Да има кинти лесно се избира най-доброто! Нямаше и да има нужда да се консултира с нас
. Хората в магазина знаят кое е добро 
Хората в магазина ВИНАГИ гледат да ти продадат най-скъпото! Защо ли? Защото в 99.99% от случаите са на заплата + процент от продажбите.
Така, че ако не знаеш какво искаш и разчиташ на "момчето/момичето, дето ми го продава" - почти винаги ще ти набутат ако не най-скъпото, то поне по-скъпото решение.
При мен са се пробвали да ги въртят тези номера, ама в крайна сметка ми пратиха нещо, (в случай - 2 диска) 2 пъти по-големи от поръчаните, и то сървърни САС дискове. Просто платихме това, което бяхме поръчали - изобщо не ме интересува, че тези са по-скъпи! Изпратили са ми ги на своя глава... щото в бъдеще можело да ми потрябват... ами ОК, мерси, и заповядай пак следващия път

Относно компютъра за рутер: един читав рутер, например нещо от сравнително евтините cisco linksys върви около 200-300 лева. И не ти трябва никакъв компютър за рутер... не, че не може, просто не е нормално работна станция да е рутер - представи си, че се наложи да я рестартираш 10-тина пъти днес

Същото важи и за работна станция като файлов/database сървър - един рестарт, и целия офис увисва. А вероятността да бъгнеш/рестартираш работна станция, на която "ръчкаш" постоянно е доста голяма.
Докато един компютър, който е сложен специално за целта просто няма как да се омаже токова лесно колкото работния... ще има примерно някакъв SQL и една Samba и толкова.