Автор Тема: Home Data Center!?  (Прочетена 37391 пъти)

Mitaka

• Гост
Re: Home Data Center!?
« Отговор #105 -: Sep 07, 2012, 14:13 »
2500 лв. за main switch не са никак много. Но добре сте направили, че имате оборотен такъв за всеки случай.

Знам, че не са много.
Въпроса е, че който трябва да го знае не го знае :)

И той го знае, но така му изнася ...размиване на отговорност се казва. Системите не работят добре, а те са супер натоварени.. кой е виновен, този които не е дал пари за подходяща техника, или системните администратори ?

Хахаха, прав си :)
Между другото, вече се е случвало. Пак нямах никакви проблеми, но... чакахме 3 седмици за нов CISCO рутер... тогава бях предупредил, че като пуснем всички линкове през него ще умре, казаха ми да пробвам и....
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #106 -: Sep 07, 2012, 14:35 »
О, аз съм виждал разсипал се масив, RAID5 от три диска и един hot spare. Вторият диск се съсипа докато масива се ребилдваше със spare диска. Получи се доста красиво, добре че машината не беше влезнала в production към момента.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Mitaka

• Гост
« Отговор #107 -: Sep 07, 2012, 16:16 »
О, аз съм виждал разсипал се масив, RAID5 от три диска и един hot spare. Вторият диск се съсипа докато масива се ребилдваше със spare диска. Получи се доста красиво, добре че машината не беше влезнала в production към момента.

А при мен сдаде самият RAID контролер :)
Доста е весело, наистина.
Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #108 -: Sep 07, 2012, 18:48 »
Другарчета, тука давате едни идеи да се ползва какво ли не скъпо оборудване, което в повечето случай не е налично и требе да се чака с дни за доставка, а в следващия момент, да се икономисали няколко гигабайта, като системата не е на райда, щото нямало нужда и можело тези спестени ГБ да се ползват виртуалки.
Някакви параноични по 3 сървъра за бакъпа и пр. бих казал безумства!
Безумства, защото и най-добрата техника не може да компенсира липсата на отговорно или компетентно отношение на работещите с нея, а когато го има, голяма част от тези неща са безумия!
Най-важното в една система е информацията! Майната и на техники и пр., да се изгуби информацията! Бакъп решава частично проблемите и трябва да го има, но дори и на цената на похабена скъпа техника, не трябва да се допуска ползването му.
Вие можете ли да си представите какво става в една фирма с 2 офиса само, в която всеки ден влизат само 10 покупки, 10 продажби, но преди да се стигне до продажбите, тези стоки и материали минават разходни норми, изписване от склад за производство, ами отразявания на свършена работа от работници и тем подобни!?
Това всичкото, всекидневен бакъп да се прави, при възстановяване на нещата след бакъп, на всички тези документи трябва да се прави повторно вкарване, но със спазване на последователност, щото често програмите гърмят точно поради това неспазване.
Можете ли само да си придставите, че вашия труд като количество е нищо пред този който трябва да бъде вкаран от счетоводители отново!?
Ами представете си, че фирмата не е с два офиса, а 20!
Че и-нета щял да прекъсне за два часа, ами проблема не е никакъв! Ще има малко напрежение което, може и да се отрази на отношенията с клиента, но след два часа ще си въведе няколкото документа, като нито ще се спре работата на фирмата, нито нищо друго негативно!
Как ще му кажеш на този човек, ами сори, ама стана тука един гаф и инфото ти го няма!? Като не си плащал за бакъп, няма и бакъп дори!
Активен

appmaster

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
« Отговор #109 -: Sep 07, 2012, 19:10 »
Добре, а не може ли просто да я преместите в коша тая тема, че то става вече трагично...
Автора не знае значението на думата backup/ system backup/ database backup и изобщо какво ли не от тоя сорт.

Той не иска идеи, той иска да се прави на интересен. Последното му мнение ако го погледнете - ми положението е плачевно. Аз не знам защо подстрекаваме такива хора да правят такива щуротии.

Било ненормално оборудването - ми пич, хората ти казват какво е оборудването в истински Data Center. Явно никой от тука не си е правил "домашно" Data Center-че, та да ти дава каквито и да било адекватни съвети.

Ти не може да си изясниш какво точно искаш да направиш. Първото което е, ти не си седнал една книжка да прочетеш, за да имаш поне малко от малко ориентация в ситуацията.
С нула знания не се постига нищо, колкото и да си ентусиазиран.

Ок видял си нещо в някакъв клип и си се изкефил, но така не стават нещата. И с цялата си наглост почваш да даваш акъл на другите, какви съвети ти давали и т.н.

пс: ох тая кирилица на форума ще ме убие :X
« Последна редакция: Sep 07, 2012, 19:17 от !ntel »
Активен

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3467
    • Профил
« Отговор #110 -: Sep 07, 2012, 20:36 »
Някакви параноични по 3 сървъра за бакъпа и пр. бих казал безумства!
И то задължително на различни физически места, че ако може и в друг град.

А сега сериозно. Backup-и на абсолютно цялата информация трябва периодично да се правят. С райд или без райд трябва да се правят.

И освен това тези backup-и трябва да се държат на различни физически места. Щото например може да стане пожар, наводнение или заметресение или да падне 'метеорит' директно върху сградата и заедно с техниката да си заминат и backup-ите.
Или пък мангали да влезат в дата центъра и задигнат всичко барабар с backup-ите за старо желязо :'(

Сега като се замисля да се държи копие в друго населено място също има смисъл, щото при едно разрушително земетресение си заминава целият град.

А и освен това от време на време трябва да се прави и обратното упражнение - да се пробва дали от backup-ите може да се възтанови всичко наново. Ние сме ги направили - ама те дали ще работят? Щото и това може да се случи. Гърми масива -- аха спокойни сме имаме всичко записано, ама като се пробваме да възтановим информацията се оказва, че backup-ите дето сме ги направили са дефектни и не работят. Ами сега?

Цитат
Добре, а не може ли просто да я преместите в коша тая тема, че то става вече трагично...
Е изобщо не е за коша темата. На мен лично ми е много интересна и много неща научих. Че даже и за биткойните научих. [_]3

« Последна редакция: Sep 07, 2012, 20:54 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

Mitaka

• Гост
« Отговор #111 -: Sep 07, 2012, 22:02 »
Точно за това съм ко-локирал цял сървър в data center-a на ITD в София.
и тъй като те са ми интернето доставчик (единият), ми пуснаха 100 мегабита до бекъп сървъра.
Да, не е много, но върши табота на всеки час да се бекъпва всичко.

налагало се е да се ползва. И е спасявал фирмата, така да се каже.
Защото ситуацията при мен не е "голяма работа, ако 2 часа няма нет"... за тези 2 часа неустойките ще са такива, че....

Имало е голям проблем с бекъп сървъра: изгоря му райд контролера.
Тогава няма какво да те спаси :)
Е, изкарахме 2 седмици без бекъп (времето, през което Перси правиха диагностика).
Това е и причината вече да се взима САМО маркова техника - IBM/HP - или ти пращат част, или идва техник на място.
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #112 -: Sep 07, 2012, 22:16 »
Цитат

Това ми е много интересно положение! До сега знаех, че няма проблем, ако се смени със същия модел, па нещо ми се върти из главата от други теми, че могат да се сменят като са от една марка!
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #113 -: Sep 07, 2012, 22:23 »
@!ntel
А бре Пич, вчера дойде в този форум, копираш ник на друг съфорумец и въпреки, че ти направиха забележка, си направи оглушка, сега тръгна да преценяш и коя тема е за коша!

@bop_bop_mara
Шефке, би ли му направила официална забележка, за да не се наложи да ни правиш и на двамата, че нещо много взе да ми ходи по нервите и на върха на пръстите ми се въртят едни цинични думички!
Активен

romeo_ninov

• Напреднали
  • Публикации: 2155
    • Профил
« Отговор #114 -: Sep 07, 2012, 22:27 »
Цитат

Това ми е много интересно положение! До сега знаех, че няма проблем, ако се смени със същия модел, па нещо ми се върти из главата от други теми, че могат да се сменят като са от една марка!
Почти винаги, само трябва да се погрижиш за разни extention ключове и/или ключве за криптирани дискове да се пренесат на новия контролер и да спазиш реда на закачване на устройствата. Е, и да имаш същия контролер, което невинаги е очевидно
Активен

0x2B|~0x2B

appmaster

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
« Отговор #115 -: Sep 07, 2012, 23:01 »
И за какво да ми прави забележка, дай една причина поне. Да съм казал нещо, което не е истина, а?
Има си репорт функция, репортни ме, ама дай и причина...

Относно ника - единствените, които могат да ми направят проблем за него са лично от Intel Co. точка.
Ако човека с тоя ник поиска изрично да си го сменя, ще го направя, въпреки че ако не си сляп ника ми не е intel, a !ntel.
Като не може да се захванеш за друго, почваш да си ги смучеш от пръстите.
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #116 -: Sep 07, 2012, 23:03 »
Цитат

Почти винаги, само трябва да се погрижиш за разни extention ключове и/или ключве за криптирани дискове да се пренесат на новия контролер и да спазиш реда на закачване на устройствата. Е, и да имаш същия контролер, което невинаги е очевидно

Това почти винаги е точно като почти бременна!
Би трябвало производителите да са предвидили такъв вариант си мисля, и за да бъде приложим, трябва и някакви правила да са спазени или спазват и когато стане гаф, той поради човешка некомпетентност, ако производитела е предвидил такава възможност!
Било то още при създаването на райда или в последствие при смяната му.

Онзи ден и аз направих един гаф от незнание. Като намуших дисковете в сървъра и щото са еднакви, ги сложих на пълния си капацитет. И преди няколко дни се сетих покрай друго, че Нетер имаше една тема тука за дисковете на различните марки, че не били с еднакъв размер и веднага ми дойде на акъл, аджеба кво става, ако изпуши диск и новия дойде с няколко мегабайта по-малко!? И за да не вдигам темата от ново, набързо попитах Нетер на лично и той ми обясни, че точно поради тази причина е добре да се "жертват" стотина мегабайта от диска!
Активен

Mitaka

• Гост
« Отговор #117 -: Sep 07, 2012, 23:03 »
Да, наистина "почти" винаги :)
Този контрлер не ми беше важен, именно защото беше за бекъпа.
Но като беше за тестове, те просто го бяха сменили с малко по-нов модел (нормално да няма същия).

Не съм възстановявал масив на изгорял контролер, но уж знам процедурата - закачат се дисковете на същите места, райда трябва да е същия, прави се масива и не му даваш да се инициализира накрая... не знам дали е така. Не съм го правил никога, само съм чел как става.
Активен

Mitaka

• Гост
« Отговор #118 -: Sep 07, 2012, 23:08 »

Би трябвало производителите да са предвидили такъв вариант си мисля, и за да бъде приложим, трябва и някакви правила да са спазени или спазват и когато стане гаф, той поради човешка некомпетентност, ако производитела е предвидил такава възможност!
Било то още при създаването на райда или в последствие при смяната му.

той нека ти изгори RAID-а, пък ти обвинявай админа в некомпетентност :)
Това е електроника, и тук няма правила - ако изпуши ще изпуши и толкова. И никой не е отговорен.
Производителя поема някаква отговорност с гаранцията, но тя се изразява в поправка/подмяна на повредения компонент. Ако тази повреда е довела до загуба на информация - това си е твой проблем :)
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #119 -: Sep 07, 2012, 23:13 »
Ами засега в темата влиза повече полезна, отколкото безполезна информация. В крайна сметка темите в един форум не са за да служат само на авторите си, а на всички потребители.

@bop_bop_mara
Шефке, би ли му направила официална забележка, за да не се наложи да ни правиш и на двамата, че нещо много взе да ми ходи по нервите и на върха на пръстите ми се въртят едни цинични думички!
Виж сега, няколко пъти ти обясних, че не съм ти "слънце". Не съм и никаква/ничия "шефка", като всеки нормален човек фамилиарността ме дразни. Не виждам причини да правя официални забележки.

Мога да отправя неофициални забележки към хората, които повдигат теми и, като им обяснят какво им трябва и как се прави, нито показват, че се информират по темите, които са им непознати, нито изобщо се вслушват в съветите и продължават да си правят това, което са си наумили. Не че нямаш право да си вършиш каквото си искаш, но, ако няма да възприемаш отговорите е безсмислено да задаваш въпросите.

Има си репорт функция, репортни ме, ама дай и причина...
Всъщност, да, това е официалният начин да се отправят такива искания.
Активен