Автор Тема: ЦЕНЗУРА?  (Прочетена 4790 пъти)

plamen_f

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1246
    • Профил
ЦЕНЗУРА?
« -: May 23, 2011, 23:27 »
Здравейте модератори!

Пиша Ви по този начин защото за друг публичен не се сещам.
Повод за този пост и тема са последните Ви действия по гореща тема от форума тези дни а именно http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=40945.
За мен е учудващо как така с лека ръка бяха изтрити поне 1/2 от постовете в темата?
Дистанцирайки се от факта, че там има и 2 или 3 мои поста съм замислен - дали това е някакъв технически гаф, или умишлено поведение на някой от пазителите на сайта?

Ако и да е което и да е от двете - моля уведомете ме но не лично а публично - пак тук в този форум защо е прибегнато до такъв подход - какви са Вашите мотиви за такива действия!

За момента приемам еднозначно, че това е ЦЕНЗУРА!

Смятам, че въпроса и отговора са важни не само за мен и Вас, а за всички пишещи и четящи в този форум.

До сега няколко пъти съм отправял запитвания по важни за сайта теми като само веднъж ми бе отговорено на ЛС.
Считам, че това е недостойно и за това ако все пак има отговор на горепоставения въпрос - нека той да стане публичен!

А иначе остава да стои отворен въпроса - "А пазачите кой ще ги пази?" !
Активен

c111100101

  • Гост
Re: ЦЕНЗУРА?
« Отговор #1 -: May 24, 2011, 07:46 »
Темата, че имаше нужда от разчистване е ясно, но наистина бая неща бяха изтрити в това разчистване, които трябваше да останат. plamen_f, има основание да пусне тази тема, понеже наистина бяха изтрити, няколко негови коментара, които бяха точно по темата и между другото доста полезни.
Държа да отбележа, че аз нямам възражения за изтриването на шеговития коментар, който публикувах в темата след разчистването. Дори в коментара ми имаше извинение към модераторите. :)
Активен

plamen_f

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1246
    • Профил
Re: ЦЕНЗУРА?
« Отговор #2 -: May 24, 2011, 09:07 »
Отново искам да подчертая, че не изтриването на моите коментари е повод за тази тема. За мен в нормален и демократичен форум би трябвало най-малкото да има обяснение - "това е изтрито поради еди какви си правила", или - "смятаме че темата е прекомерно затрупана с неполезни коментари за това се разчиства"....
Подхода тихомълком да се прави нещо не е сред най-добрите, не че и той по някога е последен. В случая смятам обаче, че не е!


btw. Марчето доста често трие или мести нещо но почти винаги пише - "във връзка с правило XYZ кометара е изтрит, темата преместена....".
И понеже сме в Бг и документация (разбирай правила) се четата когато нищо друго не помага, този начин на обяснение на действията има респектиращ и обучаващ характер.
Активен

b2l

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
    • WWW
Re: ЦЕНЗУРА?
« Отговор #3 -: May 24, 2011, 10:56 »
@plamen_f нали виждаш линка: Информирай модератор - изтрити са защото аз цъкам на този линк (е не на всичките де, но на няколко цъках).
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

bop_bop_mara

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Re: ЦЕНЗУРА?
« Отговор #4 -: May 24, 2011, 13:25 »
backtolife, с това копче модераторите се информират, но преценката дали да изтрият даден пост си я правят сами ;) Иначе, изпращането на такива сигнали е добра инициатива и много помага за бързото разчистване на темите.

Да спомена, все пак, че никой, включителнпо и модераторите, не е имунизиран срещу грешки. Няма проблем да ни посочвате конкретни такива, право да надзирават работата ни имат не само администраторите, които са ни гласували доверие, но и всички потребители. С това, разбира се, не искам да кажа, че можем да бъдем засипвани с въпроси "защо ми изтрихте поста, за какви се мислите??" и с теми като "Neter, ти си тъп цензор".

Сегаа... относно изтриването на съобщенията от тази тема.... (В следващите редове изказвам лично мнение и отношение, не говоря от името на останалите модератори или потребители)

Първо, мисля, че всички като погледнета сега състоянието на темата, ще видите, че в нея са оставени само постове, съдържащи информация по нея така, че на един бъдещ читател да не му се налага да прелиства няколко страници и да събира оттук-оттам ценното за себе си. Т.е. вие това сте го видяли и, доколкото разбирам, сте съгласни.

Като гледам, голяма част от постовете са лични пререкания, обиди или определения с епитети между автора и останалите. Има и няколко поста, където авторът се обяснява, че ще направи сайт, какви технологии знаел и ползвал, което спада към чистите офтопици. Няма какво да ви обяснявам правилата, знаете си ги (и, доколкото ви познавам, горе-долу сте съгласни ;)). Аз примерно бих предложила два варианта за модериране - едното е темата да отиде в някоя друга секция на форума, където такива неща биха били малко по-позволени, другото е това, което е направено. Предполагам, че на някои би им харесало в Интернет да останат архивирани "красивите" им думи по адрес на хора, които смятат за идиоти, но все пак подходът от една такава тема, с напълно спамърско-тролско отношение от страна на самия автор, да се извлече максимално полезна информация мисля, че е по-добър.

Нека ви обясня и нещо за постове, които само в някаква своя част нарушават Правилата. По някой път се случва модератори да се позанимаят и да премахнат само проблемните думи оттях, но това е по-скоро лична инициатива,. Според Правилата тези постове могат да се изтрият целите. Имайте го пред вид, защото има случаи на оплаквания от типа "аз го напсувах, ама и имаше важно инфо"... По тази линия също са заминали 1-2 поста (основно на автора).

Има един пост, който може би не е трябвало да бъде изтриван, на Acho, където той пита какво е ботяга и го е маркирал като офтопик. Предполагам, че постът е заминал като част от голямата офтопик дискусия какво е това нещо ботяга, кой е такъв, кой е по-лош и кой е най-прав от кривите ;) Ако Acho желае, ще го възстановим :)

На plamen_f са изтрити 2 поста - единият е "Пич, нещо прекаляваш с нервите!...", другият е предложението за социалния експеримент с млъкването :) Първо, няма как да не отбележа, че наистина постовете (най-вече 1вият) са много възпитани и културни и щеше да бъде много радостно, ако повече потребители реагираха така снизходително към хората, дошли само да подклаждат спорове и да се правят на много велики, защото мислели наопаки. plamen_f, мисля, че евентуално 1вият ти пост, който е изтрит по причини, подобни на тези в горния параграф, може да бъде възстановен. Той е в духа на написаното и от neter. 2рият вече съдържа малко определения по адрес на опонент, така че, въпреки сравнително добрия тон, по-добре да остане изтрит. Сега видях, че има и един трети твой пост, "Звучи ми като БРОДЯГА", мисля, че там няма какво да се коментира :)

Това е, което аз видях в изтритите постове. Мисля, че думата "цензура" не им приляга и мисля, че тук не спираме хората, които имат да кажат нещо, с което да помогнат и допринесат за общото благо, стига то да е изразено с подходящия маниер. Да, не сме като в Народното събрание, където нашите "избраници" обсъждат важни теми, докато си обясняват един на друг (без никой да ги спира) колко са подли, нагли и мазни... Но си мисля, че и не искаме да бъдем така, а да демонстрираме много по-високи нива на интелигентност, възпитание и уважение към присъстващите, независимо от убежденията им. А, по стечение на обстоятелствата, днешният ден е много подходящ да се замислим точно над това :)
Активен

neter

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
    • WWW
Re: ЦЕНЗУРА?
« Отговор #5 -: May 24, 2011, 16:35 »
Здравейте и честит празник на всички българи!
Моите уважения към всички, но по случая няма постове, които имат място в онази тема. Всеки знае какво е писал в тях, и може да намери описание за забраната им в правилата на форума.
Преди време във форума се беше зародила тенденция някои потребители да си пишат постове, само колкото да трупат бройка (всеки с неговата си причина), поради което спрях да трия само съдържанието на постовете с обяснение защо е изтрито, тъй като така бройката за постовете на тези потребители си оставаше. Тъй като това няма основание да бъде допускано, повечето постове се изтриват от темите, като съответният потребител може да направи справка в правилата на форума защо са предприети тези действия. Ако и след справката потребителят не разбира защо постът му е изтрит, може да се обърне към нас за доизясняване на ситуацията, било с лично съобщение или линка "Информирай модератор" от съответната тема. Излишно е пускането на теми във форума по въпроса - в повечето случаи тези теми ще заминават в раздел "Кошче" или направо ще бъдат изтривани (по преценка на модератора). Тази тема нека бъде изключение.
Всички сме хора и не е изключено да сгрешим в дадена ситуация, така че не се притеснявайте да ни информирате не само за грешки в действията на другите потребители, но и за нашите грешки. Но нека това става без допълнително цапане на форума. Това, преди всичко, е специализиран форум, така че разговорите от типа "нямам какво да кажа, така че ще напиша каквото ми хрумне" трябва да бъдат сведени до минимум.

П.П.: Май сте забравили за предупреждението ми тук. Все пак се опитвам да прибягвам до изпълнението му само в крайни случаи ;)
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

plamen_f

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1246
    • Профил
Re: ЦЕНЗУРА?
« Отговор #6 -: May 24, 2011, 17:04 »
Такаа, сега империята да отвърне на удара :)

Марче обръщам се към теб като към представител на модераторите като разбира се отчитам факта, че не отговаряш за всичко.
(edit: Нетер включвам и теб.)

Как аз виждам нещата относно въпросната тема:

1. Темата си почна като нетехническа според мен. Човека стартирал я не зададе въпрос, а за мен вероломно написа доста редове в които заяви, че написалите и постнали в сайта статия по проблемите които го вълнуват за него е голяма лъжа. Няма да крия, че не съм специалист по тази материя и за това ми беше интересно как ще се реши проблема който все пак може би съществува. 2 дена наблюдавах излиянията на въпросния "пич". На края реших и аз да покажа мускули. Междувременно трябва да се признае, че всички освен бен10 в тази тема показаха явно желание да предложат някакво решение и избавление от мъките на горкия човечец. Той на обратно обаче вместо да поеме предлаганата нееднократно ръка за помощ продължаваше истерично да крещи, че всички са му виновни, сайта публикува лъжливи статии и тем подобни. Опитах се да му  кажа да я дава по-кротко но той дори и не забеляза явно предложението ми. В този момент според мен е спрял да бъде забавен и някои хора почнаха да му пускат язвителни бележки. Той явно и тях подмина с достолепие и продължи да твърди нещо си негово.

2. За мен от тук нататък темата стана още по-интересна заради 2 причини:

а. социален момент - този момък (или девойка - няма как да съм сигурен) започна да ми прилича на стършел нахлул пак да ползвам думата вероломно в един кошер. Напада с небивал ентусиазъм всичко що му се изпречи на пътя и бръмчи с ужасна сила. За мен беше интересно как кошера ще се изчисти от него? Прополис ли ще ползва, ще прати пчели войни които с цената на жертви да го изхвърлят или ще го приемат в края на карищата като една не толкова лоша пчела?

б. техническа част - това което твърди и тръби бен10 вярно ли е? Ако да - какво ще стане със статията? Има ли вариант и статията да е вярна и той да е прав? В края на краищата отдавна се тръби вкл. и в този сайт, че потребителите на линукс са поставени в неравностойно положение от НАП относно възможността да се отчитат и комуникират с тази толкова важна държавна агенция! Аз не изказвам съмнение относно твърденията на бен10! Аз се възмущавам от начина на му на изказване и поведениео в този сайт!

Следвайки гореописаните 2 ракурса на тема аз продължих да наблюдавам ситуацията. Как се разви всички видяха...

За съжаление наистина техническата част започна да отпада и кошера започна да търси начин да се избави от нашественика.

Въпреки всичко експеримента остана социален и заърши много поучително за мен поне. Ето изводите ми:

- Решението бе почти сталинистко - вопросы есть - вопросы нет! Затриха се всички постове които не бяха технически. Междувременно искам да насоча вниманието Ви към факта, че в нито един от постовете на бен10 няма зададен въпрос - има само твърдения!
Разбирам до някъде отговора на Марчето, но не го приемам напълно! Тук освен суха технология има и човешки поглед и отношение! Този начин на затваряне на тема (за мен това си е направо затваряне) не води до решаване на пороблем - дори и този който неявно е паставен в текущата. Напротив - оставя усещането за незавършеност. Разбира се премайте всичко само като мое виждане!

- технически поглед - Не разбрах сега статията която визира бен10 лъжа ли е или не? Ако да - ще се редактира ли, свали ли от сайта или какво? Ако пък статията е вярна как ще бъде доказано това? Защото смисъла на тези публикации в края на краищата е да помогнат на друг който е попаднал в същата ситуация!

Та в заключение ще отбележа, че не харесвам подхода който бе приложен тук. Малко повече свобода и демокрация не биха навредили и на този сайт. Разбира се сайта все пак е частен и тези които са оторизирани да го пазят имат пълното право да сторят това което сметнат за уместно.
За мен остава едно усещане, че така проблеми не се решават!

С пожелание за спокойна и приятна майска вечер и липса на главоболия на работното място през оставащите дни до следващия уикенд!  [_]3 [_]3 [_]3
« Последна редакция: May 24, 2011, 17:06 от plamen_f »
Активен

bop_bop_mara

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Re: ЦЕНЗУРА?
« Отговор #7 -: May 24, 2011, 18:44 »
plamen_f, не мога да ти кажа дали статията наистина има грешка или не, имаме потребители, които твърдят едното и други, които твърдят противоположното. Аз не заставам на ничия страна. Нека обаче това да се изяснява в самата тема (без да се допускат нападки и обиди), а и да се говори с конкретни факти, защото те ще помогнат и за разрешаването на евентуални бъгове.

Съветвам заинтересуваните да се опитат да се свържат с RealEnder (Алекс Станев), в статията е публикуван мейлът му, в профилът му във форума има и други контакти с него. Той е човекът, който не само е написал статията, но (доколкото съм разбрала) се занимава лично с темата и има някакви връзки с НАП. Той е и човекът, който многократно лично е помагал във форума на потребители, за да се справят с подкарването на електроненни подписи на най-различни места.

А bengazara може все пак да уточни помощ ли търси или наистина идеята му е само да разпространява клевети и обвиняния в лъжа (били те и основателни).

И наистина се надявам темата да не остане "затворена", а да се разреши :)
Активен

sqrt

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 8
    • Профил
Re: ЦЕНЗУРА?
« Отговор #8 -: May 24, 2011, 20:36 »
Той субекта bengazara в едно от изтритите мнения си беше написал каква е била целта на регистрацията и постовете тук, а вие с тези редакции и триене на мнения зорлем се мъчите да направите темата техническа. Материята е наистина проблемна, но това не оправдава излишната толерантност към автора.
Активен

Mitaka

  • Гост
Re: ЦЕНЗУРА?
« Отговор #9 -: May 24, 2011, 22:18 »
Ако това е същия bengazara от "златните" години на IRC, доста пъти съм му праскал gline :)
Активен

ben_gomnara

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 5
    • Профил
Re: ЦЕНЗУРА?
« Отговор #10 -: May 24, 2011, 22:51 »
 Баче ако искаш блокирай ми IP и този път обаче ще блокираш цялата вътрешна мрежа на една много голяма Фирма мисля че няма да ти е Безрлично. Пиша ти през rdesktop на ЕРП системата ми като СААС услуга
Активен

Mitaka

  • Гост
Re: ЦЕНЗУРА?
« Отговор #11 -: May 24, 2011, 23:15 »
Баче ако искаш блокирай ми IP и този път обаче ще блокираш цялата вътрешна мрежа на една много голяма Фирма мисля че няма да ти е Безрлично. Пиша ти през rdesktop на ЕРП системата ми като СААС услуга

Май е същия.
Както и да е... мислиш ли, че на някой изобщо му пука от къде пишеш, колко е голяма фирмата, и кой е шефа? Щото на мен ми е през дедовия.
Сега какво - трябва да ти козируваме, щото пишеш през "rdesktop на ЕРП системата"? Ми пиши си.
Аз пък пиша от клъстера на HAARP. Ако ме баннете, ще пусна 7-ма степен.
А ти какво ще направиш, ако ти баннат "голямата фирма"?
Активен

ben_gomnara

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 5
    • Профил
Re: ЦЕНЗУРА?
« Отговор #12 -: May 24, 2011, 23:18 »
  Ай де  ДЕ блокирай си един от Рекламодателите.
Активен

Mitaka

  • Гост
Re: ЦЕНЗУРА?
« Отговор #13 -: May 25, 2011, 00:03 »
Хахах,
по-добре рекламодтеля да провери кой ползва системата му, за да прави глупости, и да го уволни.

Не мислиш ли?
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: ЦЕНЗУРА?
« Отговор #14 -: May 25, 2011, 00:37 »
Логваш се на production система, при това business critical такава, за да тролиш из разни форуми? Хмммм няма да развивам теории защо и колко лоша идея е това. Плачеш си за шутове отзад :)
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon