Автор Тема: Проблем с lirc  (Прочетена 4946 пъти)

snipeman

• Напреднали
  • Публикации: 58
    • Профил
Проблем с lirc
« -: Oct 14, 2013, 21:12 »
Здравейте. Ползвам Zorin OS 6 (Ubuntu базиран). Имам едно от китайските PCRemote, което за съжаление работи "по избор"! Проблемът, според мен е в самият lirc, но може и да греша. При първото инсталиране и конфигуриране на програмата дистанционното "проработи". Последва рестарт, след който дистанционното спря да работи! Пренстал - работи, нов рестарт - не работи!? Имам чувството, че програмата крашва, но пък от друга страна не извежда никакви съобщения за краш/грешка и т.н. Някой има ли опит в подобна ситуация или като цяло в конфигурирането на дистанционни под Ubuntu?!
Активен

edmon

• Гост
Re: Проблем с lirc
« Отговор #1 -: Oct 14, 2013, 22:50 »
Мисля, че имах подобен проблем и той беше свързан с HAL , нещо се зареждаше преди или след дистанционното. Когато го инсталираш вече си стартирал хикса, а когато рестартираш първо зарежда модула за дистанционното, а после хикса го омазва!!

ПС. В смисъл в някакъв затънтен файл се пише нещо от рода орг.freedesktop.neshtosi.edikvosi=....

PS1: http://lirc.org/html/devinput.html
« Последна редакция: Oct 14, 2013, 22:53 от edmon »
Активен

snipeman

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Oct 15, 2013, 06:31 »
Благодаря за бързия отговор и за линка. Хвърлих едно око на статията (за съжаление за бързо, че нямам много време в момента), но не ми стана много ястно какво точно представлява и как се работи с "info.product string"?!
Активен

edmon

• Гост
« Отговор #3 -: Oct 15, 2013, 23:02 »
Благодаря за бързия отговор и за линка. Хвърлих едно око на статията (за съжаление за бързо, че нямам много време в момента), но не ми стана много ястно какво точно представлява и как се работи с "info.product string"?!

Участва в конфигурационен файл , който чрез този стринг указва да не се закача дистанционното! :)
Активен

snipeman

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Oct 16, 2013, 20:14 »
Последвах указанията в дргуг (англоезичен) форум, като инсталирах/ъпдейтнах hal[/i] и python-glade2 и през Infrared Remote Control приложението се опитах да конфигурирам дистанционното, ползвайки Auto-detect функцията. За съжаление приложението открива клавиатурата, мишката, тъчпада, блутуда и DVB-T тунера ми, но не и Ir приемника на дистанционното, което, обаче, на моменти отново "заработва"!?
Активен

edmon

• Гост
« Отговор #5 -: Oct 16, 2013, 21:09 »
За какво ползваш lirc?
Аз го деинсталирах и дистанцинното ми е като клавиатура! :)
Активен

snipeman

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Oct 19, 2013, 10:25 »
Честно казано и аз не знам защо инсталирах LIRC?! :D След известни тестове открих, че проблемът е бил в хардуера (лоша спойка на USB кабела на приемника). Презапоих всички спойки и сега работи безотказно. НО някои от командите не ги разпознава, предполагам, че бутоните "Music", "Movies", "Photo", "TV", както и по-голямата част от бутоните за контрол на медийните плеъри са разработени за WMP и за това вместо Play/Pause функцията ми показва икона "забранено действие"?! Има ли начин да конфигурирам индивидуално тези бутони/команди?
Активен

edmon

• Гост
« Отговор #7 -: Oct 19, 2013, 11:00 »
Честно казано и аз не знам защо инсталирах LIRC?! :D След известни тестове открих, че проблемът е бил в хардуера (лоша спойка на USB кабела на приемника). Презапоих всички спойки и сега работи безотказно. НО някои от командите не ги разпознава, предполагам, че бутоните "Music", "Movies", "Photo", "TV", както и по-голямата част от бутоните за контрол на медийните плеъри са разработени за WMP и за това вместо Play/Pause функцията ми показва икона "забранено действие"?! Има ли начин да конфигурирам индивидуално тези бутони/команди?

Има начини ама аз не успях, а други бутони не ми трябват много , за да гледам ТВ от  леглото и после да изкл. компютрото!
Активен

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3465
    • Профил
« Отговор #8 -: Oct 19, 2013, 11:55 »
Има ли начин да конфигурирам индивидуално тези бутони/команди?

Има. Можеш да конфигурираш всякакви бутони и комбинация от бутони. Че даже може и конфигурираш съвсем друго дистанционно.

Коя програма управляваш с дистанционното? Щото зависи и от самата програма. Например Mplayer поддържа директно lirc и в конфига на mplayer-а се описват на всеки бутон какво да прави плейъра. А пък в конфига на демона lirc се описват физикално самите бутони.

Има писано по тази тема тук във форума.
« Последна редакция: Oct 19, 2013, 11:59 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

snipeman

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Oct 19, 2013, 16:26 »
Това, което искам да направя е следното:
1.С бутоните "Music", "Video" и "TV" да стартирам съответно - Rhythmbox, MeTV и SMPlayer
2.Бутоните "Play/Pause", "Stop", "Next", "Previous" и "Fullscreen" да станат "функционални" в гореспоменатите приложения, т.като сега само бутоните за превъртане напред/назад в самия филм/песен работят.

Ако може линк към темата, за която спомена Naka или към друга тема/форум, където е обяснено как точно става "магията"? :)
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Problem s Lirc
Настройка на програми
Nuclear_man 3 4051 Последна публикация Sep 21, 2002, 20:48
от dafo
lirc(serial)
Настройка на програми
svilkata 2 4095 Последна публикация Mar 25, 2004, 00:14
от svilkata
Knoppix 3.6 и LIRC?