Автор Тема: Питане относно някои команди в Убунту  (Прочетена 3258 пъти)

user1111

• Напреднали
  • Публикации: 61
  • Distribution: Fedora 21
  • Window Manager: Gnome Shell
    • Профил
Здравейте!
С Убунту 14.04 съм.Бихте ли ми обяснили разликата между тези 2 команди apt-get upgrade и apt-get dist-upgrade.Имам и още един въпрос.Защо когато щракна върху Software updater ми показва че няма нови ъпдейти а когато след това напиша в терминала sudo apt-get dist-upgrade ми показва че има доста нови ъпдейти, не би ли трябвало Software updater да ги засича също.
Благодаря ви предварително!
« Последна редакция: May 29, 2014, 14:43 от user1111 »
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Re: Питане относно някои команди в Убунту
« Отговор #1 -: May 29, 2014, 15:06 »
sudo apt-get upgrade
Безопасно надграждане.
Надгражда всички приложения, без тези, от които зависи сигурността на системата - примерно ядрото.
sudo apt-get dist-upgrade
Пълно надграждане.
Надгражда всички пакети, включително ядрото, но само, ако има по- нова версия в хранилищата, а не по принцип.
В една дистрибуция с фиксирана поддръжка, няма нищо опасно в пълното надграждане. Там не се инсталира напълно ново ядро, а само актуализирани (ъпдейтвани) версии на текущото ядро. Отстраняват се фиксираните до момента грешки в него.
Аз не изпълнявам изобщо безопасно надграждане.
По- опасно е, ядрото да е остаряло, отколкото да го надградиш. Още повече, че старото е налично, докато не го премахнеш и винаги можеш да го стартираш.
Колкото до това, какво надграждане изпълнява update-manager, зависи от това, какви настройки са му зададени.
« Последна редакция: May 29, 2014, 15:10 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

user1111

• Напреднали
  • Публикации: 61
  • Distribution: Fedora 21
  • Window Manager: Gnome Shell
    • Профил
« Отговор #2 -: May 29, 2014, 15:32 »
Благодаря за отговора.Ами зададени му са на Software updater следните отметки Important security updates,Recommended updates и Unsupported updates,отметка няма само на Pre-released updates.Явно заради това не ги засича някой ъпдейти което ме навежда на мисълта че с apt-get dist-upgrade инсталирам и някои не толкова безопасни пакети.Ако може някой да ми обясни по подробно нещата ще съм благодарен..:)

Edit: Забравих да кажа че имам доста добавени хранилища заради някои определени програми..
« Последна редакция: May 29, 2014, 15:39 от user1111 »
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: May 29, 2014, 15:40 »
Не се притеснявай. Това, че са важни за сигурността на системата, не означава непременно, че са опасни. От software-properties-gtk, не поставяй отметка само на "Предварително издадените актуализации". С другите няма да имаш проблеми.
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #4 -: May 29, 2014, 18:06 »
А Ве  не съм сигурен, ама един дето ползва Убунту от отдавна ми обяснява, че т'ва dist-upgrade те качва във версия при Убунту. И ако е така, то хич не е безопасно. Спомням си, че тогава ми дигна едно конско, никога да не казвам тази команда на нов потребител. Бая ми се скара.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

User13

• Гост
« Отговор #5 -: May 29, 2014, 18:27 »
Според мен ще качи нова версия само ако има налична стабилна нова версия. Иначе инсталира предварително издадени актуализации, които след време влизат в стандартните актуализации.
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: May 29, 2014, 19:57 »
А Ве  не съм сигурен, ама един дето ползва Убунту от отдавна ми обяснява, че т'ва dist-upgrade те качва във версия при Убунту. И ако е така, то хич не е безопасно. Спомням си, че тогава ми дигна едно конско, никога да не казвам тази команда на нов потребител. Бая ми се скара.

И, качи ли версията с едно dist-upgrade ? Аз я изпълнявам от 2010г. на компютъра на брат ми, но той още си е на Ubuntu 10.04  :D.
Разбира се, че надграждаш до нова версия с dist-upgrade. Нo, само, ако си добавил хранилища за новата версия. Иначе, това няма как стане.
Има команда, приложима само за Ubuntu - do-release-upgrade.
Но, тя изисква софтуер, който аз не ползвам (ubuntu-release-upgrader).
http://s19.postimg.org/oy460ijw3/release_upgrader.png
« Последна редакция: May 29, 2014, 20:03 от cybercop »
Активен

User13

• Гост
« Отговор #7 -: May 29, 2014, 21:09 »
cybercop, напълно съм съгласен. С тази команда се минава на новата версия само ако си сменил хранилищата да са за новата версия.
Имам някакъв спомен обаче, че когато има нова версия, програмата за обновяване трябва да извести за това и да предложи обновяване до новата версия.
Предполагам информацията за новата версия идва от предварителните хранилища.
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: May 29, 2014, 21:43 »
Известяването идва от  update-manager и release-upgrader.
Аз нямам тези приложения. Каквото и да маркирам в software-properties  http://s19.postimg.org/9dws9z9rn/software_prop.png , известяване няма да ми излезе. Няма и приложение, което да подмени хранилищата ми и да осъществи надграждане, дори да изпълня do-release-upgrade.
Активен

lorrein

• Напреднали
  • Публикации: 12
    • Профил
« Отговор #9 -: Jun 05, 2014, 17:59 »
Извинете, че пиша в тази тема, но как да си изкарам икони на екрана. С версия на ubuntu 14... съм. Не всичко се събира в стартера, а после се чудя къде да търся иконите.

Ако може да се направи като  windows, дъщеря ми ще ви бъде благодарна, аз също.

П“П правя го за нейно улеснение.
Активен

satir

• Напреднали
  • Публикации: 1073
  • Distribution: FreeBSD-10.1 & LMDE
  • Window Manager: i prefer MATE
    • Профил
« Отговор #10 -: Jun 05, 2014, 19:04 »
инсталирай графичната среда
Mate

HowTo Install

или
 Cinnamon
HowTo Install

трябва да станат и за твоето Ubuntu 14.04

аз използвам Gnome Do, но това със сигурност ще ти докара някои пакети от Gnome, заради зависимостите което не бива да те притеснява.

едит: линка за Gnome Do работи - поправих го :)
« Последна редакция: Jun 05, 2014, 20:06 от satir »
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #11 -: Jun 05, 2014, 19:21 »
Инсталирай unity-tweak-tool и разгледай опциите. За Домашната папка и кошчето със сигурност има възможност. В почти всички останали графични среди, тази възможност си я има по подразбиране.
Моят съвет е да си инсталираш Linux Mint или Linux Mint Debian с MATE. Почти съм сигурен, че това ще ти улесни живота.
Активен

lorrein

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Jun 05, 2014, 19:46 »
Благодаря, ще пробвам.
Колкото до инсталацията на друг линукс ще изчакам докато си оправя проблема с биоса. Не вярвам да мога да инсталирам без буутване.  :)
Активен

lorrein

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Jun 05, 2014, 23:35 »
Аз омазах положението инсталирах  unity-tweak-tool през synaptic рестартирах не видях промяна и инсталирах през терминала. Обаче не е това което очаквах. Деинсталирах от Synaptic явно са останали някакви архиви, защото старите икони не са се възстановили. Как мога да оправя положението.
 Как се прави систем рестор на убунту. Пробвах със бекъпа, но ми иска разни сървъри... Аз идея си нямам какви са що са.
Активен

satir

• Напреднали
  • Публикации: 1073
  • Distribution: FreeBSD-10.1 & LMDE
  • Window Manager: i prefer MATE
    • Профил
« Отговор #14 -: Jun 06, 2014, 05:25 »
не можеш да инсталираш едно приложение два пъти. през терминал или през synaptic - първия път го инсталираш, а втория  - преинсталираш. нещата ще ги омажеш, със сигурност, поне още няколко пъти - няма систем рестор! има ремастерсис! когато инсталираш unity-tweak-tool няма да видиш промяна. това е инструмент, с който Ти можеш да промениш нещата в графичен режим. всяка промяна, която правиш с този графичен инструмент може да бъде напрaвена в терминал и с gedit, например.
и кой стари икони не са се възстановили? къде? какви архиви и на кое са останали? опитай да бъдеш точна и конкретна, защото иначе никой и за нищо не може да ти помогне!
инсталирай Мате, както по-горе съм ти показал /с три команди в терминал се прави/, на логин скрийн избери сесия на Mate и си гледай кефа!
направи това, а после задавай въпросите си, но един по един и конкретно! всеки ще ти помогне, ако си попитала както трябва.
п.с. не бързай и не прави нищо "в трескаво отчаяние" :) най-вероятно това, което смяташ за "голем проблем" да не е никакъв проблем :)
просто не бързай и първо попитай!
« Последна редакция: Jun 06, 2014, 06:39 от satir »
Активен