а за това че се използва доброволният труд на сума ти ентусиасти за да се обслужват интересите на няколко фирми.
Като гледам нашите ентусиасти, единственото с което помагат е безплатни тестери и реклама.
При този недостиг на софтуерни инженери и куп други ит специалисти, някой ще седне просто ей така за кеф да бичи код, без да очаква осребряване под някаква форма 
Линукс общността не се състои само от разработчици, всеки подръжник принадлежи към тази общност и когато има посегателство над идеята наречена Линукс и отворен код, тази общност трябва да реагира задружно за да я защити. В случая моят принос към общността е да последвам призива на Р.Столман. Не знам дали ще го разбереш това, нарича се идеализъм, обратното е на егоизъм, мисля... Иначе няма лошо да обръщаш труда си в пари, стига да не е на гърба на някой друг.
Освен идеализъм, има и реализъм, а реалността е, че труда на разработчиците е доста търсен и никой не бачка за без пари!
Наслушал съм се много отдавна на оправдания от рода на: Ама аз имам много голямо желание да помогна, но нямам възможности! А възможности винаги има!
Та, и в този случай, реалността е да се вземат от някой някакви кинти, за да се продължи разработката, щото иначе ще имаме една идеална ОС с никакъв интерес към нея.
Та, това с някакви си резултати от Амазон които могат да се изключат е нищо цена за да получаваш нещо добро и работещо за без пари. Това не е шпиониране и за това и смятам Столман за изперкал и проблема му е друг и за това хвърля бомби, за да навреди на Убунту.
Няма проблем да си следваш малоумието на Столман, но аз ще продължа да си разчитам на Убунту и ако цената на разработката е само някакви реклами които ми дават и възможност да ги спра, ще ги подкрепя.
Сигурно знаеш колко много кинти цакат разработчиците на браузери, само и само, началната страница при първоначално стартиране да отваря определен сайт или търсачката по подразбиране да е примерно Гугъл!
Е, какъв е проблема да си променя началната страница или търсачката в браузера, когато браузера е добър!?