Автор Тема: Коя дистрибуция да ползвам за сървър?  (Прочетена 19192 пъти)

n00b

• Напреднали
  • Публикации: 1248
  • Distribution: OSX
  • Window Manager: 10.6, 10.8, 10.9
  • Live to hack, hack to live.
    • Профил
Re: Коя дистрибуция да ползвам за сървър?
« Отговор #30 -: Jul 20, 2012, 01:23 »
И друг път четох, че настояваш за графика, ама честно не се сещам, за какво може да я ползваш при наличие на open ssh (с директиви -X и -Y (-C) могат да се пускат и графични приложения, но освен някоя виртуалка на другта ОС не се сещам за какво). А да и в тия 250 меги на Гном2 дето ще пуснеш, знаеш ли що шерпи на апаша и що буфери на мъсял могат да влязат?

Реално погледнато, графиката ползва не повече от 50МВ рам! Допълнителна рам ползват други графични приложения които, ако ги ползваш си искат и графична среда.

Байно - графиката харчи доста повече от 50 мб и освен това се качват и една армада от приложения които ей-така стоят и работят. За сървър е неприемливо освен ако не е с ниско натоварване.
Активен

mobilio - професионални мобилни приложения

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #31 -: Jul 20, 2012, 09:42 »
И друг път четох, че настояваш за графика, ама честно не се сещам, за какво може да я ползваш при наличие на open ssh (с директиви -X и -Y (-C) могат да се пускат и графични приложения, но освен някоя виртуалка на другта ОС не се сещам за какво). А да и в тия 250 меги на Гном2 дето ще пуснеш, знаеш ли що шерпи на апаша и що буфери на мъсял могат да влязат?

Реално погледнато, графиката ползва не повече от 50МВ рам! Допълнителна рам ползват други графични приложения които, ако ги ползваш си искат и графична среда.

Байно - графиката харчи доста повече от 50 мб и освен това се качват и една армада от приложения които ей-така стоят и работят. За сървър е неприемливо освен ако не е с ниско натоварване.

Френд, аз още съм с 10.04 и във виртуалката като ги сравнявам приблизително нещата между десктоп и сървър дистрото с вървящ уеб сървър и mysql, в покой разликата е около 50-70МВ в ползвания рам. Верно, че се качват и доста допълнителни приложения, но работят и дърпат ресурс когато се ползват. Ако пък е с високо натоварване, то той би трябвало да има ресурс, дето тези нещица с тях и без тях да не му се отразяват.
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #32 -: Jul 20, 2012, 09:51 »

+1!
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6723
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #33 -: Jul 20, 2012, 10:12 »
Абе аз само като си помисля -> сървър, пък с графика ? Е, за какъв чеп ми е това ? За мене е тъпня, дори и никакви ресурси да не гълта, пак ще ме дразни графиката. Достъпвам си го конзолно отвсякъде по SSH2, и съм аз.

А и за мен качествен СЪРВЪР, това е машина без мишка, клавиатура и монитор. Гола машина, с хубаво захранване, читаво дъно, CPU, RAM, кирлива видео карта (Хахахаххаххаааа) и примерно с повече дискови и мрежови ресурси. Да бичи здраво, да смята яко и да не спира от нищо.

Ама АДМИН, който не е чак на конзолата, на него X-а му трябва, за да се оправи със сървъра си. Той иначе е безсилен, само с мишката може цъка. Ни команди знае и ги разбира, нито операндите след тях, ни нищо.

Нищо лично, това си е само мое скромно мнение колеги, не е меродавно за другите хора, и не ангажирам никого с него. Всеки колега си е решил за себе си, как ще процедира, какво ще инсталира и как ще работи със сървъра си. Както може - така действа. Пожелавам на всички хубав ден, и приятно администриране на домашните или комерсиалните Ви сървъри. Поздрави към всички колеги.
« Последна редакция: Jul 20, 2012, 10:15 от Acho »
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

senser

• Напреднали
  • Публикации: 1328
    • Профил
« Отговор #34 -: Jul 20, 2012, 12:12 »
...ама повечето хора не карат с постоянно включени светлини.

#offtopic
Аз пък къде се обадих  >:D
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/07/20/1869704_shofiraneto_na_kusi_svetlini_shte_e_zaduljitelno_prez/
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #35 -: Jul 20, 2012, 12:33 »
Ачка, тука става въпрос и за създадени навици от ползването на Уиндоус. Хората в масовия случай, не желаят да си променят навиците, заради нещо относително по-добро.

В Линукс не виждам нещо което не може да се направи и с Уиндоус, но в Линукс липсват неща, които ги има за Уиндоус. Верно е, че има доста неща които в Линукс работят по-добре.
Активен

edmon

• Гост
« Отговор #36 -: Jul 20, 2012, 12:54 »
Според мен единствения проблем да имаш на сървъра графична среда е момента когато дойде време за ъпдейт/ъпгрейд на версията на оп. система! Тогава стават едни мазала. Добре, че повечето хора прозряха елегантността на Дебиан/DPKG в това отношение и са се отървали от изрода RPM.
Активен

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил
« Отговор #37 -: Jul 20, 2012, 13:29 »
Според мен единствения проблем да имаш на сървъра графична среда е момента когато дойде време за ъпдейт/ъпгрейд на версията на оп. система! Тогава стават едни мазала. Добре, че повечето хора прозряха елегантността на Дебиан/DPKG в това отношение и са се отървали от изрода RPM.
+1

Значи графиката изключително много помага през време на инстала и малко след това, докато се качат необходимите пакети и се настрои системата с програмите които ще трябват.

Много пъти съм пускал центос и имам опит. За визуализация ползвах yumex. Аз не мога да се справя с толкова зависимости и обърквации без графика. Ами то става една мешаница с 686 и x64 пакети....Ами dev пакетите - хубаво е някои и от тях да се качат. Не винаги се знае кое ще трябва и кое не....... Абе почти е невъзможно без визуализация с графика......

Обаче след като системата добие завършен вид - Графика вече не е необходима. Превключва се на initlevel 3 и всички настойки на сървера/програмите през конзолата. Изключително е удобно.

Понеже системата вече е настроена и е в работещо състояние, не е проблем разни дребни упдейти и инсталация на единични допълнителни пакети да стават през конзолата с yum. Много пъти съм го правил и всичко си е наред.

PS: за тези които се опасяват от заеманата памет от X и от програмите му има си решение: пускаш xinit (това е гол X с един шел по средата) и вътре пишеш например yumex. Те ти булка графика със само една програма. То като се замисля май така го правих.

« Последна редакция: Jul 20, 2012, 13:36 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

senser

• Напреднали
  • Публикации: 1328
    • Профил
« Отговор #38 -: Jul 20, 2012, 13:32 »
+1

Значи графиката изключително много помага през време на инстала и малко след това, докато се качат необходимите пакети и се настрои системата с програмите които ще трябват.

Много пъти съм пускал центос и имам опит. За визуализация ползвах yumex. Аз не мога да се справя с толкова зависимости и обърквации без графика. Ами то става една мешаница с 686 и x64 пакети....Не винаги се знае кое ще трябва и кое не....... Абе почти е невъзможно без визуализация с графика......

Обаче след като системата добие завършен вид - Графика вече не е необходима. Превключва се на initlevel 3 и всички настойки на сървера/програмите през конзолата. Изключително е удобно.

Понеже системата вече е настроена и е в работещо състояние, не е проблем разни дребни упдейти и инсталация на единични допълнителни пакети да стават през конзолата с yum. Много пъти съм го правил и всичко си е наред. Даже се е и много по-удобно.

И това е въпрос на подход и зависи от човека.
Аз примерно никога не съм ползвал графичен инструмент за инсталиране на пакети. Нито преди, когато ползвах gentoo, нито сега с debian.
Активен

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил
« Отговор #39 -: Jul 20, 2012, 13:48 »
И това е въпрос на подход и зависи от човека.
Аз примерно никога не съм ползвал графичен инструмент за инсталиране на пакети. Нито преди, когато ползвах gentoo, нито сега с debian.

Може и да е така. Аз говоря за yum/yumex. На дебиян може и да е по-лесно...
Но това също зависи и какво ще работи на сървера. Ако е само една услуга ще е лесно. Ама ако се качи всичко на един сървер -apache/php, mysql, perl, dns, mail/pop3, ftp (ЗА начална инсталация на пакетите, НЕ за конфигурация на услугите!!! )нещата и зависимостите се размножават в геометрична прогресия. :'(
« Последна редакция: Jul 31, 2012, 15:25 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #40 -: Jul 20, 2012, 14:06 »
В крайна сметка и двамата с наката, а и други го ползваме по еднакъв начин и да се ползва само конзола е като да не ползваш климатика щото харчел повече гориво, пък и си иска в последствие обслужване и щото преди и без климатик хората също са пътували, значи днес е излишна екстра.
Активен

clovenhoof

• Напреднали
  • Публикации: 534
  • Distribution: Mac OSX 10.9.2
    • Профил
« Отговор #41 -: Jul 20, 2012, 14:39 »
Ми точно обратното. Да не ползваш конзолата на сървър е все едно "да не си ползваш климатика... "

:)
Активен

We are just a moment in time
A blink of an eye
A dream for the blind
Visions from a dying brain

morbid_viper

• Напреднали
  • Публикации: 266
  • Distribution: (Open)SUSE since v5.3 (1999)
  • Window Manager: KDE ориентиран
    • Профил
« Отговор #42 -: Jul 20, 2012, 15:10 »
еее, аре ся… графики, не графики…
при условие, че няма много графични инструменти за настройка на услугите за какъв Х.. ви е тоя Х? за да си отворите графична среда, в която да цъкате в xterm? а скоростта на vnc или каквото е там друго картинкопрехвърлящо приложение? такава връзка пробвал ли си я през телефон? дори и на компютър с бавен интернет (например през gsm).

аз клатя 80-тина сървъра само през SSH… включително през телефона си (да е жива и здрава n900-ката ми).

а иначе за колегата с въпроса в началото: спокойно можеш да дойдеш в лоното на правоверните от openSUSE (ами така де — щом ще се борим за душѝ и аз да се включа). освен лесна за инсталиране система ще получиш и достатъчно богат инструмент  (YaST) за настройка на доста от услугите (apache2, samba, nfs, iSCSI и прочее), било то в графичен (Х сървър), псевдо-графичен (ncurses през конзолата), през браузър (webyast) или директно с команди в конзолата. пакети има бол, допълнителни хранилища също.
Активен

-------------------------------------------------
Blessed are we to taste this life of sin!
-------------------------------------------------
Registered Linux user #251276

nyakoy

• Напреднали
  • Публикации: 164
  • Distribution: Distrohopper
  • Window Manager: Gnome2, KDE4, OpenBox
    • Профил
« Отговор #43 -: Jul 20, 2012, 20:41 »
Големи сте върхари тука. Каза, че му трябва за домашна обстановка, а само дето не го разстреляхте. Нито го знаете колко му сече пипето, нито колко е навътре в компютрите, нито какъв опит има. Само знаете, че е нов в Линукс и айде да дерете. Един го напъди, друг му определи шанса за нещо под нулата ,трети ...
Вземете се малко в ръце и му помогнете, ако не - не се правете на велики!

За сървъра - много хора ползват CentOS, други Debian, трети Slackware. Мнозина ще те насочат към BSD. Това според мен е избора на профитата.
За първоначална домашна употреба бих те насочил към PCLinuxOS версията с OpenBox или Crunchbang, който също е с OpenBox. Имаш лека графична среда, пакетни мениджъри и хранилища.
Може да видиш и Superb Mini Server - http://sms.it-ccs.com/   , който само трябва да конфигурираш през уебинтерфейс.
Не им се връзвай, а копай!
Активен

Keep in mind, you did not learn Windows in a day, and it will take some time to learn Linux as well.

Slackware may be a dinosaur, but the main advantage of dinosaurs is it takes at least a meteor strike to take them out.

Isn't it enough to just "not use" something?

Gogo_SZ

• Напреднали
  • Публикации: 270
  • Distribution: Mageia, Mandriva
  • Window Manager: KDE, Mate, Gnome, LXDE
  • So to complete victory of trade over reason!
    • Профил
« Отговор #44 -: Jul 20, 2012, 22:24 »
Не слушай експерти - те отдавна са забравили как са започнали!!!

Дръпни си Mandriva 2010.2 DVD (не CD)
прочети http://www.howtoforge.com/perfect-server-mandriva-2010.1-spring-free-x86_64-ispconfig-2-p5

и за 4-5 часа си готов!

Няма да е идеално, но поне ще стане и ще научиш нещо.
Активен