Автор Тема: Питане от абсолютен новак!  (Прочетена 40949 пъти)

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Re: Питане от абсолютен новак!
« Отговор #15 -: May 16, 2011, 11:39 »
А по принцип книга-книги - официално издадена на родният ни език има ли да си поръчам онлайн.
http://www.book.store.bg/search?srchstr=linux&submit=%D2%FA%F0%F1%E8&p=s&sinstore=2&sin=1
http://www.helikon.bg/search/?qstr=linux
Kаквото ти душа сака :D.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
« Отговор #16 -: May 16, 2011, 11:39 »
А по принцип книга-книги - официално издадена на родният ни език има ли да си поръчам онлайн.
Сигурно има, ако искаш потърси и ако искаш ги чети. Според мен тези статии и този форум са (пре)достатъчни за начало.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

zoomaniak

• Напреднали
  • Публикации: 157
    • Профил
« Отговор #17 -: May 16, 2011, 11:42 »
Тая ми привлече вниманието.

http://www.book.store.bg/p2319/linux-praktichesko-rykovodstvo-za-biznes-i-domashni-potrebiteli-stefan-markov.html

Ще пробвам и нея. Естествено, че форума и написаното от обществото тук е достатъчно. Смятам за мое задължение да прочета всички основи.
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #18 -: May 16, 2011, 11:43 »
Тая ми привлече вниманието.

http://www.book.store.bg/p2319/linux-praktichesko-rykovodstvo-za-biznes-i-domashni-potrebiteli-stefan-markov.html

Ще пробвам и нея.

250 страници само? Май ще е въздух под налягане, ама поне е евтина.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

zoomaniak

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #19 -: May 16, 2011, 11:48 »
Хихик - нали знаеш за жадният за знания и четене всичко му е интересно. Въпроса е да задава въпроси и да усети логиката на системата - това за мен е най-важно, така и обучавам колегите си принципно.

Всичко има логика!!! Усетиш ли логиката - ще научиш и къде е копчето хихик.
Активен

zoomaniak

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #20 -: May 16, 2011, 11:57 »
Чета в момента Част 1 и 2 от статиите предоставени ми като линкове в темата ми.

И ми се роди въпрос: Безпроблемно ли се сменява езика на ОС като чета пише, че е така. Много често при уроци в интернет тоя проблем при наличието на BG уиндоус, а урока е на EN и направо умирам и не може и не иска да си смени езика на ОС. Отваряш лаптопа и гледаш уроците пък на настолният ги практикуваш.

При линукса май-това не е бъгаво.
Активен

Bagatur

• Напреднали
  • Публикации: 267
  • Distribution: Debian Squeeze
  • Window Manager: KDE Development Platform: 4.4.5 , LXDE
    • Профил
« Отговор #21 -: May 16, 2011, 12:08 »
Да сравбително лесно се сменя езика , но според мен едва ли ще имаш нужда от смяна. Инъче се с сменя по два начина.
1. Или от работната графична среда която ползваш с кликане на няколко места ( надявам се си разбрал че линукс разполага с много видове графични среди като KDE , Gnome, LXDE, Xface E17) зависи коя ти допада на теб лично и т.н.
2. С няколко командички в конзолата.
Линукс има мнго добра БГ поддръжка така че относно това няма какво да се притесняваш.
Активен

Учим се докато сме живи....

zoomaniak

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #22 -: May 16, 2011, 12:10 »
32-bit
AMD Athlon 64x2 Dual Core Processor 6000+, 4.0GB RAM

Това са данните за моята машина. Според мен покриват изискванията на Линукс - Федора или ubuntu.

Друго, което се питам дистрибуциите се променят - еволюират. Как ще ми съобщават, че вече има нова дистрибуция на моята и да си я ъпдейтна един вид.
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #23 -: May 16, 2011, 12:12 »
Има си manager, който ти съобщава, че има update-и.
Активен

zoomaniak

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #24 -: May 16, 2011, 12:15 »
Swap -  то трябва да е с големина колкото рама - 4гига
root - Втория дял е хубаво да е от порядъка на около 20 гига.
Home - А третия дял колкото ти е останало до 300 GB

Тези параметри аз трябва лично и ръчно да ги впиша по време на сталирането на дистрибуцията нали. Тя някъде ще ме пита и няма да ме допусне да премина нататък ако не и задам стойност нали?
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #25 -: May 16, 2011, 12:18 »
//off
Aма ти жаден за знания ли си или жаден за въпроси? В интернет има step by step installing linux. Хайде малко да се потрудиш ;).

//on
Ръчно.
« Последна редакция: May 16, 2011, 12:20 от backtolife »
Активен

zoomaniak

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #26 -: May 16, 2011, 12:26 »
Всичко има има в Интернет. Само дето не е на родният ми език. Но все пак благодаря за намека.
Активен

zoomaniak

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #27 -: May 16, 2011, 12:43 »
А имам и принтер и скенер. Тях си ги инсталирам след това - драйвърите им по стандартният метод нали. Дистрибуцията ще ги разпознае или аз трябва да и дам команди. Каква е логиката при такива процедури.
Активен

Bagatur

• Напреднали
  • Публикации: 267
  • Distribution: Debian Squeeze
  • Window Manager: KDE Development Platform: 4.4.5 , LXDE
    • Профил
« Отговор #28 -: May 16, 2011, 12:52 »
Swap -  то трябва да е с големина колкото рама - 4гига
root - Втория дял е хубаво да е от порядъка на около 20 гига.
Home - А третия дял колкото ти е останало до 300 GB

Тези параметри аз трябва лично и ръчно да ги впиша по време на сталирането на дистрибуцията нали. Тя някъде ще ме пита и няма да ме допусне да премина нататък ако не и задам стойност нали?
Да по време на инсталацията ще те попита как да разделиш(използваш) пространството в харда ти. Като ти зададе този въпрос ти му кажи че искаш да го направиш ръчно.
Инсталацията ще протече на езика който си избрал включително и Български
Активен

Учим се докато сме живи....

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #29 -: May 16, 2011, 12:55 »
Всичко има има в Интернет. Само дето не е на родният ми език. Но все пак благодаря за намека.

Това, че не е на родния ти език, съвсем не е вярно - нали затова има такива форуми и сайтове като "Линукс за българи". Оттук са минали десетки "абсолютни новаци" като теб и те са задавали тези въпроси, само трябва да се поразровиш (това е и задължително - т. 2 от Правилата на форума).

Иначе за дяловете, повечето дистрота вече имат и опция сами да изберат разделянето на харддиска. Но, ако имаш собствени предпочитания (размер, подредба, дялове), ще ти трябва да се запознаеш с това как се прави ръчно. Ето тук laskov е разказал в няколко стъпки инсталационния процес (това, че е за dual boot е подробност, съществена е "логиката"): http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=40095.msg218256#msg218256
Активен