Автор Тема: Какъв Linux да сложа за хостване на CS 1.6 сървър под много слаб компютър?  (Прочетена 5424 пъти)

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
Цитат
Какви са минималните и препоръчителните изисквания за инсталация на Linux Ubuntu 12.10? Мисля първо да го инсталирам на един друг компютър и там да се понауча първо, а после да инсталирам на този

Добре момче! Започваш да напипваш пътя :) !
Тъй като този Линукс ще го ползваш за сериозни неща(евентоално), инсталирай 12.04 което е ЛТС, с 5 годишна поддръжка, а не 12.10 който е с поддръжка от 1,5 години.
Активен

danaildr

• Гост
За всичко си има първи път, никой не се ражда научен. :) Какви са минималните и препоръчителните изисквания за инсталация на Linux Ubuntu 12.10? Мисля първо да го инсталирам на един друг компютър и там да се понауча първо, а после да инсталирам на този. :D
Освен с инсталирането на линукса и разучаването му, хубаво е да попрочетеш и малко за мрежите, IP-та, портове, протоколи ... въобще без тези знания, трудно ще администрираш каквото и да е. Особено ако ще е публично достъпно. Винаги се намира някой който "ти мисли доброто" и се опитва да ти направи беля.
Първото което трябва да забравиш е, митът, че линукс е неуязвим. Точно толкова уязвим е колкото и уиндоус, ако се администрира от незнаещ администратор.
Линукс не е панацея, за да си върши работата добре, трябва доста четене. Което значи и доста търпение, с бързане не става. Та като начало свали си Ubuntu 12.04 (който е с 5 години подружка, както отбелязаха колегите) и като го инсталираш, разгледай основните му програми за работа в мрежа, защитната стена, прочети за структурата на файловете и програмите, конфигурационните файлове, правата на потребителите. Какви права трябва да има даден файл и т.н.  Не очаквай да стане бързо, бързо можеш да се научиш как да ползваш Убунту като домашна машина за забавления или за офис, за сървър иска търпение.
Активен

Vanhai

• Участници
  • Публикации: 9
    • Профил
Вече категорично смятам да сложа този Linux. :) А и не съм поредното 'лапе', което иска да има Linux, защото чуло, че CS 1.6 сървъра му, ще върви по-гладко от колкото на Windows. Имам опит с администратирането на ОС. Просто за пръв път, ще работя с Linux и искам съвети от по разбиращи в тази област, за да не объркам нещо. Кое, как, защо, кога, и т.н. Компютъра, ще се използва само за сърфиране из интернет (намиране на необходимите "материали" за пускането на CS 1.6 сървъра) и пускане на CS 1.6 сървъра. За друго няма да се използва. :)
Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
Може и да не си поредното дете, но въпросите които задаваш и начина по който си тръгнал са детски, но това няма значение! Ние приветстваме всеки който има желание да се запознае и с нещо различно от Уиндоус и до колкото можем, ще ти помогнем с напътствия как да си постигнеш това което желаеш. Почти всички тук сме започнали с Уиндоус!
И, защо от замунда, а не от официалния сайт!!!? И, Убунту сървър е без графична среда, а само конзола/терминал. Не се подвеждай по версията, че пише сървър! Всеки Линукс става за сървър, но професионалистите го ползват без графична среда, а само в команден ред.
Но пък, ако решиш да го ползваш, защото на слабия компютър ще е пушка, в сравнение с десктоп версиите, в нета ще намериш доста уроци за това кое и как да инсталираш и настроиш в Убунту.
Като за начало, инсталирай му един Webmin, за да имаш графични настройки за почти всичко от което имаш нужда!

http://www.zimbio.com/Ubuntu+Linux/articles/9Qx-33s0JCx/How+install+Webmin+Ubuntu+Server+12+04+LTS
« Последна редакция: Nov 20, 2012, 15:09 от backinblack »
Активен

Vanhai

• Участници
  • Публикации: 9
    • Профил
Така ли? :D Аха, значи да тегля Ubuntu 12.04 LTS. Благодаря, че ми каза. :)
Активен