И не, ако всичко е както трябва уредено - осигуровки и т.н. не са за моя сметка. Около 2/3 са за сметка на работодателя.
Ама Пич, ти за някои неща си мноо тъп! Да, 2/3 са за сметка на работодателя, а 1/3 за сметка на работника, но ти вярваш ли, че ако изработиш 1000 лева бруто, някой ще ти даде 2000!!!? За всеки работодател твоя труд струва не това което стига да теб, а това което излиза от него и в крайна сметка, цялата осигуровка, купони и разни "социални" разходи са си за твоя сметка! Дори и работното облекло!
На всеки работодател му е през кура колко от тези пари които му излизат от джоба за теб ще стигнат кеш до теб!
Че аз до сега не съм видял фирма, в която заплатите да не са тайна, т.е. нямаш право да споделяш дори с тоя, с който сте стол до стол колко взимаш.
Ако споделиш, и заплатите ви се различават - и двете се приравняват към по-ниската.
Ако се сдобиеш с информацията чрез други канали - по служебен път или с някаква шмекерия - 5 бона глоба. И това е по договор!
Седни си прочети КТ! Работодател НЯМА ПРАВО ДА ГЛОБЯВА! Противоречи на КТ и на една и съща длъжност щата за различни работници да бъде различен!
Не може ти и колегата ти с еднакви длъжностни характеристики да бъдете на различни заплати в една фирма! За това и в квалитетните фирми, а не тези дето ти ги смяташ за голямата работа има щат и бонуси! Всички с еднаква длъжностна характеристика са на еднакъв щат, но според резултатите получават различни бонуси.
Точно и поради тази причина ти вкарват условие да не си споделяте заплатите, щото като споделиш и ги уличаваш в незаконно отношение към работниците, а така ти от страх да не те глобят(пак незаконно) ги прикриваш да нарушават закона!
Ами щом ти харесва да те ебът законно, ами нагъзвай се Пич!
П.С. Да ме извиняват модераторите за цинизмите, ама.......
Няма право да глобява, е и?
Има договор, в който пише: "при нарушаване на тази, тази или онази точка дължа неустойка в размер на 5000 лв.". това НЕ е глоба, това е договор

И не, няма никакво незаконно отношение към работниците:
Както във всяка нормална фирма се започва на по-ниска заплата. И тя се покачва в бъдеще.
Аз съм във фирмата от 7 години, за да получавам това, което получавам. И съм седял 3 години без да ми мръдне грам заплатата! И е така по цял свят - започва се на някаква заплата, и после, при резултати, и ако се задържиш - получаваш повече.
Аз започнах на малко над минималната!!! Не може да очакваш да започнеш на максимума, нали така?
Въпреки, че би било добре

И пак свърсваш всичко с производството.
ОК, ама аз НЕ произвеждам. Има и други, които НЕ произвеждат.
Например, при нас има няколко критично важни системи, без които всички, които произвеждат - няма да произвеждат. Е, аз просто поддържам тези критично важни системи.
Реално - не произвеждам.
Но пак реално - без човек на моята длъжност - цялата фирма няма да произвежда.
И значи, незаконно е хората да получават различни заплати, а е законно да не им внасяш осигуровки, така ли излиза?

п.с.
Лобиране = подкупване.
Кажи си го с истинското му име, това "лобиране" е измислено от умните глави, за да си узаконят подкупите.
Трябва ни малко Китайско законодателство на нас - като гръмнат 10-тина "лобисти" и 10-тина укриващи данъци и т.н. на площада, другите доста сериочно ще се замислят.