Значи gat3way, ти си ми много интересен - от една страна Русия ти е фашистка, от друга възхваляваш САЩ, които дефакто са си фашистка държава и даже си изнасят фашизма и навън - избомбардираха доста държави, следят целия свят и всички, свалят и качват правителства където им падне, не са спряли да воюват от 13г. Та по сравнение с тях Русия е джудже

Всичко това не го твърдя само аз, ами и тези американци, които са по светнати как стоят нещата.
Преди време бях попаднал на изказване на някои от малоазийския премиер, който успява да отхвърли диктата на МВФ (Международния Валутен Фонд) като осъзнава погубната политика, която искат да му наложат. Та тоя човечец осъзнавайки ситуацията беше казал, че "САЩ с текущата си агресивна политика са по опасни и от нацистите". Що ли го е казал това.
Та по ММММ (мас медиите за масови манипулации) в момента точно това ни убеждават - как агресора Русия е нарушила еди кво си, само дето забравят да споменат (удобно) предисторията на събитията и от там скриха истинската причина да се стигне до тук. Това е малко като да прехвърлиш проблемите от болната на здравата глава.
Русия най-малко е искала да цепи Украйна и най-малко имаше интерес от това - обаче провокациите на Запада доведе до нарушаване на равновесието между източните (и Крим) и западни провинции. Да се сърдят на себе си - като вършиш нещо поемаш и негативите от действията си. Застрашаваш интересите на Русия, Русия действа. Застрашаваш интересите на САЩ, САЩ действат. Пак казвам дали ни харесва или не е тотално отделен въпрос - това са реалностите на геополитиката. В случая Украйна е от ключово, политическо, икономическо и стратегическо значения за Русия - нямаше как Русия да не реагира и да наблюдава случващото се в нейния заден двор. Обаче САЩ и ЕС много си повярваха и забъркаха поредната каша (както и многото други).
Със сигурност Русия има грехове, като всяка империя и тя действа по-агресивно. Обаче пък САЩ и ЕС да се правят на света вода не напита, ми дойде, меко казано, в множко - при положение, че не са спрели да воюват по целия сват, и да качват и свалят правителства по целия свят, няма как да застана на тяхна страна. Ето тяхната агресивна политика е целия проблем - това с Украйна и Русия е евтин трик за отклоняване на вниманието от себе си, та да забравим поне за малко за техните изцепки (само си спомнете, например, разкритията на Сноудън и някой да ми каже това дали е законно и кви мерки ще вземат това да не се повтаря).
Аз съм щастлив по две причини - някой трябва да напляска САЩ и да им покаже, че няма да са едноличния хегемон на света и да си оправдават завоевателната политика с "демокрация" и тем подобни изтъркани лозунги, на които и малките деца вече не вярват. Второ, в следствие от първото има шанс да влезнем в многополюсен свят, в който няма да има една свръх държава, която да казва на другите кво да правят и да се бърка в работите на другите държави постоянно - т.е. най-накрая ще има някакъв баланс, който вече ще е доста по-голяма гаранция за мирно съществуване. Това е добре за нас понеже ще може да лавираме между тях и така да се отървем до няква степен от колониализма, наложен ни от Запад или пък Изток, т.е. може да сме малко по-независими (ако пък въведем пряка демокрация и ни питат за почти всичко важно, завинаги им показваме червения картон).