Имаше едно Kino, пробвал съм го - редактирането е лесно, превюто се плейва, но аз така и не успях да експортна използваемо видео от него...
Ех ако имаше iMovie под Linux... не дай си боже FinalCut Pro...
ама при такава свобода кой ще инвестира години разработка при положение, че утре я това, я онова ще променят.
/off:
Извън темата е, но точно това ме подразни в Линукс. (в момента говоря за ползването му като ДЕСКТОП). Тъкмо КДЕ беше станало една наистина прекрасна среда - бам! недоразумението КДЕ 4. Не знам защо решиха, че интерфейса на Vista е модерен, та го копираха. Друго - имаше си OSS. Да, ама дай да направим ALSA. И тъкмо всичко в ALSA работеше без проблем - дай да правим Pulse Audio... колко ли теми от вида на "нямам звук в Скайп" или "не ми работи микрофона" има по форумите?
После - последваха още няколко недоразумения - Unity, Gnome Shell, Gnome 3... а тъкмо бях започнал да харевам Gnome... да не говорим за това колко често се случва нещо (най-често X) да спре да работи след update?
Та, това е и причината да няма достатъчно комерсиален сфтуер за Линукс (напр. Adobe, AutoDesk)... утре нещо ще се счупи след поредния ъпдейт, и ще спре да работи - ще обвиняват разработчика на приложението

Някой ще каже - "това е отворен код, оправи се сам".. да, но аз искам компютъра ми да работи за мен, а не аз за него!
Добре, че все още положението при сървърите си е добро... но така или иначе - малко по малко минавам на Free/OpenBSD.