Автор Тема: Проблем със файловете ми.  (Прочетена 3258 пъти)

extremerrrr

• Напреднали
  • Публикации: 66
    • Профил
Проблем със файловете ми.
« -: Sep 01, 2012, 11:33 »
На работният плот не ми дава да правя нищо , може само от програми , места , система и тн да ровя каквото поискам , но на декстопа не ми дава да правя нищо. Эанимавах се със един проблем на една игра (CS) , трябваше да бъдат променени правата на една папка , във крайна сметка май го направих , не энам , бях написал chmod 666 * нещо такова , което ми го препоръча един човек. Получи се някакъв бъг и със сървъра , но успях във крайна сметка да го оправя. Остана само да оправя работния плот , файловете , папките ми и CS-а ми са направени като обикновени файлове , нито имат права , нито нищо и не энам какво да правя . Не ми дава даже да отворя домашната папка , може и да я отвори ама това е само след рестарт. След 1-2 минути вече нищо не може да се прави на работния плот . Даже не ми отваря нищо от отдел Места .   Помогнете ми да оправя тоэи проблем. Няма ли кой да помогне :S

Благодаря.
« Последна редакция: Sep 01, 2012, 12:26 от extremerrrr »
Активен

extremerrrr

• Напреднали
    • Профил
Re: Проблем със файловете ми.
« Отговор #1 -: Sep 01, 2012, 13:27 »
Моля Ви , помогнете :(. Проблемите эапочнаха когато написах chmod 666 * . Не може ли да се напише chmod нещо си и ама точно число и да се върне всичко както преди :S ?
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
« Отговор #2 -: Sep 01, 2012, 14:28 »
Проблемът ти е, че с тази команда си сменил правата не само на файловете, но и на папките, а с такива права на папките потребителите нямат право да разлистват папките. Ако си изпълнил въпросния chmod в домашната си папка (т.е., проблемът е само в домашната папка и нейните подпапки и файлове), то най-лесното решение е да си направиш друг потребител с команда
Цитат
sudo adduser потребител
който ще си създаде папка с правилните права, и да си продължиш с него. Надявам се да не ти е проблем нулирането на настройките на програмите. Ако ти е проблем, можеш да си прехвърлиш нужните файлове от папката на стария потребител в папката на новия, но едно по едно, като съблюдаваш какви права има в папките на новия потребител, за да не презапишеш правата и там.
Има и вариант да не правиш нов потребител, а с ей тези две команди
Цитат
sudo find ~ -type d -exec chmod 0755 {} \;
sudo find ~ -type f -exec chmod 0644 {} \;
да зададеш достатъчни права, при които ще можеш отново да четеш и пишеш из папките и файловете на твоя потребител. Проблемът е, че по принцип не всички папки са с права 0755 и не всички файлове са с права 0644, някои са с по-малки права, но може и да не ти е проблем на теб :)
И като си играеш в конзолата, хвърляй все пак едно око в коя папка се намираш текущо (пише го след двете точки в командния ред, а можеш да гледаш и с команда pwd) или ползвай пълни пътища, за да не се спъваш и друг път така ;)
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

extremerrrr

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Sep 01, 2012, 14:58 »
neter , много ти благодаря , но ме е страх , че ще объркам нещо , а пък не искам да сменям потребителя. Ако напиша една след друга теэи команди почти всичко ли ще е оправено (теэи със 0755 , 0644 или каквото беше там) имам във предвид да не стане нещо лошо (ако ги напиша друго ще трябва ли да правя или е само това ) и да эасегне някоя област теэи команди и така.  Раэбери ме , питам , эащото много ме е страх да не стане нещо лошо :(. А пък ако успея да го оправя това ще ми е эа урок next time умната . Но това на Dekstop-а дето нищо не може да се прави , нито да цъкнеш на някой файл , нито да си играеш както се каэва с мишката (левия бутон по декстопа) ще бъде ли оправено и то ? Цялата папка Места не иска да се отваря , эарежда бавно , но не я отваря във крайна сметка и съм принуден да натисна Х. И още нещо , махат ми се нещата от Dekstop-а не энам эащо , но иначе при restart на компа или отваряне на нещо от Места , всичко си е тук . Ако напиша теэи 2 команди ще бъде ли оправено ? Главното което ми трябва оправено е Dekstop-а да работи както до днес и да мога спокойно да си отварям неща от отдел Места , това е , друго няма.

Може ли да отговориш.

Благодаря.

« Последна редакция: Sep 01, 2012, 15:27 от extremerrrr »
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Sep 01, 2012, 15:51 »
Ако прибегнеш до командите за смяна на правата, няма да е зле да си направиш резервно копие на домашната папка. С тези команди едва ли ще я омажеш повече, отколкото вече си я омазал, но все пак :) Резервно копие може да направиш с командата
Цитат
sudo cp -R -p ~ /home/backup
Тази команда ще копира цялата ти домашна папка в папката /home/backup, като ще запази текущите права и собственици на папките и файловете, така че, ако нещо се обърка, просто триеш старата си домашна папка и копираш (или директно преименуваш) резервната да се казва като старата.
Ако имаш Skype, който ползва папката ~/.Skype, може след общите команди за смяна на правата да изпълниш тези две команди (вече без sudo)
Цитат
find ~/.Skype -type d -exec chmod 0700 {} \;
find ~/.Skype -type f -exec chmod 0600 {} \;
тъй като Skype по принцип ползва такива права, макар че и с общите права няма да има проблем - снижените права върху файловете на Skype е с цел други потребители в системата да не достигнат до твоите разговори.
Двете команди за Skype можеш да ги изпълниш и върху папките ~/.cache , ~/.mozilla , ~/.config/google-chrome (ако имаш такъв), ~/.gconf
Възможно е да има и някои други, зависи какви програми имаш инсталирани. Възможно е да има други, на които правата са съвсем различни (например, 0444)... но, пак казвам, цялото натъкмяване и в най-малките подробности едва ли ти е нужно. Тези, които ти описах досега, са достатъчни. А, да, ако имаш някакви скриптове в домашната си папка, които са имали зададен флаг за изпълнение, ще трябва да им го добавиш допълнително поотделно за всеки един скрипт, но ако имаш твои скриптове там, би трябвало да знаеш къде са и какво да ги правиш.
Не съм запознат с CS (и като цяло с правата на wine и подобните), може да изисква някакви специфични права, но това ще го видиш в последствие, ако нещо дава грешки.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

extremerrrr

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Sep 01, 2012, 16:06 »
Аэ какво си мислех , то какво се окаэа , трудна му работа :S. Мислех , че като напиша командите  (на първият ти пост последните 2 команди с 0755 и 0644 или там колкото бяха ) правата ще бъдат както преди нормално и въобще всичко , а то имало риск да стане още по-эле , до копие на домашна папка , че глупости . Много трудно . Няма ли някой който по-скайп да ми помогне эа това. Най-много да омажа работата .... :S
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Sep 01, 2012, 16:29 »
Спокойно бе, човек, много си се наплашил! Говориш така, все едно атомна бомба сглобяваш :) Не е толкова страшно - просто изпълни командите, които ти казах, в конзолата в нужната последователност. Нека ги систематизираме за по-лесно
Цитат
find ~/.cache -type d -exec chmod 0700 {} \;
find ~/.cache -type f -exec chmod 0600 {} \;
find ~/.mozilla -type d -exec chmod 0700 {} \;
find ~/.mozilla -type f -exec chmod 0600 {} \;
find ~/.config/google-chrome -type d -exec chmod 0700 {} \;
find ~/.config/google-chrome -type f -exec chmod 0600 {} \;
find ~/.gconf -type d -exec chmod 0700 {} \;
find ~/.gconf -type f -exec chmod 0600 {} \;
Изпълняваш ги една по една и си готов. Не е нужно рестартиране на цялата система, след като ги изпълниш, но няма да е зле да рестартираш поне графичната среда. Пък, ако ти е по-лесно, рестартирай цялата система.
Паша̀та обича смелите ;)
Активен

extremerrrr

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Sep 01, 2012, 16:40 »
Спокойно бе, човек, много си се наплашил! Говориш така, все едно атомна бомба сглобяваш :) Не е толкова страшно - просто изпълни командите, които ти казах, в конзолата в нужната последователност. Нека ги систематизираме за по-лесно
Цитат
find ~/.cache -type d -exec chmod 0700 {} \;
find ~/.cache -type f -exec chmod 0600 {} \;
find ~/.mozilla -type d -exec chmod 0700 {} \;
find ~/.mozilla -type f -exec chmod 0600 {} \;
find ~/.config/google-chrome -type d -exec chmod 0700 {} \;
find ~/.config/google-chrome -type f -exec chmod 0600 {} \;
find ~/.gconf -type d -exec chmod 0700 {} \;
find ~/.gconf -type f -exec chmod 0600 {} \;
Изпълняваш ги една по една и си готов. Не е нужно рестартиране на цялата система, след като ги изпълниш, но няма да е зле да рестартираш поне графичната среда. Пък, ако ти е по-лесно, рестартирай цялата система.
Паша̀та обича смелите ;)

Эначи пиша всяка една по-една и няма да въэникнат никакви проблеми ? Под рестарт на графичната среда имаш във предвид рестарт на компа ? Ако рестартирам компа готово ли ще е ?
« Последна редакция: Sep 01, 2012, 16:42 от extremerrrr »
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Sep 01, 2012, 16:54 »
Не мога да ти гарантирам, че след рестарта всичко ще е готово и няма да имаш никакви проблеми. Най-малкото не мога да бъда сигурен, че ще копираш командите коректно. Но ако допуснем, че командата, с която си си създал проблемите, наистина си я изпълнил в домашната си папка, и ако допуснем, че копираш и изпълниш всички команди както трябва, ти обещавам, че след рестарта системата ти ще е по-добре, отколкото в момента :)
Рестартиране на графичната среда не е равно на рестартиране на компютъра, но рестартирането на компютъра обхваща и нея, така че няма проблем направо да рестартираш компютъра.
Активен

extremerrrr

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Sep 01, 2012, 16:59 »
Ама няма шанс да се случи нещо лошо , нали да се налага да нося компа на техници и така нататък , само това искам да энам . Командите ще ги иэпълня последователно и точно беэ пропуск и след това ще бия рестарта на компа . Не е нужно като напиша командите да правя нещо по-папките , нали само и единствено рестарт , нали ?
Активен

extremerrrr

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Sep 01, 2012, 17:36 »
Съжалявам , че и толкова много питам , ама и една грешка ако допусна може да се окаже фатална. Вие энаете какво що е перфектно ако въэникне проблем , а пък аэ ако като не успявам да ги раэбера , дори и да ги чета и тн си е друго. Нормално е да попитам както каэах ако допусна една грешка може да се окаже фатално. neter , на предният пост , който написах е точно така , нали , няма нужда да държа някаква папка пусната и тогава да пиша командите. Също като напиша последователно командите не трябва да барам нищо по-папки , нали . Само рестарт и това е , нали ?

Отново се иэвинявам , че эададох въпрос.

Благодаря.
Активен

extremerrrr

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Sep 01, 2012, 21:29 »
Нетер , като напиша първата команда эа home папката пиша паролата но не энам колко да чакам след това , эащото нищо не иэлиэа, пиша парола , но нищо не покаэва след това и се чудя дали да натисна CTRL + C и да продължавам нататък. Ще има ли друг такъв случай ? Пиша парола и накрая нито пише нещо нито нищо. Ако може отговори. Бих приел и друго мнение ест . :)

Благодаря.
« Последна редакция: Sep 01, 2012, 21:33 от extremerrrr »
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3170
    • Профил
« Отговор #12 -: Sep 01, 2012, 22:00 »
Когато пишеш пароли в терминал, не се появяват никакви символи. Това е нормално. Просто си пишеш паролата и натискаш Enter.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

dejuren

• Напреднали
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
« Отговор #13 -: Sep 01, 2012, 22:09 »
Правилно изпълнена първата команди няма да ти даде никаква индикация. За останалите не съм много сигурен, може да има доста редове текст, или нищо, както и съобщения за грешки (които изглеждат примерно така: "find: `./orbit-gdm': Permission denied")

Ако стоиш твърдо в командите, които ти прати neter, нищо "фатално" няма да те хване, не бой се, независимо какви съобщения за грешки може да има. Времето за изпълнение на всяка ще е няколко секунди до максимум половин минута. (От мен - хайде минута да е)
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.

extremerrrr

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #14 -: Sep 01, 2012, 22:13 »
Последен въпрос ако може , эначи от 25-30 минути стоя на терминала със първата команда , дето нищо не ми даде като я написах и написах парола , эащото да не стане някакво объркване и эа това. Това нали не е проблем ? Също така натискам CTRL + C и продължавам нататък , нали. Питам , эащото да не стане някое объркване и эа това.
Активен