Автор Тема: Как да си дам права за root папката (mandriva 2010.2)  (Прочетена 7228 пъти)

Gogo_SZ

• Напреднали
  • Публикации: 270
  • Distribution: Mageia, Mandriva
  • Window Manager: KDE, Mate, Gnome, LXDE
  • So to complete victory of trade over reason!
    • Профил
СТОЙ!!!!!!

НЕ ЧЕТИ НИЩО ОТ ГОРНОТО И НЕ ПИПАЙ НИЩО В root!!!

Сигурен съм, че просто не ти е необходимо!
Преди време като пипах за пръв път linux имах точно същите идеи)))) Голяма грешка!
След доста време разбрах, че наистина Даниел и Владо са били прави!
Единственото което трябва да направиш като root е да отвориш /etc/sudoers файла и да си пуснеш права за изпълнение на командата sudo.

ето това добавено в края му:
именаюзер   ALL = (ALL) ALL
ще ти даде права като на root )))
а съдържанието на папката root е най-добре въобще да не се пипа - дори ако те е посъветвал експерт = или го мързи да гледа и иска да те "разкара" или не разбира.

Всичко друго е грешка от всякъде погледнато!!!
Идеалната Unix/Linux система даже НЯМА root потребител.....

А командата man chmod НЯМА ДА НАПРАВИ НИЩО!!!! Просто ще ти покаже ръководството (мануал) за командата chmod.....

А конкретно за Mandriva гарантирам ти че ако ти е притрябвал терминал - значи или вече сам си експерт или не четеш вярното ръководство!!!
« Последна редакция: Feb 25, 2012, 00:27 от Gogo_SZ »
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
...
А командата man chmod НЯМА ДА НАПРАВИ НИЩО!!!! Просто ще ти покаже ръководството (мануал) за командата chmod.....
...
И това да ти покаже ман страницата нищо ли е? Човек трябва да чете, чете, чете. Но всички искат да правят нещата с point-and-click....
Quo vadis homine
Активен

0x2B|~0x2B

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Най лесният за мен достъп до файловата система е, като стартираш файловият браузър като администратор. Натискаш Alt+F2 пишеш в конзолаката
За Gnome : gksu nautilus
За KDE : kdesu dolphin
За lxde : gksu pcmanfm http://img707.imageshack.us/img707/7316/201202250856401024x768s.png
За xfce : gksu thunar
и т.н, в зависимост от това, коя графична среда и кой файлов мениджър ползваш.
След като натиснеш Enter ще ти иска парола и след като я вкараш вече ще можеш да вършиш всякакви гаври със системата си.
« Последна редакция: Feb 25, 2012, 08:58 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
Колега бива ли такива работи.Независимо поста ти дали е /off или /on да пишеш такива команди.Представи си,че някой нов любопитко реши да пробва аджеба какво толкова ще стане като я изпълни.Добре написал си никой да не я изпълнява,ама поне кажи и какви поразии прави.Поразии е меко казано. ???
Ех, Радо, предложението не е толкова страшно, ще се случи веднъж, ще е обица на ухото, ще се преинсталира и така. Ами другите идеи, тези, които учат човека на мързел, да зависи само от графичната среда, да крави нещата по мързеливия начин? Това ли е следващото поколение линуксаджии, които няма да знаят как да четат, как да мислят, как да се справят с командния ред....
Активен

0x2B|~0x2B

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3170
    • Профил
...учат човека на мързел, да зависи само от графичната среда, да крави нещата по мързеливия начин? Това ли е следващото поколение линуксаджии, които няма да знаят как да четат, как да мислят, как да се справят с командния ред....
Да. Наблюдава се постепенна уиндоусовизация на всички потребители. :)
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

radoshow

• Напреднали
  • Публикации: 1313
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome Shell
    • Профил
Кептън,съгласен съм за обицата.Добре ще я закачи на ухото си,ама трябва ли човек да се удави,за да разбере,че не може да плува и не трябва да влиза на дълбото.Относно следващото поколение линуксджии и мързела голяма вина имат и новите версии на най-използваните дистрибуции.Бълват всевъзможни графични инструменти.Примерно да вземем grub-customizer.Скапе ти се Уиндоус-а и се налага да преинсталираш,обаче на тази машина освен Уин-а има инсталиран и Линукс.Преинсталираш и Линукс-а става невидим.Познай от три пъти кое решение ще избере младия линукджия,дали конзолата в която трябва да напише няколко реда и да внимава да не сбърка или графичния инструмент с който да направи 3-4 клика с мишката.

P.S. Сетих се преди време какво беше написал @Дежурен в един негов пост.Цитирам по памет"Как можеш да накараш потребител да изучава Линукс".Като не му дадеш алтернатива. :)
« Последна редакция: Feb 25, 2012, 21:55 от radoshow »
Активен

setup

• Напреднали
  • Публикации: 39
    • Профил
Хора, нека ви обясня за какво ми трябват по-големи права в root папката. Искам да мога да сложа един скрипт в etc/init.d, който да се стартира автоматично с пускането на операционната система. Друго няма да пипам в root директорията. Искам в тази директория да имам права за създаване, редактиране и триене на създадените файлове ако вече не ми трябват.
Поздрави.
Активен

shoshon

• Напреднали
  • Публикации: 497
    • Профил
Цитат
Хора, нека ви обясня за какво ми трябват по-големи права в root папката. Искам да мога да сложа един скрипт в etc/init.d, който да се стартира автоматично с пускането на операционната система. Друго няма да пипам в root директорията. Искам в тази директория да имам права за създаване, редактиране и триене на създадените файлове ако вече не ми трябват.
Поздрави.

Поздравления за най-накрая правилно зададения въпрос! Това се казва problem-driven thinking. Въждаш ли сега, понеже вече разбрахме че няма да се спрявиш с инсталицията на SysV скрипт, веднага можем да ти кажем, че трябва да редактираш само 1 файл:

sudo vi /etc/rc.local

натискаш ентър и ти иска парола. Пишеш своята парола.

vi e текстов редактор. Съветвам те да почетеш преди да го използваш ( да не кажеш, че не съм казал! ). На мястото на vi може да сложиш nano, gedit или квото ти душа 'аресва!

Рестартираш компа всичко в /etc/rc.local ще се изпълни СЛЕД като са приключили другите скриптове. И провери файла дали има execution права с ls -l след това.

Аи със здраве!
« Последна редакция: Feb 27, 2012, 14:50 от shoshon »
Активен

v_badev

• Напреднали
  • Публикации: 1355
    • Профил
С nano и gedit определено ще е по-лесно. Да сблъскаш начинаещ с vi е просто жестоко.
Активен

setup

• Напреднали
    • Профил
Пиша su после паролата си, после вкарвам vi /etc/rc.local и ми излиза това: http://prikachi.com/images/547/4455547K.png После ? Ако може по-подробно, че съм още нов.  :D
Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
Съветвам те да дадеш линк, от къде четеш и какво искаш да направиш, някой може да помогне по-адекватно. Иначе рискуваш да сътвориш някоя глупост.
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

setup

• Напреднали
    • Профил
Съветвам те да дадеш линк, от къде четеш и какво искаш да направиш, някой може да помогне по-адекватно. Иначе рискуваш да сътвориш някоя глупост.
Трябва да направя файл с някакво име в папката /etc/init.d и да сложа в него определено съдържание (Текст).
Активен

shoshon

• Напреднали
    • Профил
Пиша su после паролата си, после вкарвам vi /etc/rc.local и ми излиза това: http://prikachi.com/images/547/4455547K.png После ? Ако може по-подробно, че съм още нов.  :D

И после?

Ми после пишеш бе бацка?!? Нали скриптове некви искаше да твориш. Ето ти цитат от тебе:
Цитат
Искам да мога да сложа един скрипт в etc/init.d, който да се стартира автоматично с пускането на операционната система.

Та вмето да слагаш скрипта в ПАПКАТА /etc/init.d, защото това НЯМА да го стартира автоматично, го слагаш във ФАЙЛА /etc/rc.local.

И не ми викай, че си начинаещ, щото файлове и папки се учат в девети клас.
Активен

setup

• Напреднали
    • Профил

И после?

Ми после пишеш бе бацка?!? Нали скриптове некви искаше да твориш. Ето ти цитат от тебе:
Цитат
Искам да мога да сложа един скрипт в etc/init.d, който да се стартира автоматично с пускането на операционната система.

Та вмето да слагаш скрипта в ПАПКАТА /etc/init.d, защото това НЯМА да го стартира автоматично, го слагаш във ФАЙЛА /etc/rc.local.

И не ми викай, че си начинаещ, щото файлове и папки се учат в девети клас.
Ма аз не искам да го слагам в /etc/rc.local. Мисля, че обясних достатъчно ясно какво искам да направя...
Активен

shoshon

• Напреднали
    • Профил
Цитат
Ма аз не искам да го слагам в /etc/rc.local. Мисля, че обясних достатъчно ясно какво искам да направя...

А аз мисля че обясних достатъчно ясно, че НЯМА да сработи :)

Както и да е. Ако искаш да си сложиш скриптчето, редактирай си квото ще си редактираш и си го запиши във файл. Виж manual-a на chkconfig - скрипта ти трябва да съдържа специални неща. След това го инссталира:

sudo cp <твоя файл> /etc/init.d/
sudo chkconfig  --add /etc/init.d/<твоя файл>

пак казвам файла трябва да има специална структура...
Активен