Не съм сигурен дали за тука ми темата, но ако модераторите преценят да я преместят.
Та, заел съм се със задачата да си спретна един дата център, че като гледам клипчета в тубата много се зарибявам!
Липсва ми и доста знания, но усилено експериментирам и наваксвам, та предлагам да обсъдим темата с възможни решения за реализация, та ако някой е реализирал нещо подобно или има намерение, да сме си от полза с конкретни решения на възникнали проблеми.
Започвам от материалната база и конкретните условия с които разполагам!
Живея на центъра и покрай мен минават всички доставчици на и-нет.
Тва на снимката е моя милост и част от обзавеждането ми, а в дясно дето съм очертал ще бъде шкафа. Щото искам да е част от мебелировката, няма вариант да вкарам готов сървърен шкаф и за целта, барплода ще се преправи малко, като кутията ще започне от стената и до нея залепен барплода. Зад тази стена ми е тераската на която в последствие и принужда може да се сложи ел генератор, за обезпечаване на непрекъсваемо захранване, че те вече са по-евтини и от сървър. С една дупчица в стената, всички кабели от вън ще влизат директно в шкафа, а шкафа ще е с предна и задна врата, за удобен достъп до техниката и кабеляците. Отгоре смятам да наредя тихи вентилатори с дунапренена подложка от долу, та по-малко шум да изнасят на вън. Размерите вътрешно ще са 445мм ширина, 1600 или 1800 височина и 1000 дълбочина, да има място от пред и от зад за кбеляци и обтичане на въздух.
Очаквам в този шкаф, 10-15 сървъра(в периспектива) да работят безпроблемно като зимата ме и топлят

.
И сега от тука вече с техниката и връзките големи дилеми и кви решения трябва да се измислят!?
Доставчиците на и-нет си имат тарифи и тарифни планове и никой няма да си промени тарифния план заради един клиент, а и задължително трябва да има повече от 1 доставчик, щото колкото и добър и надежден да е, има от време на време малки прекъсвания, които могат да бъркат работата, когато се ползва за сериозна работа.
Тука съм измислил едно евтино решение, но трябва още малко да се доизмисли с ваша помощ!
Значи, задължително нета трябва да мине през добър рутер преди да отиде в сървъра с виртуалки или други сървъри.
За рутер,
този модел Fujitsu-Siemens и
този модел HP, имат място за два броя ХДД вътре и четери допълнителни слота за добавяне на лан карти. С Р4 на 3000Гх и 1ГБ рам, спокойно може да върти едно pfSens-е във виртуалка и на мястото на орегиналните дискове да се сложат 2 нови от по 2ТВ и да се пуснат в софтуерен райд и да се ползва, освен за рутер и за бакъп на днни! Цялата магия с 4 допълнителни карти за включване на и-нет доставчиците и два нови диска от 3ТБ ще излезе под 800лв., а ако се ползват и по малки дискове цената ще падне, пък само за рутер му трябват само 4 лан карти от по 10-15 лева.
Сега вече излиза големия ми проблем на който търся решение!
Всеки доставчик ще е с фиксирано статично ИП които ще се съберат в лоудбаланс и общия им трафик ще отива към вътрешната мрежа, но как да стане номера, ако от вън се потърси връзка с ИП на доставчик1, а той в момента е паднал поради някаква причина, връзката с машина зад рутера да се осъществи през тези които са активни в момента и също така да се ползва общия обем на трафика на всички доставчици!?
Дефакто, непрекъсваемост на връзката от мен към клиента!