Автор Тема: [Решен] 12,04 и мишка на ps/2  (Прочетена 3026 пъти)

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
[Решен] 12,04 и мишка на ps/2
« -: Mar 24, 2013, 09:48 »
Ей го на поредното доказателство, защо храня Убунту. И това ми било стабилно дистро. Нямах си работа да нахакам на едната машина Кубунту и белята не закъсня. Оня ден имаше обновление, в резултат на което мишонкото спря да работи. Първо начало реших, че мишлето е сдало багажа. Няма такова нещо. Ръчнах го на друга машинка и хвръхна. Ръгнах на Кубунту-то usb и заспа.

Е тук друг проблем. Имам само две настолни машини, два лаптопа и малка машинка тип глуха за „сървърче“. Та не мога да сменя мишките, защото другата машинка има само един извод тип ps/2 зает от клавиатура.  По между другото същата работи на първата машина, което означава, че проблема е с мишката само.

„Пълна промяна“ не става, защото малкият не си дава клавиатурата, пробвал съм преди за един експеримент и орева орталъка. Има много силно чувство за собственост.

Работата е такава, че не откривам смислени резултати по доклади за грешки и пощенски списъци. Възможно ли е тия 'убавци просто да са премахнали поддръжката на мишки с ps/2? Ама и такава обява не откривам. А и такова решение ми звучи меко казано тъпо. Със сигурност има стотици милиони такива мишки, действащи по света.

Някой да има някаква бледа идея, какво евентуално може да се е случило и може би оправия?

В доброто старо време, бих ръчкал в xorg.conf, но във времената на udev това е безсмислена идея.
« Последна редакция: Mar 26, 2013, 13:28 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

angie_bg

• Напреднали
  • Публикации: 842
  • Distribution: Ubuntu 10.04
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Re: 12,04 и мишка на ps/2
« Отговор #1 -: Mar 24, 2013, 12:02 »
С адаптер usb-to-PS/2 не става ли?
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Mar 24, 2013, 12:13 »
За съжаление имам само обратният usb to ps/2 :'(
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6453
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #3 -: Mar 24, 2013, 12:21 »
И двамата написахте ЕДНО И СЪЩО.

USB -> PS/2
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Mar 24, 2013, 12:28 »
Опа сега виждам. Така положението е, че машината дето не разпознава мишката има два извода тип ps/2, а другата само един. Имам право да разменя само мишките, но не и клавиатурите. Сиреч в „работещата“ няма къде да мушна мишлето, а нейното собствено вече си е usb.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
Re: [Решен] 12,04 и мишка на ps/2
« Отговор #5 -: Mar 26, 2013, 13:30 »
Днес имаше обновление, което реши проблема. Трябваше единствено да се презапусне Х11. Мрачната ми прогноза, че са изритали ps/2 като „наследствен“ не се осъществи… все още. И все пак е срам за дистро, което претендира да е стабилно.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Re: Линк за Linux Debian 6.0 (без графична среда)
« Отговор #6 -: Mar 26, 2013, 14:15 »
Повече от година не съм пускал мишка на ps2 слот, но заради теб, ще взема една назаем и ще те уведомя за резултата.

П.П : Никакви проблеми при разпознаването на мишка Genius NetScroll120. Не се наложи и рестарт на машината. Поддръжката на PS2 устройства изглежда не е отпаднала. Тестът е на Ubuntu-minimal 13.04 + lxde-core и потребителски набор от програми.
http://s19.postimg.org/jdeje9nox/2013_03_26_142132_1280x1024_scrot.png
Щом в ядро 3.8 тези устройства се поддържат, няма начин в 3.2xxx на Ubuntu 12.04 да е отпаднала. Това мога лесно да го проверя, защото вкъщи ползвам точно такова.
« Последна редакция: Mar 26, 2013, 14:28 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Mar 26, 2013, 14:31 »
...изтрито...

Цибер за съжаление няма да можеш да повториш случката. Излезе днес обновление, което поправи проблема. Но такъв проблем, пък бил той и за дни, не отива никак на стабилна дистрибуция.

Моето мишле е OEM на Логитех, като тези дето вървят с Хюлет Пакардите. Докато си работи, не виждам причина да го сменям. Железарка си е, пък и е доста ергономично.

Редактирано, заради т. 5 от Правилата на форума.
bop_bop_mara
« Последна редакция: Mar 26, 2013, 14:38 от bop_bop_mara »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Mar 26, 2013, 14:38 »
Решението е било доста просто. Повечето модули за хардуер в Ubuntu са включени в самото ядро. Когато след надграждане на ядрото, системата не ти разпознае хардуера, просто стартираш старото ядро. Новото го премахваш и след това 1-2 седмици актуализираш само с
apt-get upgrade, докато коригират проблема. Не рискуваш нищо. Сега, обаче  се сетих, че вторият компютър в офиса е с Xubuntu 12.04 и мишка на PS2 слот ,но до момента не е имало проблеми с нея.
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #9 -: Mar 26, 2013, 14:41 »
Само искам да вметна, че някой сбъркан пакет от време на време не е причина да се правят класации на качеството на дистрибуциите. ;) В смисъл, и на Убунту, и на Дебиан се случва, по мои наблюдения. Вероятно и на всички останали. :)
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Mar 26, 2013, 16:47 »
Вероятността да се открие /респективно отстрани/ проблем при една дистрибуция е право пропорционален на броят на нейните потребители. При дистрибуция със 100 потребителя в световен мащаб е много малка вероятността да се проявят проблемите, които ще се регистрират при дистрибуция със стотици хиляди потребители. Така, че си живееш в благословено невежество и ще се подиграваш на потребителите на останалите дистрибуции, че ползват "бъгав" софтуер. В случая - поредна версия на ядрото е пропуснала поддръжката на въпросната мишка. Грешката е докладвана и отстранена. Какъв е шансът, липсата на този модул да се забележи от единственият разработчик и няколкостотин-те потребителя на някоя екзотична дистрибуция ? Дали изобщо някой от тях ползва подобна мишка ?
Debian също не е панацея. Ubuntu 8.04 се държеше по- добре от Lenny, която имаше доста трески за дялкане. Squeeze се оказа стабилна още при излизането си, но не мога да кажа, че превъзхожда с нещо Ubuntu 10.04. Системата която ползвам в момента /базирана на ubuntu 13.04 ме изненадва постоянно. По принцип съм любител на LTS версиите, но с такъв звяр работя за първи път. Досега, такава бързина не съм постигал. Възможно е да е от 3.8 ядрото.
« Последна редакция: Mar 26, 2013, 16:56 от cybercop »
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Mar 26, 2013, 18:36 »
По принцип е наистина така, но не и за всяка периферия. Например планшетите, цветомерите и мишките не се управляват от ядрото. Те са на едно по-високо равнище. Във времената, когато имаше истински мъже (а Мара беше ученичка :P ) тия периферии бяха от компетенцията на Х11.

Ама стана червеношапчест преврат. Днес са извадени, и от там и са набутани във „вездесъщият“ udev. Няма логика да са в ядрото, защото тези чаркове не са жизненоважни за съществуването и целостта на системата. Пък и както казах, след обновяването не съм правил студено презапускане, а просто убийство на графичната инфраструктура (ctrl-alt-backspace) и мишлето захвърча като американски дрон ;)

п.п. Забравих. Дебиан е съвсем малко по-малко ползван от Убунту, но въпреки това е по-добре изпитван от последният. И това идва с цена. Трябва да се балансира. Двата проекта имат различно гледище къде да е този баланс и поради тази причина Убунту е по-нестабилно от Дебиан.
« Последна редакция: Mar 26, 2013, 18:39 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

ivanatora

• Напреднали
  • Публикации: 658
  • Distribution: Ubuntu 10.04
  • Window Manager: Fluxbox
    • Профил
« Отговор #12 -: Mar 26, 2013, 19:46 »
За Дебиан мога да кажа че ползват само изпитан софтуер и ъпдейтват само на стабилни версии. Което става толкова рядко че РНР5 пакета седи "на стабилна версия" с well-known bug вече месеци...

Но си е факт че Убунтуто се опитват да са bleeding edge.
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Mar 26, 2013, 19:49 »
Има го тоя момент. Аз пък наскоро установих, че съдържат чат клиенти, които уж са за icq, но не го поддържат (най-вероятно промяна в протока), което ги прави крайно безполезни. Но въпреки това са стабилни. Какво да правиш, интереса на системата и на потребителя са две различни неща.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)