Сайръс ти си бил от партията на Нуб и Митака

От това разбирам, че ползвате грешният софтуер. Моята ОС с пуснати де що ефекти има харчи най-много една осма от това дето харчи вашата ОС. Опера с 30-40 отворени страници също ми харчи не повече от една гъбка. Колкото и да ми е чудно Мозилата на Убунту (само на тази ОС на никоя друга) пак толкова ми взима и противно на всякаква логика е доста поврътлива. Конкверор ми харчи три пъти по-малко, пък уж рендариращата му библиотека е основата на библиотеката дето ползва вашата програма.
Най-тежките задачи дето съм изпълнявал са едновременна работа със Скрибий (издателска система), Гимп (растерен редактор) и ОО.о (документен процесор). В тоя случай успявам плътно да запълня четворка. Същото съм постигал и когато конвертирам видео с ffmpeg, но далеч не всеки път, а само ако видеото е голямо.
Моите виртуалки например са с по една гъбка. Сиреч пуснати две виртуалки и Опера с 50-60 страници да речем също ме доближава до четворката. Но да пусна две виртуалки наведнъж е изключително рядко явление.
Та така при мен наличната памет обикновено не е граница, която достигам на настолната си машина. Виж професор понякога ми недостига. Тук странното е, че си взех такъв с много ядра. Ако са натоварени само едно или две (случаят с видеото) то тогава получавам забавяне на цялата система. Не знам защо се получава и това това е, което ме спъва.
Другото тясно място е работата с диска. Нея усещам например, когато тръгнат наведнъж да ми се обновяват много емисии (над 30-40, ако се обновят 100 например, машината умира). Последно е ясно, защото просто дисковата подсистема е бавна и не може да поеме всички задачи. Вероятно играе роля и при видеото, но там на теория работата се върши в паметта , поне по отделеното количество памет (между 2 и 4 пъти повече от размера на клипа) съдя за това.