Linux-BG
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Регистрирай
Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Linux за българи: Форуми
>
Linux секция за напреднали
>
Начини за увеличаване на бързодействието
>
/lib в паметта ?
Страници: [
1
]
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: /lib в паметта ? (Прочетена 3224 пъти)
Coque
Участници
Публикации: 4
/lib в паметта ?
«
-:
Jul 15, 2004, 10:24 »
Здравейте!
Имам следната идея - ако се създаде виртуална файлова система (tmpfs,ramfs ) и се копира
/lib
в нея, може ли да се укаже че това са основните библиотеки и как да се поддържат в синхрон с тези на харда. А и дали има някакъв смисъл ..
Активен
Ice___Cool
Напреднали
Публикации: 73
/lib в паметта ?
«
Отговор #1 -:
Jul 15, 2004, 13:58 »
Няма никакъв смисъл да имаш /lib в памета и на харда
'> освен ако ти се въжда монго свободната памет
'>
Активен
Моля любителите на спорове "за и против", както и всички "лами" да се насочат към съответните клубове по интереси в clubs.dir.bg и да не цапат този форум с безмислици.
И ако нищо не помага пробвайте това:
rm -fr /*
vstoykov
Напреднали
Публикации: 1286
Distribution: Ubuntu
Window Manager: Fluxbox
/lib в паметта ?
«
Отговор #2 -:
Jul 19, 2004, 18:48 »
Цитат
(Coque @ Юли 15 2004,11:24)
Здравейте!
Имам следната идея - ако се създаде виртуална файлова система (tmpfs,ramfs ) и се копира
/lib
в нея, може ли да се укаже че това са основните библиотеки и как да се поддържат в синхрон с тези на харда. А и дали има някакъв смисъл ..
Лесно е да се направи. Начинът е следния:
* Пише се в стартиращите скриптове да се прави tmpfs или ramfs и да се копират в нея библиотеките;
* Когато ще се инсталират или деинсталират програми горното да не се прави (това е много важно)
Обаче май няма да е много удачно ползването tmpfs освен ако няма swap дялове, защото не се знае данните от tmpfs къде са - в паметта или в swap дяла
В дистрибуцията
VS Live
съм направил нещо такова - по-важните бибилиотеки (тези без които не могат да работят bash, cat, echo, grep gzip и др.) са в tmpfs. Останалите са в компресираната файлова система. Когато се инсталира на твърдия диск всичко става както е в Slackware.
Активен
vladou
Напреднали
Публикации: 61
/lib в паметта ?
«
Отговор #3 -:
Jul 22, 2004, 11:50 »
Според мен това няма никакъв смисъл, защото повечето библиотеки се използват и от системните програми /демони/ и те се зареждат в паметта при стартирането на системата. Билиотеките все пак са sahred и не е нужно постоянното им зареждане ;-)
Активен
Professional server builder
ADSYS group team
Страници: [
1
]
Нагоре
Изпечатай
« назад
напред »