту (10.10). (Под уиндоус картината става на правоъгълници, всички познати казваха, че видеото не се охлаждало добре. Под линукс - картината замръзва, и само мишката може да се мърда. Но не и да се клика някъде с нея.)
Занесох го в сервиза, където отначало (уж) смениха дънната платка, после продължаваше да прави същия проблем - занесох го пак, и казаха, че трябва да сменят видео картата и харддиска (?!). И понеже не даваха гаранция, че ще могат да прехвърлят всичката информация на новия хард - аз им го поисках, за да мога да си я копирам някъде.

И така, прибирам се, връзвам хард-а към лаптоп-а на приятелката - пак е Тошиба, но по стар, с Убунту (10.10). Копирам нещата - списък със сайтове - разни рнр-та, картинки, т.н. - след което започва да се случва от време на време лаптопа й да се рестартира сам. (!)

Докато аз съм бил на него не се е случвало, но все пак - от 2 дена е така, и не вярвам тя да ме лъже. И ситуацията става много странна - започвам да си мисля че се е случило какво ли не. (Последното ми гениално-леймърско хрумване :) е, че е имало вирус още докато е бил с уин, може би вирус в биос-а - поради което се случва да забие картината и под уиндоус, и под линукс. И той се е прехвърлил на лаптопа сега, и затова започва да става така сега.)

Някой има ли идея какво може да се е случило?! ...

ПП: преди да се прехвърли информацията на стария лаптоп - той работеше супер бързо и супер стабилно. Стоял е дни наред, без да се изключва, и е пушка отвсякъде. Тоест - беше :(
Активен

n00b

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1248
  • Distribution: OSX
  • Window Manager: 10.6, 10.8, 10.9
  • Live to hack, hack to live.
    • Профил
Re: Вирус ли ... или ... ?
« Отговор #1 -: Feb 15, 2011, 17:54 »
Значи знам че ще прозвучи комично, ама Linux наистина може да ти строши компютъра.
Активен

mobilio - професионални мобилни приложения

mind_exploit

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 60
    • Профил
Re: Вирус ли ... или ... ?
« Отговор #2 -: Feb 15, 2011, 17:59 »
Значи знам че ще прозвучи комично, ама Linux наистина може да ти строши компютъра.

Хаха ... на работа съм с Mint с LXDE графична среда, беше направил 22 дена uptime веднъж, и угасна тока, иначе още щеше да изкара. Когато някой уиндоус направи нещо такова - ела ми се обади :)

Иначе - ако има някой вредител наистина - по-вероятно е да е влязъл през уиндоус-а според мен :)
Активен

kalinik

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 539
  • Distribution: LMDE x64 2012/ LM 14 x64
  • Window Manager: Mate / KDE
  • ID user #521433
    • Профил
Re: Вирус ли ... или ... ?
« Отговор #3 -: Feb 15, 2011, 18:07 »
Не че нещо, ама ... и без OS може да се потроши един компютър  :D

Сега - дай първо малко инфо за хардуера, разгледай логовете - не може нищо да няма, и ей така да си забива ???
На първо четене ми прилича наистина на прегряване или хардуерен проблем
Активен

mind_exploit

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 60
    • Профил
Re: Вирус ли ... или ... ?
« Отговор #4 -: Feb 15, 2011, 18:14 »
Значи ако говорим за новия лаптоп - той е в сервиза.
Иначе - стария, дето сега е с убунту-то - той е A200 1M5 - с вградено интелско дъно, 2ГБ рам, Centrino Duo процесор.

Не вярвам да е хардуеърен проблем, защото преди събота вечерта - когато копирах нещата от хард-а на новия лаптоп - нямаше проблеми.

ПП: Къде са тези логове между другото? ... знам, че това е едно от големите предимства на линукса - винаги пише логове, ако нещо се сбози :) ... но къде да ги погледна?
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3537
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Вирус ли ... или ... ?
« Отговор #5 -: Feb 15, 2011, 18:20 »
А как свърза твоя диск на нейния лаптоп и как изсмука инфото ти ? Предполагам си го монтирал в лаптопа. Както и предполагам, че в него има само едно място за HDD. Едва ли е някаква 19" машина с място за 2 диска.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - SeaGate, 160 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

mind_exploit

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 60
    • Профил
Re: Вирус ли ... или ... ?
« Отговор #6 -: Feb 15, 2011, 18:24 »
Админа във фирмата, където работя, ми даде преходник към usb, заедно с кабели за захранването му. Свързах го през usb и трите дяла, които бях направи на Кубунтуто (/boot, / и /home) си се виждаха и можеха да се отварят :)

И после - copy -> paste.
Активен

kalinik

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 539
  • Distribution: LMDE x64 2012/ LM 14 x64
  • Window Manager: Mate / KDE
  • ID user #521433
    • Профил
Re: Вирус ли ... или ... ?
« Отговор #7 -: Feb 15, 2011, 18:29 »
Щом ползваш MINT - има си удобен графичен инструмент "Дневници на събития (или нещо подобно беше) в MENU
може да разгледаш и :
/var/log/syslog
/var/log/messages
dmesg

И за Тошиба чтох из форумите , че почти задължително да се добави acpi=off към /etc/default/grub
Активен

n00b

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1248
  • Distribution: OSX
  • Window Manager: 10.6, 10.8, 10.9
  • Live to hack, hack to live.
    • Профил
Re: Вирус ли ... или ... ?
« Отговор #8 -: Feb 15, 2011, 18:45 »
ACPI проблем му е мамата - може неправилно конфигурирано да ти спре вентилаторите и после следва посещение в сервиз както и се е случило.
Активен

mobilio - професионални мобилни приложения

mind_exploit

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 60
    • Профил
Re: Вирус ли ... или ... ?
« Отговор #9 -: Feb 15, 2011, 18:49 »
Добре, ще проверя :) ... даже хард-а още е в мен, така че довечера ще го закача и ще проверя каква е настройката ;) ...
И в логовете ще видя, още като се прибера.

ПП: но ако е acpi - тогава това може да е проблема във новия лаптоп, но на стария ? ... просто така да се рестартира ? ...
Активен

c111100101

  • Гост
Re: Вирус ли ... или ... ?
« Отговор #10 -: Feb 15, 2011, 19:28 »
Може да се е омазала файловата система на старата машина при прехвърлянето на файловете. Макар, че ми се струва малко вероятно. А тези в сервиза са всичко друго но не и професионалисти в работата си.
Да сменят дъно и после да стигнат до извод, че не е от него е твърде непрофесионало. Така както чета симптомите, много вероятно е проблема наистина да е във видеото. Иначе нов лаптоп да прегрява и то сега зимата ми се струва много съмнително. Добре, че поне е гаранционен. Най-добрия вариант е да го сменят с нов.
Успех! 
Активен

mind_exploit

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 60
    • Профил
Re: Вирус ли ... или ... ?
« Отговор #11 -: Feb 16, 2011, 12:11 »
След малко отивам да си го взема :) тъкмо се обадиха :) ... но все пак да отбележа, че те казаха, че трябва да сменят дъното заради връзката, която правила видео картата и самото дъно, или нещо от сорта :)

Иначе - няма нищо за acpi в гръб-а ... ето го и него (/etc/default/grub):

# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.

GRUB_DEFAULT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

# Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
# This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
# the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
#GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"

# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL=console

# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
#GRUB_GFXMODE=640x480

# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true

# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
#GRUB_DISABLE_LINUX_RECOVERY="true"

# Uncomment to get a beep at grub start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"
Активен

kalinik

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 539
  • Distribution: LMDE x64 2012/ LM 14 x64
  • Window Manager: Mate / KDE
  • ID user #521433
    • Профил
Re: Вирус ли ... или ... ?
« Отговор #12 -: Feb 16, 2011, 12:31 »
Aко продължава да прави проблеми - можеш да добавиш :
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi=off"

Но ако наистина е имало хардуерен проблем и отй е отстранен - не би трябвало да имаш ядове повече  [_]3
Активен