Автор Тема: Помощ за ASUS X50GL  (Прочетена 3671 пъти)

bestmen

• Участници
  • Публикации: 7
    • Профил
Помощ за ASUS X50GL
« -: Jan 27, 2012, 11:25 »
 Здравейте, имам нужда от помощ - съвсем нов фен съм на Линукс и най-вече на Убунту - много ми харесва! Обаче лаптопа ми е ASUS X50GL и щом опитам да инсталирам или да пробвам на него Убунтуто забива и не мога да го изключа освен от Power бутона... Моля помогнете ми!
Активен

Asus X50GL-AP042  Intel Core2 Duo T5800 2.0 GHz 2MB L2 Cache;
2 GB DDR2 800 up to 4GB250GB; 15.4" WXGA Color Shine;
VGA: NVIDIA  GeForce with CUDA 8200M G; HDMI, VGA
802.11 b/g/n, Azalia compliant audio chip 3D & full duplex.
Дърто ама си го харесвам. Пък и работа ми върши!

vyrgozunqk

• Гост
Re: Помощ за ASUS X50GL
« Отговор #1 -: Jan 27, 2012, 11:43 »
Много странно, не би трябвало да имаш никакъв проблем. Коя версия на Убунту пробваш - 11.10 ?!
Ползваш ли външна wi-fi антена случайно и каква е вградената, че с едни ралинкове чат-пат се наблюдава подобно поведение ?
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Публикации: 1302
  • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
« Отговор #2 -: Jan 27, 2012, 12:04 »
  Така така така  ;D -имам същия лаптоп ;) -ASUS X50GL -хайде сега изтегли едно Alternate CD на Kubuntu 10.10  и инсталираш в полутекстов режим. Като свърши инсталацията пак няма да имаш графична среда, затова отиваш в recovery mode-зареждаш администраторска конзола с интернет и пишеш-sudo apt-get install nvidia  и натискаш Tab да видиш какво става, но командата която ти трябва е sudo apt-get install nvidia-96

задели за /   17 гиги-за да можеш компилация на кернела да си направиш-много лесно става-после машината "хвръква"

рестартираш и влизаш в графичната среда, и от Система - Additional Drivers инсталираш по-новия драйвер на nvidia

това работи на Kubuntu 10.10 и всичко е перфектно-включително и хибернацията.............-в Kubuntu 11.10 няма Emerald и Compiz не работи............-"вървиме към прогрес...."

за Ubuntu  и по-новите версии би трябвало да става също

инсталираш със включен лан кабел разбира се (най-добре доставчика да е на динамичен IP адрес-да  се върже сам)
« Последна редакция: Jan 27, 2012, 12:29 от zibeltbg »
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #3 -: Jan 27, 2012, 12:34 »
Здравейте, имам нужда от помощ - съвсем нов фен съм на Линукс и най-вече на Убунту - много ми харесва! Обаче лаптопа ми е ASUS X50GL и щом опитам да инсталирам или да пробвам на него Убунтуто забива и не мога да го изключа освен от Power бутона... Моля помогнете ми!

За кое Убунту става въпрос? Това май се получаваше, когато се опиташ да инсталираш 10.04 на прекалено нов хардуер! С У(К)бунту 11.10 не би трябвало да се получава!
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
« Отговор #4 -: Jan 27, 2012, 15:52 »
тоя лаптоп е на 100 (4 ) години
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

stan_25

• Напреднали
  • Публикации: 66
    • Профил
« Отговор #5 -: Jan 27, 2012, 17:10 »
Същия лаптоп е и при мен. Още при зареждането на груб трябва да се добави параметър "nomodeset". Това е необходимо докато не си инсталираш затворения драйвер на nvidia.
Същия проблем и същото решение:
http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=41977.msg234450#msg234450 ;)
« Последна редакция: Jan 27, 2012, 17:13 от stan_25 »
Активен

bestmen

• Участници
    • Профил
« Отговор #6 -: Feb 09, 2012, 08:28 »
 8)  Момчета много благодаря за отговорите. Вярно е че лаптопчето ми е старичко, но още си ми въши работа. Само откъде да се сетя че пустата му видео карта /заради която навремето го взех/ сега ще ме мъчи толкова. Определено инсталацията се получава без проблем като се изключи *nomodeset*. Досега не успявам да инсталирам новия драйвер. Разкарах този който се зарежда със инсталацията и оставих само някакъв драйвер /nvidia/ без други означения. Изтеглих драйвер за 64 битова версия /щото такава инсталирах/ обаче не успях да  изключа графичния режим /както прочетох някъде из нета/. Ако мислите че с метода за инсталация на KUBINTU ще е по лесно - ще си го кача него. И не се съредете /някой тука са много изнервени/ - в крайна сметка очаквам отговор - който не му се занимава да ми отговори просто да не го прави. 
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • М
    • Профил
« Отговор #7 -: Feb 09, 2012, 10:12 »
ЛЕСНО Е. Сложи Alternate CD и се убеди сам.
Активен

stan_25

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Feb 09, 2012, 11:00 »
8)  Момчета много благодаря за отговорите. Вярно е че лаптопчето ми е старичко, но още си ми въши работа. Само откъде да се сетя че пустата му видео карта /заради която навремето го взех/ сега ще ме мъчи толкова. Определено инсталацията се получава без проблем като се изключи *nomodeset*. Досега не успявам да инсталирам новия драйвер. Разкарах този който се зарежда със инсталацията и оставих само някакъв драйвер /nvidia/ без други означения. Изтеглих драйвер за 64 битова версия /щото такава инсталирах/ обаче не успях да  изключа графичния режим /както прочетох някъде из нета/. Ако мислите че с метода за инсталация на KUBINTU ще е по лесно - ще си го кача него. И не се съредете /някой тука са много изнервени/ - в крайна сметка очаквам отговор - който не му се занимава да ми отговори просто да не го прави.

@bestmen със същия лаптоп съм и аз и всичко си е ок. Както преди казах има възможност да се инсталира в графичен режим но ядрото трябва да се стартира с параметър "nomodeset". Другия вариант е алтернативното CD при което инсталацията протича в графичен режим. След инсталацията при първото зареждане на системата се стартира пак с параметър "nomodeset". Резултата е че графичната среда стартира въпреки кофти резолюцията, но може да се работи. Отук нататък връзвам се към нета, правя ъпдейтите и инсталирам драйвера на NVIDIA през jockey-gtk, в менюто на Убунту е Hardware drivers. Ако не го намираш в менюто изпълни следната команда в Терминал и ще се стартира.

Код:
gksu jockey-gtk

Там виж коя версия ти е препоръчана и я активирай. После рестартираш компютъра и вече не е необходимо да стартираш ядрото с "nomodeset" и всичко трябва да е наред.

Поне при мен е така;)

ПС: После има един момент трябва да се пипне един конфигурационен файл, относно звуковата карта за да оправят настройките в графичния инструмент за контрола ѝ. Това е по-скоро дребен козметичен проблем ;), така че като оправиш видеото ще стигнем и дотам.
« Последна редакция: Feb 09, 2012, 11:05 от stan_25 »
Активен

bestmen

• Участници
    • Профил
« Отговор #9 -: Feb 09, 2012, 11:34 »
ОК днес щом се прибера ще пробвам пак... И да - със звуковата карта също имам проблем - нещо грачи като продрана...
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • М
    • Профил
« Отговор #10 -: Feb 09, 2012, 19:48 »
   лаптопа си е страхотен, с прекрасни цветове, и при мене е стрела
Активен

stan_25

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Feb 09, 2012, 20:33 »
//off

лаптопа си е страхотен, с прекрасни цветове, и при мене е стрела

Дам... докато не се изтрие сивото покритие около клавиатурата и тъчпада ;D
Активен

bestmen

• Участници
    • Профил
« Отговор #12 -: Feb 09, 2012, 23:34 »
 Пичове много съм тъп.... не мога да се оправя. След толкова мотане не издържах и делнах Убунтуто - направо не знам какво да правя. Тоя видео драйвер ме разби!!! Свалям го от сайта на Нвидиата и не мога да го исталирам. Дава ми Е: не е открит..... Вече всичко пробвах от поне 10 форума по въпроса и нищо - явно изпускам нещо важно ама като не разбирам..... Ако се сещате за дистрибуция която ще си дръпне сама драйверите - кажете ми. Срам ме е от мен си....
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • М
    • Профил
« Отговор #13 -: Feb 09, 2012, 23:57 »
така правят всички новобранци-свалям си драйвера от сайта и инсталирам-и простотийте нямат край.....ще черпиш някой да ти го направи
« Последна редакция: Feb 10, 2012, 00:12 от zibeltbg »
Активен

stan_25

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #14 -: Feb 10, 2012, 00:20 »
bestmen да си прочел някъде по постовете ми да споменавам за сваляне на драйвера от сайта на nvidia?

Точно убунту може да си ги дръпне само. Описах ти вече как.
...Отук нататък връзвам се към нета, правя ъпдейтите и инсталирам драйвера на NVIDIA през jockey-gtk, в менюто на Убунту е Hardware drivers. Ако не го намираш в менюто изпълни следната команда в Терминал и ще се стартира.

Код:
gksu jockey-gtk

Там виж коя версия ти е препоръчана и я активирай. После рестартираш компютъра и вече не е необходимо да стартираш ядрото с "nomodeset" и всичко трябва да е наред.
...

И отново никъде не споменавам да дърпаш драйвери. Единствено да стартираш определено приложение чрез което ще инсталираш драйвера и нищо повече.
« Последна редакция: Feb 10, 2012, 00:24 от stan_25 »
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Проблем с записвачка ASUS DVD+/-RW
Настройка на хардуер
hafte 3 8597 Последна публикация Jun 27, 2005, 16:05
от hafte
Asus a6r
Настройка на хардуер
hafte 4 8212 Последна публикация May 11, 2006, 21:01
от hafte