Автор Тема: Доходи, осигуровки и подобни философии  (Прочетена 3676 пъти)

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
Доходи, осигуровки и подобни философии
« Отговор #30 -: Mar 02, 2013, 02:23 »
Добре де, трудовия договор се изготвя от работодателя. Тоест, ако има вратички, клаузи и запетайки, силно се съмнявам да са в негов ущърб, нали така?
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #31 -: Mar 02, 2013, 02:56 »
Добре де, трудовия договор се изготвя от работодателя. Тоест, ако има вратички, клаузи и запетайки, силно се съмнявам да са в негов ущърб, нали така?

Аз говоря пък за всички видове договори, а не само за трудовите! На трудов не съм бил, но пък при тях практиката е да е със задължения за работника и без задължения и мъгляви за работодателя и ти четеш, приемаш или подминаваш. Тук реалността е, че там където има възможност без договор, почти винаги има възможност и за повече кеш, но ти трябва да си го договориш, щото е нормално като не можеш и да ти дадат по-малко. Както ти като отидеш да купуваш нещо и да търсиш най-ниската цена.
Та, става въпрос за повече кеш и без договор, а не да се лъжем! Некоректността не можеш и с договор да я избегнеш.
По закон не може за една и съща длъжност да се назначават работници на различен щат, но там където всичко е черно на бяло разликата си е измислена(по договор)! Щата за всички е еднакъв, но има бонуси за добре свършена работа и пак ще получиш колкото шефа смята, че си заработил, а не ти колкото смяташ :D
Договора само ти го начуква по-мазно :D , а цялата осигурителна и данъчна тежест си я плащаш ти, а не работодателя, щото  няма начин да му изкараш 1000 лефа, а той да ти плати 2000 :D ! Може първия месец умишлено да се мине, но със сигурност ще ти ги вземе на втория или на третия! :D
Мислете с тези глави момчета, мислете :D
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #32 -: Mar 02, 2013, 03:01 »
Първия критерии, че в една фирма нещата са по реда си е да няма текучество и колегите ти да не са малоумници и за това да стоят там! Това се разбира още на първия или втория ден и ако не е на лице, бягай на далече, а ако си на зор, оглеждай се веднага за следващата :D
Активен

Mitaka

• Гост
« Отговор #33 -: Mar 02, 2013, 11:54 »
Че аз до сега не съм видял фирма, в която заплатите да не са тайна, т.е. нямаш право да споделяш дори с тоя, с който сте стол до стол колко взимаш.
Ако споделиш, и заплатите ви се различават - и двете се приравняват към по-ниската.
Ако се сдобиеш с информацията чрез други канали - по служебен път или с някаква шмекерия - 5 бона глоба. И това е по договор!
Аз например съм виждал без изобщо да искам да го направя заплатата на колега, която беше МНОГО по-голяма от моята. И то защото си беше заебал анекса към договора на бюрото :)
Ако се бях направил на пиираз, да повдигна въпроса - той щеше да си изпати.

И не, ако всичко е както трябва уредено - осигуровки и т.н. не са за моя сметка. Около 2/3 са за сметка на работодателя.

Образно погледнато - аз НЕ произвеждам.
Ама ако ме няма мен или човек като мен - онези, които произвеждат няма да могат да произвеждат.
Т.е. не всичко е пряко свързано с производството... Но това доста угодно не се отчита от доста голям процент от шефчетата.
До сега съм работил само на едно единствено място, където шефа ми казваше - "твоята работа е да нямаш работа, и изобщо не ме интересува какво правиш и с какво се занимаваш, ако аз нямам проблеми".
Както и - не ми даваха да пипна НИЩО странично, въпреки, че имах желание да помагам на колегите, тъй като буквално бях изперкал от нищо-правене.
Е, казаха ми, че не ми било работа да инсталирам Windows-и на офисните машини, и като толкова нямало какво да правя - да съм отивал отвън на барчето да пия бира :)
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #34 -: Mar 02, 2013, 12:27 »
Цитат
И не, ако всичко е както трябва уредено - осигуровки и т.н. не са за моя сметка. Около 2/3 са за сметка на работодателя.

Ама Пич, ти за някои неща си мноо тъп! Да, 2/3 са за сметка на работодателя, а 1/3 за сметка на работника, но ти вярваш ли, че ако изработиш 1000 лева бруто, някой ще ти даде 2000!!!? За всеки работодател твоя труд струва не това което стига да теб, а това което излиза от него и в крайна сметка, цялата осигуровка, купони и разни "социални" разходи са си за твоя сметка! Дори и работното облекло!
На всеки работодател му е през кура колко от тези пари които му излизат от джоба за теб ще стигнат кеш до теб!

Цитат
Че аз до сега не съм видял фирма, в която заплатите да не са тайна, т.е. нямаш право да споделяш дори с тоя, с който сте стол до стол колко взимаш.
Ако споделиш, и заплатите ви се различават - и двете се приравняват към по-ниската.
Ако се сдобиеш с информацията чрез други канали - по служебен път или с някаква шмекерия - 5 бона глоба. И това е по договор!

Седни си прочети КТ! Работодател НЯМА ПРАВО ДА ГЛОБЯВА! Противоречи на КТ и на една и съща длъжност щата за различни работници да бъде различен!
Не може ти и колегата ти с еднакви длъжностни характеристики да бъдете на различни заплати в една фирма! За това и в квалитетните фирми, а не тези дето ти ги смяташ за голямата работа има щат и бонуси! Всички с еднаква длъжностна характеристика са на еднакъв щат, но според резултатите получават различни бонуси.
Точно и поради тази причина ти вкарват условие да не си споделяте заплатите, щото като споделиш и ги уличаваш в незаконно отношение към работниците, а така ти от страх да не те глобят(пак незаконно) ги прикриваш да нарушават закона!
Ами щом ти харесва да те ебът законно, ами нагъзвай се Пич!

П.С. Да ме извиняват модераторите за цинизмите, ама.......
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #35 -: Mar 02, 2013, 12:28 »
Добре де, backinblack, само един въпрос ще ти задам - с твоите клиенти пак ли на устни договорки ви се базират отношенията? Идва примерно при тебе, казва ти "ако ми ушиеш толкова бройки от това за толкова дни, ще ти дам X пари", без договор, без нищо?

Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #36 -: Mar 02, 2013, 12:38 »
Добре де, backinblack, само един въпрос ще ти задам - с твоите клиенти пак ли на устни договорки ви се базират отношенията? Идва примерно при тебе, казва ти "ако ми ушиеш толкова бройки от това за толкова дни, ще ти дам X пари", без договор, без нищо?

Когато имах производство произвеждахме собствена продукция, а не ишлеме. И да! На устни договорки. Ако те завлекат и не ти платят пиеш 1 студена вода и не можеш и на арменския поп да се оплачеш, но такива клиенти бързо се научават и излизат от бизнеса.
Щото тези които ще им дадат стока са нови които нямат нужното качество и тем подобни, а тези които имат хубава стока не дават без да си платят старата сметка.
В ишлемето сега е същата работа. Обявява се 1/4 от реалното!
Абе момчета, в момента единствените фирми които работят на 100% законно са монополите бре! Почти нищо в тази държава не влиза и не се обмитява на реални цени! Направете си сметка сами, щом цигарите дето уж ги хващат и разни показни работи, цените на контрабандните паднаха от началото на тази година от 3 лева на дребно, на 2,60 вече :D ! Станаха по-евтини от колкото преди увеличението :D
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #37 -: Mar 02, 2013, 12:57 »
А хората разправят, че комунягите били виновни за сбъркания преход :)

Сега няма да отрека че съм работил и за монополите, обаче тази теза че само монополите можели да си позволят да работят според законодателството, можеш да си я задържиш за себе си :) Сега разбирам каква икономическа политика искам да водят следващите правителства - максимални усилия за привличане на чужди инвеститори и тотално смазване на дребния и средния бизнес, ако не играе по правилата. ГЕРБ почти се вписваха, като изключим че привличането на чужди инвеститори някак доста им куцаше, предимно местната олигархия намазваше от цялата работа. Това просто не е устойчиво - при първата криза, където трябва да се затягат коланите, се почва с някакъв рев за междуфирмената задлъжнялост и неработещата тромава съдебна система. Е как да работи, опитвам се да си представя дело където двама мастити бизнесмени спорят в съда кой какво бил казал на 4 очи, хахаха.

От друга страна може все пак комунизма да е виновен, защото те промиваха мозъците на хората за гешефтарството, тарикатлъка на дребно и нелегалните дейности били в основата на гнилия капитализъм, та хората са им повярвали и са се вживяли в тази роля :)
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #38 -: Mar 02, 2013, 13:32 »
Цитат
Сега разбирам каква икономическа политика искам да водят следващите правителства - максимални усилия за привличане на чужди инвеститори и тотално смазване на дребния и средния бизнес, ако не играе по правилата.

Хахаха! Тотално сбъркано мислене Пич! Законите се правят от икономически лобита чиято цел е максимална печалба, а тя не се постига с ниски цени на услугите/стоките и високи добри заплати за работниците и точно малките/средни фирмички, било законно или незаконно работещи не им позволяват да си постигнат целите, щото са малки и не могат да заделят средства за лобиране и като си вдигнат над нормалното цените те ги подбиват, а като тръгнат да изнудват качествените работници за по-ниски заплати ги изтърват и се принуждават да работят с печалби в нормални граници и да осигуряват и заплати и условия на труд, съпоставими с другите :D

Повярвай ми, но вече имам чувството, че шивачките дето не са учили висша образование ги разбират тези неща повече от вас!

В нашия град имаше 2 фирми които заплатите на шивачките бяха на 100% обявени и почти са фалирали, щото не могат да намерят качествени работници! Щото тези които не обявяват 100% дават по-високи заплати, а тези със 100% не могат да си го позволят и събират само боклуците дето никой не ги иска. Хайде кажи, че работодателя в сянка не плащал след като не искат работниците да работят при такъв :D
Активен

Mitaka

• Гост
« Отговор #39 -: Mar 02, 2013, 13:52 »
Цитат

Ама Пич, ти за някои неща си мноо тъп! Да, 2/3 са за сметка на работодателя, а 1/3 за сметка на работника, но ти вярваш ли, че ако изработиш 1000 лева бруто, някой ще ти даде 2000!!!? За всеки работодател твоя труд струва не това което стига да теб, а това което излиза от него и в крайна сметка, цялата осигуровка, купони и разни "социални" разходи са си за твоя сметка! Дори и работното облекло!
На всеки работодател му е през кура колко от тези пари които му излизат от джоба за теб ще стигнат кеш до теб!

Цитат

Седни си прочети КТ! Работодател НЯМА ПРАВО ДА ГЛОБЯВА! Противоречи на КТ и на една и съща длъжност щата за различни работници да бъде различен!
Не може ти и колегата ти с еднакви длъжностни характеристики да бъдете на различни заплати в една фирма! За това и в квалитетните фирми, а не тези дето ти ги смяташ за голямата работа има щат и бонуси! Всички с еднаква длъжностна характеристика са на еднакъв щат, но според резултатите получават различни бонуси.
Точно и поради тази причина ти вкарват условие да не си споделяте заплатите, щото като споделиш и ги уличаваш в незаконно отношение към работниците, а така ти от страх да не те глобят(пак незаконно) ги прикриваш да нарушават закона!
Ами щом ти харесва да те ебът законно, ами нагъзвай се Пич!

П.С. Да ме извиняват модераторите за цинизмите, ама.......

Няма право да глобява, е и?
Има договор, в който пише: "при нарушаване на тази, тази или онази точка дължа неустойка в размер на 5000 лв.". това НЕ е глоба, това е договор :)

И не, няма никакво незаконно отношение към работниците:
Както във всяка нормална фирма се започва на по-ниска заплата. И тя се покачва в бъдеще.
Аз съм във фирмата от 7 години, за да получавам това, което получавам. И съм седял 3 години без да ми мръдне грам заплатата! И е така по цял свят - започва се на някаква заплата, и после, при резултати, и ако се задържиш - получаваш повече.
Аз започнах на малко над минималната!!! Не може да очакваш да започнеш на максимума, нали така?
Въпреки, че би било добре :)

И пак свърсваш всичко с производството.
ОК, ама аз НЕ произвеждам. Има и други, които НЕ произвеждат.
Например, при нас има няколко критично важни системи, без които всички, които произвеждат - няма да произвеждат. Е, аз просто поддържам тези критично важни системи.
Реално - не произвеждам.
Но пак реално - без човек на моята длъжност - цялата фирма няма да произвежда.

И значи, незаконно е хората да получават различни заплати, а е законно да не им внасяш осигуровки, така ли излиза? :)

п.с.
Лобиране = подкупване.
Кажи си го с истинското му име, това "лобиране" е измислено от умните глави, за да си узаконят подкупите.

Трябва ни малко Китайско законодателство на нас - като гръмнат 10-тина "лобисти" и 10-тина укриващи данъци и т.н. на площада, другите доста сериочно ще се замислят.
Активен

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #40 -: Mar 02, 2013, 14:19 »
Цитат
Няма право да глобява, е и?
Има договор, в който пише: "при нарушаване на тази, тази или онази точка дължа неустойка в размер на 5000 лв.". това НЕ е глоба, това е договор

Мда, не е глоба, а неустойка. Същото е като лобиране=подкуп за което си абсолютно прав!
Та за какво викаш се дават тези подкупи!!!? Сигурно затова, че са загрижени за арбайтерите си! загрижени са, но да не им развалят печалбите :D .

С този договор за неустойка, ще ги помеля както си искам! Неустойка се дължи за материални загуби предизвикани от несвършена работа Пич! Консултирай се по въпроса с адвокат! След като с работата си за която си нает не си предизвикал материални загуби и сия свършил в предварително договорените срокове, няма неустойки! Споделянето на конфиденциална информация е злоупотреба с информацията до която имаш достъп, но точно това не виждам как могат да го включат в законна клауза за злоупотреба с информация :D !
И пак стигаме до там, че закона е на страната на тези които го знаят :D .
За мен е по-изгодно за вложа безплатен труд за да се запозная със законите от колкото да ме ебават !

Цитат
И пак свърсваш всичко с производството.
ОК, ама аз НЕ произвеждам. Има и други, които НЕ произвеждат.
Например, при нас има няколко критично важни системи, без които всички, които произвеждат - няма да произвеждат. Е, аз просто поддържам тези критично важни системи.
Реално - не произвеждам.

Филосовски погледнато, ти също произвеждаш, но не си на норма, а на твърда заплата!
Казвам произвеждаш, защото производството създава блага, а компютрите са машина която замества човека в работата му. В случая ти заместваш хора които произвеждат.
За хората които произвеждат, компютъра е просто една машина и не ги интересува процесори, операционни системи, мрежи и тем подобни. За тях, ако с този компютър можеш да им намериш начин(технология) да произвеждат същото количество стока с по-малко разходи, разбирай инвестиция+заплати ще го купят и ти ще имаш работа, а ако не можеш, отиваш да пасеш :D
Активен

Златко

• Напреднали
  • Публикации: 2147
    • Профил
Re: Доходи, осигуровки и подобни философии
« Отговор #41 -: Mar 04, 2013, 14:16 »
Хаха,какво сте се захапали, не разбрахте ли, трябва смяна на държавата, че даже и цивилизацията, а не някакви преливания от пусто в празно.  ^-^
Активен

Без правила няма игра

lunarvalley

• Гост
« Отговор #42 -: Mar 04, 2013, 14:41 »
Цитат
Хаха,какво сте се захапали, не разбрахте ли, трябва смяна на държавата, че даже и цивилизацията, а не някакви преливания от пусто в празно.  ^-^

гледам, много ги чаткаш работите и всичко то е ясничко, я ни светни как трябва да са нещата?  :)
Активен

Златко

• Напреднали
  • Публикации: 2147
    • Профил
« Отговор #43 -: Mar 04, 2013, 15:00 »
гледам, много ги чаткаш работите и всичко то е ясничко, я ни светни как трябва да са нещата?  :)

Мисля, че малко си ме надценил, лунна долина. ;)
Активен

Без правила няма игра

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #44 -: Mar 04, 2013, 15:11 »
Живеем в нещо погрешно наричано капитализъм. Капитализмът си замина в деветнадесетият век. Нещата са каквито са и няма изгледи да се променят.

Всеки допуска някакви грешки от незнание. Например Гейта преди седмица се изцепи, че ще бутне на ТЕЛК и ще се пенсионира. Да ама като научи колко е социалната пенсия и ще му дойде да се хвърли от блока, като разбера, каква глупост е сторил.

BB пък настоява, че натиска на малките и средни работодатели вдига заплатите. Това не е вярно. Вярно е, че осигуряват заетост, но големият е този, който може да плаща и големите пари. Има изключения с  „ангелски“ схеми, съвместни предприятия и апетитни договори, но всички те са по-скоро за потвърждение на правилото.

Всички вкупом си мислят, че равната заплата за равен труд произлиза от КТ, но тя идва от всеобщата декларация за правата на човека. И също така е една от най-потъпкваните точки в независимо, колко цивилизовано общество живееш.

Можем да си говорим дълго, но нещата са такива, каквито са. По въпроса могат или не да се вдигнат доходите също може да се говори много. Истина е, че работника колкото и да получава винаги ще казва, че е малко. Също е истина, че има мегдан за вдигане на доходите в много проценти, дори пъти.

Но има и особеност. Местните икономически единици в голямата си част са на колене. Това би ги доубило. Те не могат да го сторят. Могат да го направят единствено двама играчи — големите чужди инвеститори и държавата.

Първите няма да го сторят. Щом могат да плащат евтино, няма да се набутат да плащат самички повече. Държавата също може да го стори, защото е голям работодател. Това ще окаже натиск на трудовият пазар и ще принуди частниците да вдигнат заплатите, ако не искат да си изгубят кадрите.

Но държавата също няма да го стори. Има нещо, което се нарича „теория на игрите“. Мисля, че се учи и в инженерните специалности също, макар да не ми е ясно защо. Най-голямото приложение е при нас икономистите.

Теорията е доста сложна и няма шанс да я обясня, малко могат наистина. Но от нея произлизат няколко простички правила за пазарно поведение. Потвърждения на тези простички правила от реалната практика мога да дам, включително от любимата на Гейт обстановка при телекомуникационните гиганти.

Най-общо се изразява в това, че ценовата война е най-глупавото възможно пазарно поведение. Има краткотрайна печалба в началото за започналият, но в крайна сметка всички са набутани, а пазарното разпределение не се променя значително в дългосрочен план.

В случая говорим за пазара на труда, но същите правила важат и на него, като на всеки друг пазар. Има особености свързани с това, че става въпрос за живи хора, а не стоки и услуги, но точно тези особености не влияят на общият модел.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear