Автор Тема: Разделяне на хард при инсталация на Убунту 13.10,имали такава опция,начинаещ съм  (Прочетена 7346 пъти)

vladeka

• Напреднали
  • Публикации: 17
    • Профил
Здравейте на всички, от заглавието става ясно че съм напълно начинаещ, вчера си взех нов лаптоп и искам да инсталирам линукс, и по точно съм се спрял на Убунту 13.10 или 12.04 LTS. Въпроса ми е при самата инсталация имали опция за разделяне на диска който ми е 500 GB, и как ще ме посъветвате да го разделя ?
Благодаря
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6940
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Всеки инсталатор, на всяка една ОС си има свой диск менажер, с който се манипулира хард диска на нужните дялове. Преди да делиш, помисли хубаво какво ще искаш да качваш на тоя лаптоп, за в бъдеще.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
Като стартираш инсталатора, той ще ти предложи, ако имаш друга ОС, да инсталира под нея или автоматично да ти раздели диска, или най-отдолу избираш друго и си го разделяш ръчно.
Аз избирам ръчно и заделям 1 дял ехт4 файлова система за / около 10-15ГБ, 1 дял от 1ГБ за Суап и останалото пак ехт4 за /номе като всички дялове ми са праймъри, а не логикал.
Активен

PaperNick

• Напреднали
  • Публикации: 295
  • Window Manager: Xfce
    • Профил
Активен

Practice

vladeka

• Напреднали
    • Профил
Ще се ползва за програмиране,сърфиране и от време на време гледане на филми и слушане на музика,само това!
Свалих си и записах на DVD - убунту 12.04 LTS.ISO но сега въпроса ми е защо не тръгва?, при включване на компа курсора си мига в черния екран и нищо,може би чака някоя команда но каква е тя?(на диска си има файл-auto run)?
Моля за съвети.Благодаря
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
1. Може да не си записал образа правилно.
2. Може версията на ядрото да не отговаря на твоята архитектура на процесора. Ubuntu 12.04 е последното с non-pae ядро, така, че остава варианта, процесорът ти да е AMD, на някои от които не тръгват 32 битова, Debian базирани дистрибуции.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

vladeka

• Напреднали
    • Профил
1. Може да не си записал образа правилно.
2. Може версията на ядрото да не отговаря на твоята архитектура на процесора. Ubuntu 12.04 е последното с non-pae ядро, така, че остава варианта, процесорът ти да е AMD, на някои от които не тръгват 32 битова, Debian базирани дистрибуции.

Това е машината: Lenovo Thinkpad E540 20C60043BM  http://www.pcstore.bg/bg/laptop-ultrabook/laptopi/laptop-lenovo-thinkpad-e540-20c60043bm.html?___SID=U     пак ще пробвам да го запиша убунтуту на диск та да видим, за друго не се сещам ?!
Активен

vladeka

• Напреднали
    • Профил
За допълнение, версията на Ubuntu 12.04 LTS e 64bit която съм записал на ДВД, а и  съм останал с впечатление че и лаптопа е  64 бит. , а не с 32  ?! 
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 8086
    • Профил
Като натиснеш бутончето за захранването и тръгне машината помпай F12 докато не ти излезе да си избереш от какво да стартираш. Избираш си DVD-то. Би трябвало да тръгне. Не ги зная тези съвременни BIOS-и що за нещо са, но май не правят проверки, Много бързо изчезва логото на производителя и стартира системата. Ако си записал диска както е редно, би трябвало да нямаш проблеми със стартирането от него. Другото е, ако имаш флашка, на другия комп сваляш от интернет unetbootin и я стартираш.
http://unetbootin.sourceforge.net/
Преди това си пъхнал флашката форматирана като FAT32. Цъкаш долу едно радиобутонче срещу Diskimage и издирваш iso-то. Проверяваш дали е избрано правилното устройство, натискаш OK и чакаш да завърши процеса. После ще те пита дали да рестартираш машината. Отново помпаш на F12 и избираш да зареди от USB. Това е. От флашката системата ще се инсталира по-бързо, пък и е по-удобно.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

satir

• Напреднали
  • Публикации: 1073
  • Distribution: FreeBSD-10.1 & LMDE
  • Window Manager: i prefer MATE
    • Профил
при мен е F11. верно ного бързат... аз за да разбера менюто се принудих, колкото и да е смешно, да го снимам с телефона... и пак ми беха нужни неколко опита :)
но е някой от тия клавиши. F8, F11, F12.. с Del обичайно се влиза в сетъпа на биоса
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
Ми понеже е с някое от по-новите Lenovo, а и аз съм с подобно. При мен е F12. И много се дразня, че няма никакви настройки по BIOS. Някога можеше всичко да се ръчка.
Активен

satir

• Напреднали
  • Публикации: 1073
  • Distribution: FreeBSD-10.1 & LMDE
  • Window Manager: i prefer MATE
    • Профил
аз вчера моя го флашнах и ми се отвориха едни екстри... дори имам три потребителски настройки, които мога да сетна :) за повече не съм разглеждал, че нямах време
едит: при влизане в настройките, ако се зададе за първо зареждащо устройство да бъде СиДи-то ще зарежда от там, без да се надпреварваш с биоса. ако в първото зареждащо устройство не бъде открита стартираща система търси от второто и тетека...
« Последна редакция: Apr 04, 2014, 17:05 от satir »
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6940
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Сигурно и логото са променили малко.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

4096bits

• Напреднали
    • Профил
О, дреме ми за лого и прочее такива щуротии. Да бачка там и това е.
Активен

vladeka

• Напреднали
    • Профил
Bad CRC of security settings in efi variable - ето това в бързината ми излиза успях да го видя добре след 5-6 рестартирания. ?! 
Активен