…
@ trosho Преинсталирах пакета.Експортнах директориите.И при изпълнението на xdg-desktop-menu виж какво ми връща:
…
Вероятно си прочел, че с команда xdg-desktop-menu се добавят/премахват елементи в менюто. Не е нещо фатално, ако не се добави, или ако остане, такъв елемент, но лошото е това, че грешката се появява в .prerm скрипта. Как обаче да спрем грешката, за да продължи деинсталирането на пакета?
Единият вариант беше да се коментира командата в скрипта, но казваш, че това не действа. Между другото, ето една тема с такъв проблем, където това е помогнало -
цък (грешката се е получила отново при инсталиране на .deb пакет за Ubuntu в Debian базирана система).
Доколкото знам, xdg-desktop-menu пипа в директории /usr/share/applications и в /usr/share/desktop-directories (или в директории със същите имена в /usr/local/share/). Четох някъде, че ако липсва /usr/share/desktop-directories, например, тогава тя плюе грешка "No writable system menu directory found".
Не знам какво друго да ти предложа, освен да огледаш дали ги имаш тези директории и ако някоя липсва, да я създадеш.
Eто как са установени правата за desktop-directories при мен, в openSUSE 11.4 (не мога в момента да стартирам от флашката):
#ls -dl /usr/share/desktop-directories
drwxr-xr-x 2 root root 12288 Jul 4 2011 /usr/share/desktop-directories
А ето и какви са променливите:
# printenv | grep XDG
XDG_CONFIG_DIRS=/etc/xdg
XDG_DATA_DIRS=/usr/share