Днес забелязах, че батериите ми свършиха, а не си спомням да съм снимал много.
Обаче дълго време бях го държал включен към компютъра чрез интерфейса USB (след като го включих не го изключвах дълго време, защото не допусках, че енергията за работата му в състояние на връзка с компютъра ще се черпи от батериите).
Реших да измеря с амперметър консумацията на ток когато се включи към компютъра. И се оказа, че консумацията е 200-250 mA от момента на включване (когато му светва индикацията) до момента на изключване (изключването се прави след демонтиране).
Мисля, че проектантите са взели изключително лошо решение. Напълно е възможно да се реализира технически захранване на фотоапарата през USB интерфейса (да се превключи захранването към USB в момента на вкарване на кабела).
Предполагам, че това е така не само на моя фотоапарат, но и на много други.
Затова реших да си купя четец за карти памет. Вадя картата памет от фотоапарата, вкарвам я в четеца, четеца го включвам към USB на компютъра и така пестя батериите на фотоапарата. Които не са никак евтини (сравнени с еднократната инвестиция в четец за памет).
В
този магазин продават универсален четец на карти памет за $2.54 (с включен "безплатен" транспорт от Hong Kong до България). Няма мита и ДДС, защото цената е под 30 лв (минимума, при който се начислява ДДС) и под 45 евро (минимума, по който се начислява мито). Поръчах си едно такова от там и след не повече от месец (или по-малко) би трябвало да пристигне (ако не го откраднат по пътя).
Гледам, че в българските магазини подобни устройства са няколко пъти по-скъпи.