Автор Тема: Мистерия с микровълнови фурни  (Прочетена 12079 пъти)

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
Някой по-запознат с физиката, тоците и микровълните ще ми обясни ли една мистерия, която установих наскоро, че ми стана много интересно...

Става въпрос за следното: хващаш един телефон и го слагаш в микровълновата (очевидно не я пускаш докато е вътре освен ако не искаш да гледаш фоерверки и да си търсиш нов телефон). Докато е вътре забелязвам два интересни феномена - ако набера телефона, той си звъни отвътре. Не само това, но и wifi връзката си е активна, защото мога да го пингвам от машината.

Микровълновата фурна не беше ли Фарадеева клетка? Очевидно не е де. Добре де, това не означава ли че микровълните от магнетрона си минават точно толкова добре, колкото и сигнала от wifi антената на телефона? Доколкото прочетох, използваната честота от микровълновите фурни е 2.45ghz което е горе-долу тази, на която работи и wifi връзката, т.е теорията ми че не се пропуска само определен честотен диапазон, някак не изглежда вероятна. От друга страна обаче, нямам никакви проблеми с wifi връзката докато фурната работи, разни крушки наоколо не светват спонтанно, металните предмети наоколо не искрят и от тях не бие ток и всякакви такива феномени липсват. Което означава че все пак по някакъв начин не leak-ват навън.

Как точно работи това нещо? Много ми е интересно ако част от излъчването все пак минава през фурната.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил
Re: Мистерия с микровълнови фурни
« Отговор #2 -: Feb 22, 2014, 23:54 »
Пусни си печката и вече никога няма да ти звъни от вътре!

А гсм-а къде го слагаш? на пода или близко до пода на печката? Ако го оставиш в геометричният център на печката, така че да е далеч от всички стени - например като го повдигнеш с картонена кутия какво става? И има ли промяна в чертичките на сигнала?
« Последна редакция: Feb 23, 2014, 00:03 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #3 -: Feb 23, 2014, 00:19 »
Не съм пробвал да му сменям позицията, сложих го в средата на стъклената "чиния" на пода на фурната. Телефона звъни без проблеми, тествах няколко пъти. Не ми хрумна да тествам да го насиля на UMTS или GSM за да видя ще има ли разлика. Това нямаше да ме учуди толкова, но wifi връзката вече е странно. От друга страна рутера е с пряка видимост и на може би не повече от 5-6 метра от фурната, и при това на няколкото ICMP echo пакета им се отговори и не забелязах да има непотвърдени такива (не съм го и държал доста време де). Трябва да си поиграя с местоположението на телефона вътре. Утре ще си направя повече експерименти че сега не искам да вдигам шум.

Между другото, поръчал съм си downconverter точно за този обхват (2.2-2.7ghz) и сигурно до 1-2 седмици ще мога нагледно да видя какво става като пусна фурната, увеличава ли се noise floor-а примерно, което със сигурност ще означава, че пропуска микровълните от магнетрона.

P.S индикатора за силата на сигнала ще е доста зор да го видя през вратата на микровълновата, щото не е баш много прозрачна, има нещо като метална мрежа вътре в стъклото и ако отвътре не свети, абсурд да видиш какво има. А то пък свети само ако пуснеш фурната :)

P.S2: от линка на lunarvalley като го изчетох до края има приемливо обяснение. Мерси.
« Последна редакция: Feb 23, 2014, 01:02 от gat3way »
Активен

BRADATA

• Напреднали
  • Публикации: 833
  • Distribution: Slackware/Mint/CentOS
  • Window Manager: console/KDE/LXDE
    • Профил
« Отговор #4 -: Feb 23, 2014, 06:47 »
Цитат
Домашните микровълнови фурни работят обикновено на честоти около 2,45 GHz, т. е. λ = 12,23 cm. Вълните се генерират от магнетрон и по вълновод постъпват в камерата, в която ще се поставя храната. Камерата е с форма на паралелепипед и стените ѝ са метални. От вътрешната страна на стъклената вратичка на фурната, както и пред гнездото, в което е поместена осветителната крушка, са поставени метални решетки, чиито отвори са многократно по-малки от дължината на вълната, така че камерата фактически представлява един фарадеев кафез.

Чакай да питам... Ти върза ли я за земя? Ама за сигурна земя? Че ако не си я вързал - от Фарадеев кафез става на антена  ;D ;D ;D
« Последна редакция: Feb 23, 2014, 07:06 от BRADATA »
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #5 -: Feb 23, 2014, 11:17 »
Бля, не знам. За контакта в който е включена съм относително сигурен че е като хората, защото някъде по времето по което се нанасях, строителя беше пратил елтехник за всеки случай да гледа контактите и долу таблото дали всичко е наред със заземяването. Самата фурна...знам ли.

При все това ако беше така, трябваше доста да излъчва докато е пусната фурната. Не изключвам да става и така. Скоро ще се разбере :)
Активен

BRADATA

• Напреднали
  • Публикации: 833
  • Distribution: Slackware/Mint/CentOS
  • Window Manager: console/KDE/LXDE
    • Профил
« Отговор #6 -: Feb 23, 2014, 11:43 »
Бля, не знам. За контакта в който е включена съм относително сигурен че е като хората, защото някъде по времето по което се нанасях, строителя беше пратил елтехник за всеки случай да гледа контактите и долу таблото дали всичко е наред със заземяването. Самата фурна...знам ли.

При все това ако беше така, трябваше доста да излъчва докато е пусната фурната. Не изключвам да става и така. Скоро ще се разбере :)
Когато работи е друга бира. Магнетрона е електронна лампа без анод -> ламарините действат като анод и са вързани към него -> затварят веригата. Обаче когато манджата (телефона) излъчва и няма работещ магнетрон - всичко започва да излъчва.
Активен

Naka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Feb 23, 2014, 12:13 »
Не мисля, че земята оказва влияние.

Сложих телефона в хладилника - звъни ???
В тенжера от нераждъвейка с плътно затворен капак - пак звъни. ???
В алуминиев тиган с алуминиев капак - пак звъни ???

Мисля си че ГСМ-ите са много много чувствителни и улавят и малкото сигнал който е останал.

И за да се постигне пълно изолиране трябва да се изработи кафеза както трябва. От посребрена ламарина и където капака контактува да се запоии.

Предползгам, че в моя случай (а и при микровълновата също) не пълното затваряне на капаците оставя дълги електрически прорези. Не че вълните минават през тях
а всеки един по-голям прорез действа като вторична антена и преизлъчва сигнала навътре. Затова трябва да се запоят. >:D

Мисля че става нещо подобно: http://www.radartutorial.eu/06.antennas/an30.en.html
Процеп в голям метален лист е аналогичен на самостоятелен дипол във 'въздух'.

Сега ако такъв екран се облъчи с радио вълни би трябвало зад екрана този процеп да почне да излъчва.......предполагам ??? ??? ???

« Последна редакция: Feb 23, 2014, 12:38 от Naka »
Активен

zxz

• Напреднали
  • Публикации: 615
  • Distribution: Linux Mint 18.2
  • Window Manager: XFCE
    • Профил
« Отговор #8 -: Feb 23, 2014, 12:22 »
А я пробвайте да увиете печката с фолио, или само вратичката, тогава трябва да спре вече. Аз съм пробвал телефон да го увия във фолио и веднага извежда съобщение че няма обхват. Интересно е как тук го използва като антена ?
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #9 -: Feb 23, 2014, 12:38 »
Много фолио ще отиде бе :) Жена ми ще ме пребие след това упражнение :)
Активен

Naka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Feb 23, 2014, 12:39 »
Ще си купиш тайно... и след това ще го изхвърлиш.
Активен

lunarvalley

• Гост
« Отговор #11 -: Feb 23, 2014, 13:05 »
Цитат
Аз съм пробвал телефон да го увия във фолио и веднага извежда съобщение че няма обхват.
как го видя това, кат е бил увит?  :D

Цитат
Жена ми ще ме пребие след това упражнение
for science
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
« Отговор #12 -: Feb 23, 2014, 13:16 »
Мисля че прекалено много търпи в името на науката, по-добре да не рискувам и тоя път :)
Активен

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
« Отговор #13 -: Feb 23, 2014, 13:28 »
Явно не си достатъчно убедителен! ТРЯБВА да я убедиш, че науката изисква и жертви :D :D :D
Активен

zxz

• Напреднали
  • Публикации: 615
  • Distribution: Linux Mint 18.2
  • Window Manager: XFCE
    • Профил
« Отговор #14 -: Feb 23, 2014, 13:35 »
Цитат
Аз съм пробвал телефон да го увия във фолио и веднага извежда съобщение че няма обхват.
как го видя това, кат е бил увит?  :D
Правиш си един отвор 1-2см и през него гледаш  [_]3.  И естествено не го увиваш директно както си увиваш сандвичите, а правиш нещо като пликче. Преди ставаше и с опаковките от храни, ама от 5-6 месеца насам вече не слагат фолио, или поне не е достатъчно дебело. >:D
« Последна редакция: Feb 23, 2014, 13:38 от zxz »
Активен