Автор Тема: Коя дистрибуция да ползвам за сървър?  (Прочетена 19174 пъти)

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
Re: Коя дистрибуция да ползвам за сървър?
« Отговор #45 -: Jul 20, 2012, 22:34 »
Aз бях човека дето му даде шанс под нула, но освен това му дадох цели два варианта да има много добри изгледи за успех. Гледам руския котак сега му дава вариант, много подобен на втория, който дадох.

При толкова общ въпрос, какво точно би написал? И не можем да сравняваме. Ние като започвахме Интернет беше кът по тия земи, информация почти нямаше, а за финтифлюшки и не мечтаехме. Всеки се потеше  здраво на Слака. Някой си останахме ламери, други станаха профита, но сравнение не може да става.

А като чуеш днес, че някой е нов и ще пуска услуги (дори за лично потребление), какво си мислиш? Не е ли, че човека е глезльо? И едва като го топнеш в дълбокото и не избяга с рев, разбираш, че има потенциал.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

edmon

• Гост
« Отговор #46 -: Jul 20, 2012, 22:54 »
Ама аз говоря, че това повече е само теоретично! Реално, на практика не се усеща!

Цитат
Колеги вижте как стоят нещата от финансова гледна точка:

Изследването е правено за САЩ през 1997

Нормалната крушка за фаровете е 55W приема се, че двете консумират 100W при намалена мощност през деня.
Според изследване на NHTSA, превозните средства в САЩ са изминали по пътищата около 2,560 милиарда мили (4.119 милиарда километра) през 1997 г.

При предполагаема средна скорост от 30 mph (48.28 км/ч), 1 миля се изминава за около 2 минути, което прави общо 5,120 милиарда минути или 85.3 милиарда часа. Предполага се че половината време се кара презз нощта, когато и без това светлините са необходими и задължителни, така че времето за каране на светлини се намалява двойно: 42.6 милиарда часа годишно.
Това умножено по 100W на крушка прави 4,260 милиарда ват-часа или 4.26 милиона киловат-часа годишно, енергия изразходвана от фаровете на превозните средства през деня, което е приблизително равно на общото потребление на ел. енергия в САЩ за 12 часа

Ако се приеме, че КПД-то на алтернатора е 70% то той произвежда в идеалния случай 10.5 киловат-часа ел. енергия с един галон бензин.

Ако разделим 4.26 милиарда киловат-часа ел. енергия потребявана от фаровете през деня на 10.5 киловат-часа (енергията получавана от 1 галон бензин) това показва,че само за да светят фаровете през деня в САЩ са необходими допълнително 406 милиона галона (1536.88 милиона литра) бензин всяка година. При цена на бензина $1.50/галон това прави $600,000,000.00 годишно.

От друга страна в резултат на това допълнително 8 милиарда паунда (4000 тона) СО (въглероден окис) отиват в атмосферата.

За информация:

1 галон = 3.785411784 литра
1 миля = 1.609344 километра
1 паунд = 0.45359237 килограма

Не мисля, че е нужно да съпоставяме цифрите дадени за САЩ т тези за Европа или в частност за България ....
Или пък всеки по отделно да преценява какво му коства на него, както и до колко ефекта от "подобрената видимост" на колата от далеч при ясно време и добри атмосферни условия оправдават средствата :

Въпроса в случая е до колко финансово е обосновано едно такова начинание за страна, като България като се вземе предвид климатичния пояс, продължителността на зимата и дните с мъгла (наистина намалена видимост)

Като знаем къде отиват печалбата от горивата, данъците и акцизите мисля, че картинката изглежда по друг начин (и не само за България) :mhihi:

Информацията е от

http://auto.howstuffworks.com/question424.htm

PS Отбележете, че цифрите се отнасят за далечната 1997, а сега в 2007 са далеч по-нагоре

« Последна редакция: Jul 20, 2012, 22:56 от edmon »
Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #47 -: Jul 20, 2012, 23:01 »
Ами аз, за да не избяга някой нов, винаги препоръчвам Убунту, че е по-лесно за новаци, но като знам как след мен всеки ще препоръча това с което той е свикнал и само ще му разбърка още повече главата и за това се въздържам.

Иначе, ей тука съм качил моите си които ползвам за лични цели. Ъпдейтнати са до момента на качването и с ядро 3.0.0-19 и вероятността да не тръгнат на нов хардуер е почти нулева.
От новите дистра, май все още нищо не може да се опре по безпроблемност на 10.04.
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #48 -: Jul 20, 2012, 23:33 »
Ама аз говоря, че това повече е само теоретично! Реално, на практика не се усеща!

Цитат
Колеги вижте как стоят нещата от финансова гледна точка:

Изследването е правено за САЩ през 1997

Нормалната крушка за фаровете е 55W приема се, че двете консумират 100W при намалена мощност през деня.
Според изследване на NHTSA, превозните средства в САЩ са изминали по пътищата около 2,560 милиарда мили (4.119 милиарда километра) през 1997 г.

При предполагаема средна скорост от 30 mph (48.28 км/ч), 1 миля се изминава за около 2 минути, което прави общо 5,120 милиарда минути или 85.3 милиарда часа. Предполага се че половината време се кара презз нощта, когато и без това светлините са необходими и задължителни, така че времето за каране на светлини се намалява двойно: 42.6 милиарда часа годишно.
Това умножено по 100W на крушка прави 4,260 милиарда ват-часа или 4.26 милиона киловат-часа годишно, енергия изразходвана от фаровете на превозните средства през деня, което е приблизително равно на общото потребление на ел. енергия в САЩ за 12 часа

Ако се приеме, че КПД-то на алтернатора е 70% то той произвежда в идеалния случай 10.5 киловат-часа ел. енергия с един галон бензин.

Ако разделим 4.26 милиарда киловат-часа ел. енергия потребявана от фаровете през деня на 10.5 киловат-часа (енергията получавана от 1 галон бензин) това показва,че само за да светят фаровете през деня в САЩ са необходими допълнително 406 милиона галона (1536.88 милиона литра) бензин всяка година. При цена на бензина $1.50/галон това прави $600,000,000.00 годишно.

От друга страна в резултат на това допълнително 8 милиарда паунда (4000 тона) СО (въглероден окис) отиват в атмосферата.

За информация:

1 галон = 3.785411784 литра
1 миля = 1.609344 километра
1 паунд = 0.45359237 килограма

Не мисля, че е нужно да съпоставяме цифрите дадени за САЩ т тези за Европа или в частност за България ....
Или пък всеки по отделно да преценява какво му коства на него, както и до колко ефекта от "подобрената видимост" на колата от далеч при ясно време и добри атмосферни условия оправдават средствата :

Въпроса в случая е до колко финансово е обосновано едно такова начинание за страна, като България като се вземе предвид климатичния пояс, продължителността на зимата и дните с мъгла (наистина намалена видимост)

Като знаем къде отиват печалбата от горивата, данъците и акцизите мисля, че картинката изглежда по друг начин (и не само за България) :mhihi:

Информацията е от

PS Отбележете, че цифрите се отнасят за далечната 1997, а сега в 2007 са далеч по-нагоре

Това теоретично е точно така, но на практика се случва следното:
Ти имаш примерно двигател който е 100 киловата, но когато се движиш със 100 км/ч, ти не използваш 100-те киловата, а примерно 50! Да, но когато ти се движиш по равно и с някаква постоянна скорост, двигателя ти работи с бедна горивовъздушна и може да да гори както в друга ситуация, когато си с по-ниска скорост и разходваш примерно 40 киловата от неговия ресурс, но когато ускоряваш като изпреварваш, ти натискаш газта и горивовъздушната смес се обогатява. В този момент, двигателя може да изгори и гориво което е нужно за да развие и 100 киловата, но ти нямаш толкоз киловати на разположение.

По този начин както ги представят нещата са меко казано, чисто теоретични и няма нищо общо с практиката. Да не говорим пък, че генератора не работи постоянно, а когато падне заряда в акумолатора, тогава се включва от релето, а ти в този момент може и да се движиш по някое надолнище или лек наклон и двегателя да работи 20 киловата, за да поддържа тази константна скорост която давам за пример! Друг фактор също е и челното съпротивление, вятъра, пък ако се движиш след някой рейс или тир на не голяма дистанция е се чувства, че колата по-бързо ускорява, поради по-малкото челно съпротивление в този момент.

Пък и климатик да добавиш към всичко това, пак няма да го усетиш реално. Защото, климатика изразходва енергия само за въртене на компресора която я взема от ремъка който се задвижва от коляновия вал. В къщи, климатик 12-ка потребява по-малко от 1 киловат ток при пълно натоварване. Ако приемем, че всичкия този ток отива на ел.мотора който върти компресора, без да броя електрониката и вентилатора, реалната мощност на ел мотора трябва да бъде около 800 вата. На климатика в колата, компресора се обзалагам, че е не повече от 1/4 от тази мощност и ще му трябват не повече от 300 вата енергия, но вече не ел, а от колелото на коляновия вал. Дори 500 вата да вземе, реално няма изобщо да ги усетиш при по-горната ситуация която се развива в една нормална пътна обстановка. Дори и ДВГ-то да е някакво малко от порядъка 40 киловата.

Съвсем друг стои въпроса вече, ако тези консуматори се захранват от батерия на електромобил!
Активен

Gogo_SZ

• Напреднали
  • Публикации: 270
  • Distribution: Mageia, Mandriva
  • Window Manager: KDE, Mate, Gnome, LXDE
  • So to complete victory of trade over reason!
    • Профил
« Отговор #49 -: Jul 21, 2012, 00:11 »

Ето така започват всички дивотии:
някой пита за сървер, а вече му обясниха за крушките, горилите пчеличките и птичките....

Да се върнем на темата и да не обозяваме нещата с обща фиология по ДВГ и ел.машини (че 100% от горното си е жива фиоложка боза от някой жълт вестник)

Обяснете на човека как да си пусне нормален пингвински сървер, без да виси по 24 часа в терминала и да чете 100-200 милиарда страници по дебиан и утрепунту от които накрая става ясно че и гуруто още не се е оправил...
Моето лично мнение вече го казах - мандрива 2010.2. Единствен плюс - само 10-тина реда от терминал, удобства като webmin, mcc, mc, urpmi. За някой с 30 години опит може и да е тъпо, но начинаещите малко трудно вдяват помощ от рода на ............(чети из форума и по целия нет) а и след четвъртия ред странни символи въведени в терминала питат кога все пак да натисна ентер? И защо сървера да няма графична среда? И като обясняваме нека да не мятаме "мощни мъдрости" с идея да го шашнем тоя новия...

Още веднъж:
1. Новак прясно паднал от бозата е в състояние да се справи (без помощ на място) само с мандрива! Който твърди нещо друго или прясно е паднал от марс или откровенно лъже!
2. Сървер се прави на BSD, другото е за лаици (като мен). Само че за сървер трябва и "дънце" и знания и....
3. RedHat/Fedora са адекватна алтернатива за сървер и това не е само мое мнение - вижте какво правят всички големи производители на хардуер....
4. Debian/Ubuntu са ужасно популярни, ама след доста години четене по нета и разговори с радетели все повече се убеждавам че ми мирише на М$ - много проблеми и всичките нерешими. Знам какво чудо ще последва след това мнение, но все пак моето мнение е че всяка секунда занимания с Debian/Ubuntu си е късане на нерви и доказване на оня виц за "може ли нъж да роди"
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #50 -: Jul 21, 2012, 00:24 »
Прав си за разводняването на темата и ще е добре да го приключим, но за Убунту-то и проблемите с него я бъркаш. Каквато и програма да потърси, ще има хранилище за него. 10.04 е ужасно стабилно и лесно за ползване точно от такива като него, пък за помощ за нещо конкретно, дал господ. За всичко най-необходимо, че и по-малко необходимо има и видео уроци в тубата.
Активен

dejuren

• Напреднали
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
« Отговор #51 -: Jul 21, 2012, 02:07 »
/off

Аз конкретно по въпроса твърдо запазвам мълчание. Нов холивар излиза всеки месец, че като се хванат гуша за гуша... Обаче държа да отбележа, че ако се задава въпрос от рода "какво да избера" съветници много. На конкретен въпрос за помощ я се намерят двама да дадат конкретен отговор, я не. И говорим за същото време, което ще отнеме да се обясни как дистрибуция А е най-великата и Б е пълно г..но.

Предлагам темите от рода "какво да избера" да се заключват и автоматически пращат в коша с един единствен стандартен отговор от модераторите: "хвърли чоп по списъка на distrowatch". Не ви ли омръзна да си чешете клавиатурите? Бачкане трябва да се бачка, а не да се бием с вятърни мелници!

Вече почвам да подозирам, че цялата "изборна" тематика е чисто и просто тролене! Пусни едни "избори", па стой та гледай сеир. Тролът дето се представи за Цецо Куку-то и обувките им не може да върже на "избор-няците".
« Последна редакция: Jul 21, 2012, 02:10 от dejuren »
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.

danaildr

• Гост
« Отговор #52 -: Jul 21, 2012, 10:44 »
При избора на операционна система трябва да си на ясно какво ще ползваш. Ако ще ползваш само един FTP и SVN, това значи че ще го конфигурираш веднъж и ще забравиш за него .... Ако искаш да качиш после и уеб сървър или някакъв медиа сървър или друго, това също се прави еднократно (не конфигурираш всеки ден сървъра я.).
Webmin е хубав инструмент за извършване на тези операции. А Debian и Ubuntu-server работят идеално с него.
Инсталирането и конфигурирането на приложения през ssh е препоръчително,защото информацията която ще намерив в интернет, в 99% от случаите е за инсталиране и конфигуриране използвайки терминал.
Например за конфигуриране на apache има толкова много обяснения в нета и от тях вероятно само 2-3 са с помоща на някакъв графичен инструмент.
Убунту сървър има една екстра, landscape клиент. Принципно платена услуга, която ти дава 30 дни безплатен период за ползване. С тази услуга можеш да си конфигурираш и инсталираш програми директно от сайта на Убунту ползвайки удобен уеб интерфейс.

Според мен трябва да пробваш най-напред нещо без графика, а ако не се справиш, просто инсталираш гном или кде и ще можеш да си ползваш и VNC
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #53 -: Jul 21, 2012, 11:28 »
Така да се опитам да направя нещо като обобщение, през моята си гледна точка.

Убунту/Дебиан — за конкретният случай е едно и също. Много популярно решение, адски много информация, впечатляваща потребителска маса;

Мандрива — аз съм започнал на 7,1 (каква изненада всички други на РХ6,2 или Слак, но аз и по онова време си бях чеп) и винаги ще е в сърцето ми. Драка мамата си драка, недостижим пример от всички останали. За мен за начинаещ е просто неустоим;

Сузи — тя има своя алтернатива наречена YaST, има версии и за конзола и ГПИ, и html. Основно предимство е,  че всичко се прави през яста, за начинаещ е хипер изгодно. Проблем е, ако се опита да се отърве от него, защото той е дълбоко в Сузи и трябва всичко да се прави през него, но не вярвам да тръгне натам, защото тогава Сузи за него не ги имала никакво предимство;

Ред Хат / Федора / Производни не желая да обсъждам, защото ще излезе, че си дърпам към моето, което в тая тема съм се старал да не показвам. Но все пак да приемем, че положението е много подобно като при Д/У.

Допълнително удобство е използването на инструмент като webmin, ispconfig, cloxo.  Проблем при тях е, че те могат страшно много, а в този случай май ще са само допълнителен баласт. Другото е, че съм сигурен, че могат да правят ftp, ама хич не съм убеден можеха ли subversion.

За последното лесният път е през старият GForge или някой от разклоненията му.

Мисля, че нищо не пропуснах.

Предлагам на модераторите да закачат тази тема подобно на другата, защото е фраш и информация и може да се използва като отправна точка в много различни случай, включително по въпроса за икономично предвижване с автомобил.

Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #54 -: Jul 21, 2012, 13:42 »
Това има много общо с квантовата физика. Коя е най-добрата дистрибуция е квантово състояние, суперпозиция на всички възможни състояния (дебиан е най-добра/редхат е най-добра/мандрива е най-добра/етц), която се разпада и дава детерминистичен отговор, когато някой реши да направи измерване. Оттук и следствията като "приятелят на Винер" - ако някой твой познат преди това е установил коя дистрибуция е най-добрата и ти си отишъл и си го попитал, дали става въпрос за суперпозиция на "мандрива е най-добрата дистрибуция/мандрива фанатик"/"убунту е най-добрата дистрибуция/убунту фанатик"/т.н, която се разпада до детерминистично състояние когато попиташ приятеля си, или състоянието на системата е детерминирана в момента в който твоят познат е установил коя дистрибуция е най-добрата. И в този ред на мисли дали има значение ако наблюдателят е съзнателен индивид или няма съзнание.

Тъй като на практика никой не установява коя дистрибуция е най-добрата, преди да се допита по някакъв начин до мнението на други хора, то този въпрос включва прекалено голям брой такива спорни парадокси.

Но най-големият квантов парадокс е когато се съберат няколко човека да спорят коя дистрибуция е най-добра. Там се преплитат множество паралелни вселени и става мазало.
« Последна редакция: Jul 21, 2012, 13:46 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

dejuren

• Напреднали
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
« Отговор #55 -: Jul 21, 2012, 14:55 »
/off "приятелят на Винер"?? Да нямаш предвид "котарака на Шрьодингер"? Концепцията, че наблюдението/измерването влияе на резултата от експеримента се описва с котарака на Шрьодингер, иначе може да дадеш разяснения кой е "приятелят на Винер" и какво общо има Винер (Норберт Винер нали?) с квантовата механика, че ти загубих мисълта. На следване Винер го мешахме в статистическа физика и теория на шума, а не в квантова механика. Иначе идеята "най-добрата дистрибуция" заема всички възможни отговори едновременно ми хареса.
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил
« Отговор #56 -: Jul 21, 2012, 15:04 »
И кво са - стигнахме до квантовата механика. А пък аз се надявах някой да обясни и за 'птичките и пчеличките'.

Пич не ги слушай. Скачай смело и се захващай за работа.... Па като мине някой и друг месец да дойдеш тук и да се похвалиш с голям 'uptime'.

Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

edmon

• Гост
« Отговор #57 -: Jul 21, 2012, 21:24 »

Да се върнем на темата и да не обозяваме нещата с обща фиология по ДВГ и ел.машини (че 100% от горното си е жива фиоложка боза от някой жълт вестник)

:)
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #58 -: Jul 21, 2012, 22:28 »
Не, приятелят на Винер е ъпгрейд на мисления експеримент с котката. Иначе става въпрос за друг Винер, този е с унгарско потекло и е физик :)

В общи линии става въпрос за Винер, чиито приятел решил да направи експеримента с котката на Шрьодингер. Пита се когато Винер отиде в лабораторията след експеримента дали ще завари приятеля си тъжен, защото котката е умряла или весел, защото е жива. По-скоро кога точно имаме суперпозиция от вероятни стечения на обстоятелствата, която се "разпада" до детерминистично еднозначно състояние - когато приятелят му е правил опита и е видял резултата или когато Винер е влязал в лабораторията и е питал приятеля си какво е станало.
« Последна редакция: Jul 21, 2012, 22:33 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

barakuda28

• Напреднали
  • Публикации: 37
    • Профил
« Отговор #59 -: Jul 21, 2012, 22:39 »
Запалих сървърчето с Debian и webmin. С Webmin лесно оправих FTP-то, а за SVN-а ползвах туториал в нета. Учудващо безболезнено се получиха нещата. Благодаря много на всички :)
« Последна редакция: Jul 21, 2012, 22:46 от barakuda28 »
Активен