OK , малко офтопик , но нека не се разводнява темата - много ще ви моля .
Отдавна се занимавам със софтуер главно и изключително с Windows . Линукса винаги ми е бил в резерва , към която много често съм прибягвал .
Случая в момента е че имам много стар лаптоп който дълго време не е работил поради повреда ( хардуера ми е тъмна материя ) . Бях го дал на сестра ми и изобщо не съм се интересувал от него . Преди няколко дена ме помоли да го дам на ремонт . ОК, но понеже видеото е вградено ми казаха че само него не могат да го оправят . Добре казах си , сестра ми плати ремонта ( лаптопчето избщо нямаше признаци на живот преди ремонта) . Та сега остана да му сложа ОС - тя искаше само нет , филми и от време на време някоя игра да играе . И тук започнаха проблемите . Видеото наистина се е сдухало . Още при първоначално зареждане цветни черти , в текстов режим излизат всякакви символи - само дето текст не можеш да разчетеш .
Windows XP , окастрен и оригинален + Windows 7 Ultimate mini ( руска версия ) . Инсталира се но .... графиката е омазана , при инсталиране на драйвер - умира цялата ОС. В safe mode като махна драйвера пак върви с омазана графика :-( .
Knoppix последен cd версия - графика добре , но при показване на филмите показва рехава черна решетка която придава получерен вид на филма .
Debian - перфектен . Графика + филми ( филмите накъсват доста често но пък като картина са идеални ) - всичко е на ниво . На всичко отгоре е с български интерфейс . Как го прави номера с прецаканото видео - божа работа

Който и да е на мое място какво би направил ?!?!?!
Ако питате защо тези 2 дистрибуции - преди доста време съм си ги заплюл така че ..
Вярно минах от Knoppix 1 , DSL , Debian , Tilix , Ubuntu и УСУ ( УСУ последното не можах да го разгледам защото трудно се намира торент а и на всичко отгоре тегли бавно ) .
----
Разбирате сега защо са 6 / шест / преинсталации . ХР БГ ; perfomace ; оригинално ; Windows 7 Ultimate mini (ru) ; Knoppix ; Debian 6 .