Автор Тема: Външен хард диск!  (Прочетена 2808 пъти)

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
Външен хард диск!
« -: Aug 30, 2011, 22:31 »
От вчера, на външния ми хард диск се получават някакви странни(за мен) неща! Копирам или местя папка с файлове от компютъра на него, показва ми на диска, че е записана, отварям си я, разглеждам си нещата в нея и след като го извадя от усб-то и го включа пак - папката я няма! Интересното е, че и преместена папка от компа на харда, изчезва от компа, уж е записана на харда и след изключване и  включване - папката я няма и на двете места!
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
Re: Външен хард диск!
« Отговор #1 -: Aug 30, 2011, 22:51 »
Я запиши файл и дай Unmount на харда и после като го mount-неш кажи дали файловете са там или пак ги няма.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Aug 30, 2011, 23:20 »
Забравих да кажа, че понякога се записва фаила, от 10 пъти сигурно 2 пъти се записва и сега се записа, но по същия начин е положението и на другия компютър който също е с убунту 10.04, а също така и като го конектна към виртуалния уиндоус 7! Иначе от харда към компа - няма проблем! Харда целия е форматиран в ntfs! Дали няма да е нещо файловата система повредена!? Чел съм по форумите(но след като го бях форматирал вече), че не било "здравословно" да се пише от линукс-а по ntfs дяловете на уиндоус-а когато има инсталирани 2 ОС-и на компютъра, та да не би.......!?
Активен

vyrgozunqk

• Гост
« Отговор #3 -: Aug 31, 2011, 06:29 »
 Предполагам, че ти го прави заради write cache-a... пусни да се качва нещо, като ужким свърши отвори един терминал и напиши sync и цъкни един ентър, пък да видим дали ще ги флъшне кешовете на диска...
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Aug 31, 2011, 09:28 »
Записа се! Как да се изчисти това каше!?
Активен

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил
« Отговор #5 -: Aug 31, 2011, 10:07 »
sync

или

и задължително и umount преди да извадиш диска. И се чака задължително докато umout-а се изпълни коректно.
През време на umount-а всичко което е било кеширано се записва физически върху устройството.

Това мисля че е аналогично на 'safely remove drive' във виндовс.

пише се umount (без N), а не uNmount.
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Aug 31, 2011, 15:18 »
Изпразних му всичко на новия ми лаптоп и му пуснах форматиране но не Quick и дано до довечера се форматира, че после трябва да вадя всичко от другия комп за да му преоразмеря дяловете и ще видим какъв ще е ефекта!
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Sep 01, 2011, 11:06 »
Преформатирах го целия и ефекта е никакъв! Като унмаунтна преди да извадя диска няма проблем, всичко си е в него, но като го извадя както преди, без допълнителни действия и фойловете ги няма!

Тва как може да се оправи!?
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6779
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #8 -: Sep 01, 2011, 11:26 »
Ами това е нормалното. Да се унмаунт-не едно устройство, преди да се изключи. За да се флушнат буферите, да си ги запише върху устройството (в твоя случай хард диска ти). И се изключва вече нормално, всичко си е записано и си го има. А когато не е унмаунт-нато, данните са в буферите, а не са записани върху носителя. И какво те притеснява толкова да го изпълниш тоя umount ? Нищо сложно няма.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Sep 01, 2011, 12:28 »
Щом е така както казваш, това значи, че преди автоматично тези буфери са се изпразвали на диска и като го дръпна от усб-то всичко си е в него! Може и да е нормално това, но аз искам да си е както преди, да си го дръпна от усб-то и без да унмаутвам ръчно!
Активен

vyrgozunqk

• Гост
« Отговор #10 -: Sep 01, 2011, 12:33 »
Щом е харддиск по подразбиране кърнъла пуска write cache-a ( за по-висока скорост на писане ), при флашките го няма този проблем обикновено...( макар, че и там е хубаво да пускаш по един sync)

Ето тук има инфо как да изключиш кешовете за определен диск, но скриптовете са валидни при условие че редовно закачаш диска за същият компютър и той е все с тази буква...

http://www.linuxquestions.org/questions/debian-26/how-can-i-permanently-turn-off-write-cache-debian-424136/

Другият ти вариант е от файловият браузър да му даваш 'безопасно изваждане'.
Активен

Naka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Sep 01, 2011, 12:41 »
Ти май не разбираш какво ти се говори и закакво служи mount/umount.

Под която и да ОС ако дръпнеш в движение някой носител/ХардДиск
ще се получават същите ефекти с незписани данни.

ВСЯКА ОС КЕШИРА ДАННИТЕ!!! (Че даже и самите дискове имат кеш
на тях и кешират). Ако не ги кешира ще работи като каруца.

има една опция в 'mount' - казва се 'sync', Ако я зададеш, мисля че ще постигнеш ефекта който искаш, но изобщо не е за препоръчване, щото първо ще работи много бавно и второ ще прее.....ва физически Флаш дисковете.

Цитат
И какво те притеснява толкова да го изпълниш тоя umount ?

На КДЕ3.x можеш да направиш иконка на десктопа за устройството. Когато нещо е монтирано се появява зелено триъгълниче на иконката. Когато искаш да извадиш устройството - десен клавиш на иконката и там има Umount или Eject.

И двете са еднакви, Eject също прави Umount, но в допълнение (ако е CD-rom) изхвърля носителя.
Аз така работя, много е удобно и не е нужно да се пише нищо в терминала.

Какво толкова те плаши един терминал ???

-----------------------------------
може и да има някоя опция в кернела дето да казва например периодично на 4-5 сек да flush-ва всичко. И ако го извадиш след 4-5 сек след като си спрял да записваш би трябвало да стане. Ако го извадиш много бързо/по-рано - няма спасение.....
Замислял съм се преди за нещо подобно -- ама не знам..... дали изобщо има.

« Последна редакция: Sep 01, 2011, 13:05 от Naka »
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Sep 01, 2011, 13:01 »
Ама аз не говоря за дърпане на кабела по време на запис! Естествено, че изчаквам да свърши записа! Но преди, като си свърши записа и го дръпна, без да му давам унмаунт и нямаше проблеми! Имам и флашка, като копирам на нея и я дръпна след като свърши копирането, всичко си е вътре!
Активен

Naka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Sep 01, 2011, 13:12 »
Ама аз не говоря за дърпане на кабела по време на запис! Естествено, че изчаквам да свърши записа! Но преди, като си свърши записа и го дръпна, без да му давам унмаунт и нямаше проблеми!

А ти откъде си сигурен колко време се кешира и дали има нещо кеширано??? Може да са 4-5 сек. Може да са минути а може и нещо вечно да стои в кеша.

Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #14 -: Sep 01, 2011, 13:40 »
Ама аз не говоря за дърпане на кабела по време на запис! Естествено, че изчаквам да свърши записа! Но преди, като си свърши записа и го дръпна, без да му давам унмаунт и нямаше проблеми!

А ти откъде си сигурен колко време се кешира и дали има нещо кеширано??? Може да са 4-5 сек. Може да са минути а може и нещо вечно да стои в кеша.

Добре де, аз с този диск работя от половин година и защо до преди няколко дни се държеше по съвсем различен начин!? Защо като се скрие индикатора за копирането и като го дръпна и всичко си беше вътре!?
Активен