Автор Тема: Home Data Center!?  (Прочетена 37413 пъти)

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
Re: Home Data Center!?
« Отговор #90 -: Sep 07, 2012, 11:35 »
....
2.  когато информацията е изключително важна (мога да твърдя, че в 99% от случаите говорим за база данни тогава), то се ползват различни методи за backup но в никакъв случай не се разчита на локален раид масив. Шанса да се счупи масива е пренебрежим пред варианта да се счупи самата база. Аз не съм виждал до сега счупен масив за разлика от къръпната база.
Тези ви думи показват известни дупки в знанията ви. Смесвате BC и DR. И ако информацията е важна, клиента ще иска тя да е достъпна 4, 5 или повече деветки. Бекъпа е нещо, което да ви помогне да възстановите информацията, но не и да я направите непрекъснато достъпна
Аз за разлика от вас съм виждал доста счупени масиви
« Последна редакция: Sep 07, 2012, 11:38 от romeo_ninov »
Активен

0x2B|~0x2B

sickmind

• Гост
« Отговор #91 -: Sep 07, 2012, 11:40 »
Тези ви думи показват известни дупки в знанията ви. Смесвате BC и DR. И ако информацията е важна, клиента ще иска тя да е достъпна 4, 5 или повече деветки. Бекъпа е нещо, което да ви помогне да възстановите информацията, но не и да я направите непрекъснато достъпна

Обосновете се де. backup и дизастър рековъри винаги вървят ръка за ръка.
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #92 -: Sep 07, 2012, 11:43 »

Обосновете се де. backup и дизастър рековъри винаги вървят ръка за ръка.
BC - business continuity
DR - disaster recovery
Правите ли някаква разлика между двете?
Бекъп не е основния инструмент за да постигнете деветките, огледални дискове или LUN-ове, сървъри в клъстер - да

Активен

0x2B|~0x2B

sickmind

• Гост
« Отговор #93 -: Sep 07, 2012, 12:02 »
BC - business continuity
DR - disaster recovery
Правите ли някаква разлика между двете?
Бекъп не е основния инструмент за да постигнете деветките, огледални дискове или LUN-ове, сървъри в клъстер - да

business continuity аз го наричам availability, ако под тези 'деветки' имате предвид над 99% availability то пробвайте да сключите договор в HP или IBM и им кажете че искате над 98% и ще ви се изсмеят в очите. Това голям uptime е пълна глупост която малките квартални фирмички обещават без никакво покритие.
Както вече казах, аз напълно повреден райд масив не съм виждал на HP/IBM/QLogic оборудване, та съвета ми към вас е да си мените оборудването.
Сървъри в клъстер какво общо има със availability'то на сториджа при положение, че той се намира на един и същ SAN?
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #94 -: Sep 07, 2012, 12:08 »
business continuity аз го наричам availability, ако под тези 'деветки' имате предвид над 99% availability то пробвайте да сключите договор в HP или IBM и им кажете че искате над 98% и ще ви се изсмеят в очите. Това голям uptime е пълна глупост която малките квартални фирмички обещават без никакво покритие.
Както вече казах, аз напълно повреден райд масив не съм виждал на HP/IBM/QLogic оборудване, та съвета ми към вас е да си мените оборудването.
Е, щом така смятате...
Сървъри в клъстер какво общо има със availability'то на сториджа при положение, че той се намира на един и същ SAN?
Мдааа, той сървъра нека гръмне, пък сториджа че е здрав.....
Активен

0x2B|~0x2B

dev_urandom

• Напреднали
  • Публикации: 114
  • Distribution: Slackware
    • Профил
« Отговор #95 -: Sep 07, 2012, 12:08 »
....
2.  когато информацията е изключително важна (мога да твърдя, че в 99% от случаите говорим за база данни тогава), то се ползват различни методи за backup но в никакъв случай не се разчита на локален раид масив. Шанса да се счупи масива е пренебрежим пред варианта да се счупи самата база. Аз не съм виждал до сега счупен масив за разлика от къръпната база.

Мисля, че Васил Колев /а.к.а Зеления крокодил/ беше постнал снимка на 12 /дванайсет/ изгорели диска в масив :) Захранване :)
Активен

sickmind

• Гост
« Отговор #96 -: Sep 07, 2012, 12:11 »

Ми разбира се, нека гърми сървъра... майната му, данните са много по-важни от няколко часа downtime! Представете си, че става въпрос за банка... какво правим тогава...
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #97 -: Sep 07, 2012, 12:14 »

Ми разбира се, нека гърми сървъра... майната му, данните са много по-важни от няколко часа downtime! Представете си, че става въпрос за банка... какво правим тогава...
Вие май не осмисляте идеята. Данните са само една малка част от цялата картина, ами сървъри, мрежи.Имайте си ги данните, щом не можете да ги достъпите (в настоящия момент) все едно ги нямате
Активен

0x2B|~0x2B

Mitaka

• Гост
« Отговор #98 -: Sep 07, 2012, 12:36 »

Вие май не осмисляте идеята. Данните са само една малка част от цялата картина, ами сървъри, мрежи.Имайте си ги данните, щом не можете да ги достъпите (в настоящия момент) все едно ги нямате

Хаха, така е.
Ето, сега при нас правим ESXi клъстер, с iSCSI сторидж и т.н.
И ще имаме някаква непрекъсваемост на работа и т.н.... ОБАЧЕ какво би станало, ако изгори основният суич, който държи цялата мрежа на фирмата? Ще си имаме сървъри, ще си имаме данни, но... :)
Случвало ми се е веднъж, и докато ми донесат новия суич разглобих гаранционен такъв (за около 2500 лв.) с идеята да видя какво  му е.... имаше изгорели кондензатори - смених ги. Загубихме гаранцията, но спасих положението. След което суича седи неизползван в един шкаф. И никой не ми направи забележка "защо прецака суич за 2500" :) Защото ако не го бях прецакал - щяхме да изгубим 25.000.
« Последна редакция: Sep 07, 2012, 12:38 от MacPro »
Активен

sickmind

• Гост
« Отговор #99 -: Sep 07, 2012, 12:47 »
И това е така, но идеята ми е че всичко е заменимо докато данните са уникални.
Cheers.
Активен

vox

• Напреднали
  • Публикации: 147
  • Distribution: HP-UX, Solaris, AIX
  • Window Manager: console only
  • #!/bin/ksh
    • Профил
« Отговор #100 -: Sep 07, 2012, 13:04 »
2500 лв. за main switch не са никак много. Но добре сте направили, че имате оборотен такъв за всеки случай.
Активен

No Windows, no Gates only apache inside

drag

• Напреднали
  • Публикации: 83
  • Distribution: Debian; FreeBSD
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #101 -: Sep 07, 2012, 13:07 »
Колкото са важни данните, толкова е важно захранването, мрежата и общо взето всичко, което би довело до загуби, пропуснати ползи и прочие.

Организация, състояща се от примерно 1 или 2 софийски офиса и да кажем 130 обекта в страната. Организацията предлага услуги в търговските си обекти, които налагат постоянна връзка с данните, които се намират в т.нар. Data Center на същата. По каквато и причина тези офиси да загубят достъпа си до предлаганите им услуги, тя, причината, води до загуби.

Всичко е важно.

« Последна редакция: Sep 07, 2012, 13:11 от drag »
Активен

Mitaka

• Гост
« Отговор #102 -: Sep 07, 2012, 13:44 »
2500 лв. за main switch не са никак много. Но добре сте направили, че имате оборотен такъв за всеки случай.

Знам, че не са много.
Въпроса е, че който трябва да го знае не го знае :)
Активен

Mitaka

• Гост
« Отговор #103 -: Sep 07, 2012, 13:50 »
Колкото са важни данните, толкова е важно захранването, мрежата и общо взето всичко, което би довело до загуби, пропуснати ползи и прочие.

Организация, състояща се от примерно 1 или 2 софийски офиса и да кажем 130 обекта в страната. Организацията предлага услуги в търговските си обекти, които налагат постоянна връзка с данните, които се намират в т.нар. Data Center на същата. По каквато и причина тези офиси да загубят достъпа си до предлаганите им услуги, тя, причината, води до загуби.

Всичко е важно.

Особено, ако имаш неустойка за забавяне на нещо :)
Тогава нещата са доста по-сериозни.
Активен

vox

• Напреднали
  • Публикации: 147
  • Distribution: HP-UX, Solaris, AIX
  • Window Manager: console only
  • #!/bin/ksh
    • Профил
« Отговор #104 -: Sep 07, 2012, 13:57 »

Знам, че не са много.
Въпроса е, че който трябва да го знае не го знае :)

И той го знае, но така му изнася ...размиване на отговорност се казва. Системите не работят добре, а те са супер натоварени.. кой е виновен, този които не е дал пари за подходяща техника, или системните администратори ?
Активен

No Windows, no Gates only apache inside