Страници: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 25   Надолу

Автор Тема: Проект - Q4  (Прочетена 178466 пъти)

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
Re: Проект - Q4
« Отговор #255 -: Nov 12, 2013, 09:13 »
+1
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил
« Отговор #256 -: Nov 12, 2013, 13:41 »
Аз следя с интерес темата, обаче не се обаждам по дизайна на процесорчето, щото нищо не вдявям от вътрешните структури на процесорите.

Обаче в схемата дето си пуснал имаш грешки.
1. Не може да свързваш два или повече стандартни логически изхода заедно. Така като си го направил с буферите 7404.
Ако си си мислил за жично или не е това начина. Помисли какво би станало ако на единият изход на буфера има 1 а на другият изход на буфера има 0. Става късо и не само че няма да работи, но може и да изгори.

2. Може да вързваш изходи заедно ако са тип 'отворен колектор'. Това си го направил правилно с 7407. Когато изходите са отворен колектор не може да стане късо.

Обаче има и неточност. Ако се свърват ОК накъсо (тип жично или) трябва да сложиш и общо съпротивление към +5v за да осигуриш твърдо 1, когато и двата буфера са 1 (транзисторите са запушени)

Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
« Отговор #257 -: Nov 12, 2013, 13:50 »
+1 и от мен. Изчитам всяко нещо, което пишеш тук, но заниманията ми по електроника са твърде относителни, по-голямата част от тях приключили с часовете по електроника в университета (и самите те твърде относителни, като за високоволтови кандидат-инженери), та в много моменти дори не вдявам какво пишеш, камо ли да го дискутирам. Но те подкрепям мислено и се радвам всеки път, когато напишеш нещо по въпроса - признак, че не си се отказал от идеите си. Да не те притеснява, че рядко се обаждат други хора - съвсем нормално е, когато се създава нещо ново по тематика, достатъчно позната на малцина. Това не значи, че си безинтересен и неподкрепен ;)
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

zxz

• Напреднали
  • Публикации: 615
  • Distribution: Linux Mint 18.2
  • Window Manager: XFCE
    • Профил
« Отговор #258 -: Nov 12, 2013, 15:49 »
Благодаря много за подкрепата. Ето ги и обещаните снимки :

На първата снимка, виждаме общата схема. На пръв поглед изглежда доста разхвърляна. Главните промени, които направих са :
Смених АЛУ блока с интегрална схема 74181
Процесора вече е с подобна на харвард архитектура. Имаме един акумулатор, който приема и оставя данни почти от всякъде, един регистър, вход, изход и програмна памет. Акумулатора НЕ може да записва в програмната памет, но може да отива на даден адрес. От схемата ще видите, че някои сигнали са отрицателни - това означава, че ще трябва да минат през интегрална схема или-не, за да не се получава колизия на сигналите.
Втората снимка е работещ модул. Там се виждат следните инт.схеми от ляво на дясно :
1. Декодер на инструкции. 7442
2. НЕ елемен - само за проба. 7404
3. Буфер. 74125
4. Буфер. 74125
5. Памет - 4 тригера в 1 корпус. 7475
6. Памет - 4 тригера в 1 корпус. 7475
7. Буфер. 74125
И виждаме също 4 светодиода които са сверзани с озхода на акумулатора през буферл
Въпреки че стават колизии на сигналар схемата си работи безпроблемно (сигурно защото елементите са ТЕСЛА).
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
« Отговор #259 -: Nov 26, 2013, 22:19 »
Като видях това, и се сетих за теб - Circuit Scribe. Видях как схемата, която рисуваш на хартия, може директно да заработи оттам :) Може да ти е от голяма полза и да ти спести някакви разходи и време за експериментите.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
« Отговор #260 -: Nov 27, 2013, 13:37 »
Ако имаше и "цветни" моливи за полупроводници и съпротивления щеше да е супер :) . По-работещо решение за симулации е Electronic Lab на Fedora
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

zxz

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #261 -: Nov 27, 2013, 21:10 »
И на мен много ми допада идеята, днес купих почти всички необходими части - събота и неделя ако има ток, ще почна да го правя. Очаквайте видео.
Активен

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил
« Отговор #262 -: Nov 27, 2013, 22:13 »
Това ако дадеш на късо дали няма да подпалиш хартията. Май май е перфектната запалка.

Ако му теглиш и отгоре един безцветен лак за дърво - от тези дето са на водна основа - от прототип ще стане направо production.

Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

zxz

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #263 -: Dec 01, 2013, 20:41 »
Проблема със колизията на сигналите засега е решен със резистори, но планирам да сложа ИЛИ елементи за да не се товарят интегралните схеми. В момента работя по АЛУ. Засега съм ги свързал основно, по-нататък през седмицата ще видя дали всички връзки са в ред и ще свържа АЛУ блока със останалата част. Като ги завърша, процесора ще е почти готов, оставя само да намеря памет или другия вариант е да ползвам ардуино за памет.
Активен

zxz

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #264 -: Dec 13, 2013, 22:13 »
Не е много свързано с процесора, но мисля че ще ви е интересно. http://www.youtube.com/watch?v=Koi68j4Vsr0
Активен

zxz

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #265 -: Jan 16, 2014, 21:35 »
Процесора вече е сглобен, остава само „паметливата“ част да направя, но мисля да го пробвам първо с ардуино. За сега обаче имам един проблем - ужасно ама ужасно сесамовъзбужда. Трябва да слагам навсякъде по входовете - те са общо 8 - 4 командни и 4 за данни, защото за сега едвам го пускам. Не иска да ме слуша  :D, аз му казвам какво да направи, а той се прави на „приятно разсеян“ и изпълнява някакви рандом команди. Накрая се ядосах и му натиках жиците директно към + и - и почти проработи, но пак имаше смущения. Трябва още да филтрирам захранването, щото като хвата един светодиод за едното раче, другото на маса от захранването и .. светва  :o. Предполагам, че е заради импулсите, които не се филтрират добре. Трябва да му направя клипче, ама много ме мързи, направил съм и нова схема на ръка, ама не ми се занимава да го снимам. Ще пробвам пак да го поправям тия дни. Иначе простите команди си бачкат, АЛУ-то не съм го пробвал още, би трябвало да работи.

ПП Тия за едно ардуино ги пращат в Интел, пък аз процесор ще направя и ще бъркам у кофите  >:(  http://pcworld.bg/22042_intel_vze_na_rabota_16godishen_genij
Активен

kierenski

• Напреднали
  • Публикации: 92
    • Профил
« Отговор #266 -: Jan 17, 2014, 11:04 »
zxz ако искаш да се занимаваш сериозно със процесори най добре е да вземеш да смениш малко елементната база, понеже лепенето иска доста филтри на входовете като RC делител за всички бутони и ключета за да няма възбуждания, както и да няма висящи входове.
Най ефективно може да се прави логически схеми и логически симулации с FPGA и среда за работа с тях, но не забравяй че процесорите са върха на сладоледа и заради честотите не върви да са с висящи или дълги кабели.

За работа с сериозни логически схеми препоръчвам да си вземеш http://www.terasic.com.tw/cgi-bin/page/archive.pl?Language=English&CategoryNo=165&No=830 или нещо по-мощно, но като за начало преди да го купуваш пробвай със софтуера на Altera Quartus II който е безплатен и има и симулационна част (ModelSim) която е много добра и няма да се налага да запояваш и да се чудиш кое от каде идва :).

п.п Софтуера на Altera можеш да го изтеглиш от http://www.altera.com/products/software/quartus-ii/web-edition/qts-we-index.html
Активен

zxz

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #267 -: Feb 28, 2014, 17:23 »
FGPA са ми интересни, но за сега не мога да ги вдена, още като и каза започнах да гледам разни туториъри за HDL, но тия матрици са доста пари. Сега съм на вълна Тесла койл и заради това не качвам нови снимки, като ми поотмине малко мерака, пак ще го продължа. Чудя се обаче, дали има голям смисъл да го продължавам, защото така като гледам, никои нито ще знае как работи, нито ще го интересува. Хората гледат да щракат по телефоните с мазни пръсти и се кефят на всичко що се движи на екрана. Въобще не ги интересува как им работи телефона. Въпреки това, аз ще го продължа, щото не ми пука много за тъпото наизлязло поколение напоследък.
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 8384
    • Профил
« Отговор #268 -: Mar 01, 2014, 02:12 »
Продължавай! Ако го захвърлиш, значи, че не си цениш усилията, а като гледам не си вложил малко. Нищо не разбирам от електроника, но като видя такова желание у някой подрастващ и мнението ми, че днешните млади "за нищо" не стават се пропуква все повече.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

satir

• Напреднали
  • Публикации: 1073
  • Distribution: FreeBSD-10.1 & LMDE
  • Window Manager: i prefer MATE
    • Профил
« Отговор #269 -: Mar 01, 2014, 07:18 »
@offtopic
днешните млади са 6 и ако има някаква надежда, то тя е в тях - ние се усрахме  :-[
Активен

Страници: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 25   Нагоре
« назад напред »