Анкета

Въпрос: Кое да избера? (Общо използване, сървър/десктоп/мултимедия).

• ArchLinux
    - 4 (26.7%)
    Foresight Linux
    - 0 (0%)
    Debian
    - 10 (66.7%)
    Pardus
    - 0 (0%)
    Ubuntu
    - 1 (6.7%)

Общ брой гласове: 15

Автор Тема: Debian Backports  (Прочетена 3036 пъти)

AMD

• Напреднали
  • Публикации: 873
  • Distribution: Calculate Linux Scratch 64 / Alt Linux Centaurus 6.0 64
  • Window Manager: Gnome 2.32/3.2 XFCE 4.8/4.10-git
  • AMD Athlon64/Sempron64 4000+Dual Core/3400+
    • Профил
Debian Backports
« -: Aug 09, 2011, 08:36 »
Скоро попаднах на един японски сайт, с помощта на който може да се види какви модули са нужни да се компилират 
в ядрото според даден хардуер. Като се копира изхода от lspci -n в полето на този линк http://kmuto.jp/debian/hcl/

Та от същия този линк видях и download секция с дебиан backport. http://kmuto.jp/debian/d-i/

Та мисълта ми е някой случайно попадал ли е на някой от горните линкове. Или сам ще трябва да разбера как се държи.

Имам спомен че backports също са хранилища със стабилен софтуер но с разликата че се поддържа от друга общност.

Един приятел иска да му инсталирам някакъв линукс на компютъра. И се колебая между Дебиан и Арч Линукс.

Но да кажа предварително, не ми препоръчвайте официалните експериментални хранилища. Искам като го правя да е както трябва за да мога да гарантирам.
Активен

Господи моля те пази ме от ламерите, от хакерите и сам мога да се пазя.

vyrgozunqk

• Гост
Re: Debian Backports
« Отговор #1 -: Aug 09, 2011, 09:14 »
Попадал съм на търсачката, помня, че като цяло вършеше работа, макр по онова време да имах проблем с една камера и да не показа нищо... може би в 80/100 от случайте работи.
Относно второто, като го прегледах са обиковени дебиан исо-та на стейбъл и олдстейбъл с допълнителни драйвери или обновни... Не мога да коментирам колко е добро...

Слагаш на твоят приятел дебиан тестинг, в него всичко е стабилно. Като е сред последните тенденции в софтуера.
Активен

AMD

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Aug 09, 2011, 09:37 »
Попадал съм на търсачката, помня, че като цяло вършеше работа, макр по онова време да имах проблем с една камера и да не показа нищо... може би в 80/100 от случайте работи.
Относно второто, като го прегледах са обиковени дебиан исо-та на стейбъл и олдстейбъл с допълнителни драйвери или обновни... Не мога да коментирам колко е добро...

Слагаш на твоят приятел дебиан тестинг, в него всичко е стабилно. Като е сред последните тенденции в софтуера.

Аз не съм на мнение че щом е в тестово хранилище и е стабилно.
Backports, имам спомен и от Мандрива, предлагат по-нови версии на драйвери на ядро и такива неща. Които са важни за новите компютри и периферия. Ще пробвам варианта на К. Муто и ще разбера и евентуално ще пусна резултата тук.

Пък и като се има в предвид че е с 128МБ Памет  (2х64 DDR400)
« Последна редакция: Aug 09, 2011, 09:50 от AMD »
Активен

vyrgozunqk

• Гост
« Отговор #3 -: Aug 09, 2011, 10:40 »
Ти си болен мозък, щом е с ДДР400 хардуера му е безумно дърт, нито му трябват нови драйвери, нито нов кърнъл... на това нещо нищо няма да работи с графика нормално, освен ако не е с TWM  и за браузър не ползваш w3m  ::)

Вземи подари на момчето отнякъде 256 рам...  или му сложи уиндоус 98, по-добре от това нищо няма да му работи...
И тестинговият дебиян е достатъчно стабилен... Повечето деривати на дебиан ползват даже ънстейбъл...
Активен

AMD

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Aug 09, 2011, 10:52 »
Ти си болен мозък, щом е с ДДР400 хардуера му е безумно дърт, нито му трябват нови драйвери, нито нов кърнъл... на това нещо нищо няма да работи с графика нормално, освен ако не е с TWM  и за браузър не ползваш w3m  ::)

Вземи подари на момчето отнякъде 256 рам...  или му сложи уиндоус 98, по-добре от това нищо няма да му работи...
И тестинговият дебиян е достатъчно стабилен... Повечето деривати на дебиан ползват даже ънстейбъл...

Боли ме :) на 128МБ може да работят няколко десктоп среди включително xfce4.
Но според мен най - лекото решение е Арч Линукс с е17 или xfce
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #5 -: Aug 09, 2011, 14:52 »
То може, но не бива. Само скайпа ще ти глътне 50 МБ от RAM паметта. Ако си намериш skype 2.0 може и да минеш с 20 MB, но той не върви добре на нови дистрибуции. Под 256 RAM си е мъка, която и дистрибуция да избереш.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

lyubojee

• Участници
  • Публикации: 4
    • Профил
« Отговор #6 -: Aug 10, 2011, 00:32 »
Debian backports от сегашната стабилна дистрибуция е вече в официалните хранилища на Дебиан. Съдържа по-нови версии на някои пакети и си има security обновявания, както всички останали пакети от официалните хранилища.
http://www.debian.org/News/2010/20100905.en.html
Активен

vitamin4o1

• Напреднали
  • Публикации: 45
  • Distribution: Debian GNU/Linux
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
« Отговор #7 -: Aug 11, 2011, 01:18 »

[_]3 Напълно съм съгласен за стабилността на дебиан тестинг, от години!  [_]3
Активен

cybertorture

• Напреднали
  • Публикации: 33
  • Distribution: Arch
  • Window Manager: openbox,i3
    • Профил
« Отговор #8 -: Aug 11, 2011, 05:47 »
Archlinux-OpenBox желязна комбинация ;)
Активен

AMD

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Aug 11, 2011, 13:06 »

[_]3 Напълно съм съгласен за стабилността на дебиан тестинг, от години!  [_]3

На който му харесва да си го ползва със здраве. Харесва ми и на мен но не е достатъчно.
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #10 -: Aug 11, 2011, 16:02 »
Ако случайно някога решиш да бърникаш в хранилищата на дебиан, просто използвай debian sources list generator. Той ще ти генерира листа с най- подходящите за теб хранилища, които просто ще копираш в etc/apt/sources list.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #11 -: Aug 11, 2011, 16:06 »
И се колебая между Дебиан и Арч Линукс.

ROKO__ започва да се откъсва от тъмната страна  :D :D :D :D :D. Май най-после му е просветнало :).
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

AMD

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Aug 11, 2011, 20:39 »
И се колебая между Дебиан и Арч Линукс.

ROKO__ започва да се откъсва от тъмната страна  :D :D :D :D :D. Май най-после му е просветнало :).

Машината не е моя. И гледам как да мина тънко. Както и да е човека вече се радва на чисто нов Арч с OpenBox.
Активен

radoshow

• Напреднали
  • Публикации: 1313
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome Shell
    • Профил
« Отговор #13 -: Aug 11, 2011, 21:02 »

Машината не е моя. И гледам как да мина тънко. Както и да е човека вече се радва на чисто нов Арч с OpenBox.
Много добър избор на дистро.Само не разбирам как така с него ще минеш тънко.Може би ArchBang  ;) :)
Активен

AMD

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #14 -: Aug 12, 2011, 16:32 »

Много добър избор на дистро.Само не разбирам как така с него ще минеш тънко.Може би ArchBang  ;) :)

Знам за него. Но нямах под ръка. Нета беше извънредно зле тогава. А и backtolife ме напсува предния път като споменах арчбанг. То същата работа е и ctkarch.

Арч ползвах последно когато имаха диск 2008.8 Ако не греша за датата. Но малко ме ограничава в това което ползвам.
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
BG Debian
Предложения за български проект
asa 0 9490 Последна публикация Sep 25, 2002, 11:52
от asa
Debian i KDE
Настройка на програми
IvanST 9 18044 Последна публикация Jan 05, 2003, 21:54
от n_antonov
Грешка в MBR Debian не стартира!
Настройка на програми