не успявам да инсталирам нищо от графичната среда. А и от конзолата опитах варианти с apt-get, но не се получава нещо. Някакви идеи с каква команда да работя при чиста инсталация без някакви допълнителни пакети инсталирани?
Ами с тази е, покажи какво се случва като опиташ. Преди да опиташ да инсталираш, пусна ли един apt-get update за всеки случай? Имаш ли идея как работи пакетната система като цяло?
Не си конфигурирах безжичната мрежа при инсталацията, защото се оказа че тази дистрибуция не поддържа WPA криптиране
Това не е вярно.
От там дойде проблема и с конфигурирането на мрежата, като също не намерих как става в графичната среда (като цяло настройките в графичната среда като че ли не са много). И тук се сблъсках с конзолата малко по-сериозно. Като цяло си настроих мрежата (без ДНС-а) и сега ползвам нет през прокси ... но 1во искам да разбера как при стартиране да ми тръгва нета, а не винаги да пиша командите 
За жичен или безжичен интернет питаш, в крайна сметка?
Ако е за жичен, какъв е вида на връзката (какво ти е дал доставчика като настройки)? За постоянна конфигурация може да прочетеш повече за файла /etc/network/interfaces.
Ако е за безжичен, може да опиташ графично с Network Manager. Всъщност, каква графична среда ползваш?
Може би трябва да настроя някак си DHCP
Клиент или сървър? На твоята машина или на някакъв рутер, който ѝ дава интернет?

Бутона ми с който си вкл./изкл. безжичната карта свети синьо при вкл. и червено при изкл. (по принцип), но сега постоянно мига ту синьо ту червено. Като го цъкнах съответно ми спря нета и след това ми трябваха доста натискания за да тръгне отново...
Какъв е моделът на картата? При инсталация споменавало ли ти е нещо за нужда от допълнителен фърмуеър?
Доколкото разбрах в /etc/rc.local трява да слагам командите които да се стартират заедно със системата, но не мога да го редактирам без руут права, а в графичната среда не се справих с това да сменя на руут
Надявам се не си очаквал всеки потребител в системата да може току така да редактира толкова важни файлове. Не знам за кой път се пише в този форум, но:
GeSHi (Bash):
su -
и пишеш администраторската парола, за да се логнеш в терминал като администратор
GeSHi (Bash):
sudo command
и пишеш твоята парола - ако твоят акаунт е регистриран за sudoer за съответната команда, по този начин може да я пусне с администраторски права
GeSHi (Bash):
gksu
отваря се прозорче, в което пишеш коя програма искаш да се изпълни и като кой потребител - така може от твоя потребител да пускаш графични приложения като root, ще ти трябва администраторската парола отново
Препоръчайте ми добър текстов редактор който да ползвам в конзолата, че ми е малко зор редактирането на файлове
Като за начало пробвай с nano, тъй като отдолу са му написани клавишните комбинации. Иначе, добре е да се ориентираш към vim или emacs.