И о чудо. Разказаха за тази теория. Края на IXX век някакъв адвокат (забележи не учен, а адвокат!) насочил поглед нагоре и видял, че на някаква звезда цветът на светлината бил друг, а не този който очаквал. От тук този адвокат (!!) заключил, че тази звезда се отдалечава от нас. Направил още няколко подобни наблюдения. Тогава адвоката (!!!) стигнал до мнението, че всичко е било една много мъничка точица, която е избухнала, родила се вселената, в резултат на което галактиката се разширява и някога ще умре. И тази тъпотия някак си станала общоприета.
Какво открил всъщност? Открил, че всичко във вселената се движи. Каква изненада?!? На основа на очевидното, изградил една от най-абсурдните теории, които чак не е за вярване, че съществуват. Много по-достоверно звучи, че белобрад дядка от скука за шест дни сътворил света, а на седмият си взел заслужена отпуска.
Само че кажи-речи в средата на 20-ти век, само че не звезда, а галактика и само че има един забележителен момент в цялата работа - към която и галактика да погледнеш (изключай няколко близки такива, където играе гравитацията), всичките имат доплерово отместване към червения край на спектъра, т.е отдалечават се. Няма една такава, която да се приближава. Нито една. И още повече, колкото по-далече е от нас, толкова по-голямо е въпросното отместване, т.е толкова по-бързо се отдалечава. Когато всичко се отдалечава от теб, до изводът че вселената се разширява не е толкова сложно да се стигне. Алтернативно, може да предположиш че млечният път е някаква много специална галактика че цялата вселена поради някаква причина страни от нея, но не мисля че това би издържало.
Тази тъпотия е станала общоприета поради много други причини - например откритието на космическия микровълнов фон, който е реликт от големия взрив. И на мен ми е интересно как през 60-те години с тая примитивна електроника са открили нещо което допринася с 0.05dB на фоновия шум на гигахерцови честоти - ама факт - в Уикипедия може да прочетеш за това, апропо открил го е не физик или астроном, ами обикновен инженер в Bell Labs.
Сега можем да изпращаме спътници и имаме доста по-фина електроника и WMAP няколко години заснема въпросния микровълнов фон, защото той не е точно равномерен, има едни такива тънки колебания в температурата, които много мистериозно отговарят на формирането на първите галактическите купове.
Така че това не са просто глупости и не му е хрумнало ей така на някой.
Понеже днес е светъл християнски празник, а обикновено на такива празници се правят и подаръци, те пращам ето там -- може пък да ти е интересно да проследиш дискусията 
Само на мен ли ми липсва backinblack, той щеше да рече и да отрече

Между другото плановете му са стигнали до следващото ниво - занимава форумите на "програмистите" с величието на Путин, забавата е поне толкова голяма, колкото беше тук