Автор Тема: Проблем със звука в Ubuntu  (Прочетена 6624 пъти)

Niki479

• Участници
  • Публикации: 6
    • Профил
Проблем със звука в Ubuntu
« -: Apr 05, 2011, 19:43 »
 Здравейте, наскоро си взех лаптоп ASUS  и инсталирах Ubuntu 10.04. Всичко си върви добре само когато включа слушалки, звук излиза и от слушалките и от лаптопа, същото е и когато включа микрофон- звук приема и от лаптопа и от микрофона. Инсталирах и windows и там си e както трябва- като включа слушалки звука от лаптопа спира. С gnome съм, като ида на system - preferences -  sound в меню hardware имам две устройства: Internal Audio и Manhattan HDMI Audio. 2рото няма никакво влияние, на първото отдолу има profile и там 4 избора- off, analog stereo input/Output/Duplex променях ги и четирте и нищо не става. Играх си с всички настройки в "sound" и не става. В последното меню (ако е важно) applications пише ALSA plug-in [plugin-container].
Активен

Ikant

• Участници
  • Публикации: 7
    • Профил
Re: Проблем със звука в Ubuntu
« Отговор #1 -: Apr 05, 2011, 20:58 »
Здравейте, аз също имам проблем със звука. За първи път инсталирам Ubuntu 10.04 и въобще Linux. Лаптоп HP620. Всичко видимо е добре и се регулира в настройките, но микрофонът не работи и не се възпроизвежда никакъв звук. Благодаря предварително, не ми се започва пак с тия Уйндоуси :(
Активен

sisosiso

• Напреднали
  • Публикации: 91
    • Профил
« Отговор #2 -: Apr 05, 2011, 21:30 »
Здравейте, аз също имам проблем със звука. За първи път инсталирам Ubuntu 10.04 и въобще Linux. Лаптоп HP620. Всичко видимо е добре и се регулира в настройките, но микрофонът не работи и не се възпроизвежда никакъв звук. Благодаря предварително, не ми се започва пак с тия Уйндоуси :(
Напиши в терминала :
Код:
alsamixer
и поразбутай микрофоните , може и да стане .
Активен

Ikant

• Участници
    • Профил
« Отговор #3 -: Apr 06, 2011, 11:28 »
Благодаря, опитах но резултата е същият. Нивата се регулират, но звук няма и микрофонът не е активен. Прави впечатление, че S/PDIF е OFF. Не знам дали е от значение, опитах да го включа, но без успех.
Активен

kalinik

• Напреднали
  • Публикации: 539
  • Distribution: LMDE x64 2012/ LM 14 x64
  • Window Manager: Mate / KDE
  • ID user #521433
    • Профил
« Отговор #4 -: Apr 06, 2011, 12:31 »
И към двамата питащи Ikant и Niki479 :

Отваряте терминал и пишете:
Код:
alsamixer

След това с F6 избирате коя звукова карта ви е АКТИВНА (повечето съвременни компютри вече са почти всички с по 2 и повече аудиоустройства) !
Обикаляте със стрелките <наляво/надясно> ,
с < + / - > се регулират нивата , а с клавиша m се отваря/заглушава дадена опция.
За микрофона трябва да се избере ,мисля с F4 беше и да се отвори на 40-50%, но това зависи вече индивидуално от хардуера.

Потърсете във форума има теми за проблеми със звука !

Специално за Niki479 - имам едни подозрения, че всъщност и двете ти аудиоустройства работят.
За да разбереш кое е активно в момента - пускаш някаква музика, изпълняваш горната команда
Код:
alsamixer
и почваш да намаляш / увеличаваш Главния канал, ако не реагира натискаш F6 и избираш другото аудио устройство и повтаряш упражнението
Moже да пуснеш в терминал също
Код:
aplay -l

да видим какво се случва  ;)
Активен

Niki479

• Участници
  • Публикации: 6
    • Профил
« Отговор #5 -: Apr 06, 2011, 13:43 »
Ето какво ми извежда от -aplay -l :
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: HDA Generic [HDA Generic]
  Subdevices: 0/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: Generic [HD-Audio Generic], device 3: ATI HDMI [ATI HDMI]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

Поиграх си alsamixera  и пак не става на карта HDA Intel Conexant ID 5069 има 2 стълбчета и като ги увеличавам или намалявам звука също се увеличава или намалява, но звукът и в слушалките и в компютъра. В карта HD-Audio Generic ATI R6xx HDMI няма никакви стълбове и нищо не може да се регулира.   
Активен

kalinik

• Напреднали
  • ID user #521433
    • Профил
« Отговор #6 -: Apr 06, 2011, 14:57 »
Хмм... Tуй HDA Generic не знам какво е точно - дали е комплексен или линеен изход и изобщо Intel-ско ли е  ???

Но ако помислим логично, комплексното устройство е ATI HDMI, тъй че може да пробваш следното:
в терминала:

Код:
sudo gedit /etc/modules 
и добавяш следните драйвъри
Цитат
snd-hda-intel
snd-atiixp
После отваряш
Код:
sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base
и пишеш следното

Цитат
options snd-hda-intel enable=1 index=0

Рестартираш машината и ще кажеш има ли промяна или не .
Aко няма - горният ред го триеш и пишеш това:
Код:
 options snd-hda-intel model=3stack
Пак рестартираш.

ДОПЪЛНЕНИЕ: Може ли да видя изхода от :
Код:
cat /proc/asound/card0/codec#* | grep Codec
Поне да раберем какъв точно декодер се ползва
« Последна редакция: Apr 06, 2011, 15:01 от kalinik »
Активен

Ikant

• Участници
    • Профил
« Отговор #7 -: Apr 06, 2011, 17:00 »
За звуковите карти ми дава възможности - (defoult) и 0 HDA Intel. И при двата варианта е едно и също - всичко се регулира, но няма звук нито /In, Out/. Codec: IDT ID 7666, Codec: Intel G45 DEVCTG.
Активен

kalinik

• Напреднали
  • ID user #521433
    • Профил
« Отговор #8 -: Apr 06, 2011, 18:04 »
Ikant,
за да не се бъркаме - при теб не работи само микрофона, нали ?
След като си пуснеш alsamixer > избираш HDA Intel > натискаш F4 (поне при мен така ми дава настройки за вход/изход) и търсиш къде е микрофона > "отпушваш" го и ако има няквакви други контроли, свързани с микрофона (нещо като Mic Boost / Analog-In /Analog Mix / Analog Capture или друго) и тях ги отпушваш.
Провери и в Контролен Център > Потребители/Групи дали твоят user присъства в групите:

Цитат
audio
pulse
 pulse-access
 pulse-rt
 video
Ако не - добави го към тези групи.
Провери също и System>Preferences>Sound и смени всичко на ALSA.
Restart.
Също може да добавиш в /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
Цитат
alias snd-card-0 snd-hda-intel
alias sound-slot-0 snd-hda-intel
options snd-hda-intel model=3stack-dig
<- moже и с model=msi да пробваш
Активен

Ikant

• Участници
    • Профил
« Отговор #9 -: Apr 06, 2011, 21:11 »
Не ми работи и звука от колоните. В Alsamixer всичко се регулира и е отпушено. Ще пробвам написаното от теб и пак ще пиша.
Активен

pentarex

• Участници
  • Публикации: 4
    • Профил
« Отговор #10 -: Apr 07, 2011, 02:43 »
Ок значи предполагам микрофона на повечето им трябва за скайп.... момчета вие където отивате аз от там се връщам :D :D :D значи поне при мене настройките са така. В терминала пиша pavucontrol след това избирате input devices там има две ленти left и right мисля че. Махате катинарчето тъй като двете са заковани една с друга и долната лента я намаляте колкото да ви покаже че микрофона ви приема някакви звуци така. Ако до тук е както съм написал отивате в скайп и настройките за звука. Там има една отметка "Нека скайп ми наглася микрофона...." трябва да е празна отметката. И вече предполагам няма да имате проблеми. Ако е нещо друго пак пишете :)
Активен

Ikant

• Участници
    • Профил
« Отговор #11 -: Apr 07, 2011, 10:47 »
Pavucontrol както и alsamixer показва, че всичко е наред, всичко се регурира, но звук няма- нито In, нито Out. Започвам да се чудя дали не съм глухоням :).
Активен

radoshow

• Напреднали
  • Публикации: 1313
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome Shell
    • Профил
« Отговор #12 -: Apr 07, 2011, 11:19 »
Ок значи предполагам микрофона на повечето им трябва за скайп.... момчета вие където отивате аз от там се връщам :D :D :D значи поне при мене настройките са така. В терминала пиша pavucontrol след това избирате input devices там има две ленти left и right мисля че. Махате катинарчето тъй като двете са заковани една с друга и долната лента я намаляте колкото да ви покаже че микрофона ви приема някакви звуци така. Ако до тук е както съм написал отивате в скайп и настройките за звука. Там има една отметка "Нека скайп ми наглася микрофона...." трябва да е празна отметката. И вече предполагам няма да имате проблеми. Ако е нещо друго пак пишете :)
А тези които не могат да изпълнят pavucontrol какво да правят?
Код
GeSHi (Bash):
  1. [rado@rado ~]$ pavucontrol
  2. bash: pavucontrol: command not found
  3.  
@Ikant Предлагам ти да деинсталираш pulseaudio,защото понякога прави мизерии в комбинация с alsa.При мен се е случвал този проблем.След това пробвай пак с alsamixer да си настроиш звука..
Активен

Ikant

• Участници
    • Профил
« Отговор #13 -: Apr 07, 2011, 14:02 »
И това не помогна. Провах 10.10 в Try mode и звука в колоните тръгна, но от микрофона много фонов шум и криви говора. Пробвах да намаля нивото, но тогава и полезния сигнал става много нисък. Прави впечатление, че при 10.10 alsamixer-a , разпознава Intel Cantiga HDMI, а при 10.04 Intel G45 DEVCTG. И при 10.10 дава възможности за настройка, високоговорители отделно от слушалки, вход фронт микрофон или линеен. И се чудя да не би 10.04 да не разпознава правилно чипа. Общо взето 10.04 повече ми харесва от 10.10.
Активен

Ikant

• Участници
    • Профил
« Отговор #14 -: Apr 07, 2011, 14:10 »
И защо не мога да си настойвам панела както в 10.04? И тези огромни икони! Въобще десения бутон на мишката работили в/у плота и панела при 10.10?
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
проблем с ubuntu
Настройка на програми
knoppix 1 7413 Последна публикация May 23, 2005, 01:48
от knoppix
Ubuntu 5.04 Първи Старт
Настройка на програми
vejdi_86 6 8369 Последна публикация Jul 26, 2005, 02:15
от tech_noir
Ubuntu live to ubuntu alternate?