Автор Тема: Редактиране на файл през браузър  (Прочетена 2033 пъти)

senser

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 1327
    • Профил
Здравейте,

Опитвам се да измисля начин за редактиране на файл, който се съхранява в база данни, която има изграден уеб интерфейс. Тривиалният (за мен поне) начин, за да се случи това е потребителят да свали (download) файла на локалната си машина, да направи промените и после да го качи (upload) отново. Това, което искам да постигна е това да се случи с един клик, т.е. потребителят цъка върху файла, той се отваря с програмата по подразбиране, която е настроена в браузъра, юзърът го едитва, сейва и затваря, при което файлът се ъплоудва обратно в базата.
Решението на проблема не е е нужно да е универсално, защото ще се ползва във фирмена система от 10-ина РС-та, които мога да настроя, както искам, т.е. не търся нещо, което да работи на всяко РС и всеки браузър.
Голямата ми чуденка като начало е как ще разбера, че потребителят е свършил с редактирането на файла, за да го засиля обратно в базата. Иначе гледам, че HTML5 File API http://dev.w3.org/2006/webapi/FileAPI/ се поддържа от повечето браузъри и с него ще мога да достъпя локално сваления за редактиране файл, но не виждам как ще разбера дали редактирането е свършило.

Отворен съм и за други идеи, но решения от типа на google drive или подобни не ми вършат работа, защото файловете съдържат лични данни и не искам да се сторват из разни облаци и т.н..

Поздрави!
Активен

danaildr

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 85
    • Профил
Re: Редактиране на файл през браузър
« Отговор #1 -: Aug 23, 2014, 09:31 »
OwnCloud ... инсталираш го на свой сървър и не се притесняваш за личните данни. Без проблем редактира txt файлове, има плъгини които позволяват редакцията на doc файлове.
Аз лично го ползвам на споделен хостинг и не мога да се оплача, но ако много държиш на това, данните да са изцяло под твой контрол и имаш сървър на който да го инсталираш, не мисля че ще имаш проблеми.
« Последна редакция: Aug 23, 2014, 09:32 от danaildr »
Активен

jet

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 1817
  • Distribution: debian sid
  • Window Manager: kde
    • Профил
Активен

Linux: From WTF to OMG

senser

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 1327
    • Профил
Re: Редактиране на файл през браузър
« Отговор #3 -: Aug 23, 2014, 23:29 »
@danaildr
В някакъв момент и аз стигнах до този вариант, но ми се струва, че няма да ми свърши работа :(. Нмаерих и някакво видео, което показва как може с owncloud в комбинация с ulteo да се постигне това, което искам: http://forum.owncloud.org/viewtopic.php?f=3&t=8227. Дори и да успея да го подкарам (не знам защо, но съм мн. скептичен към видео упътвания) надали ще мога да го интегрирам в сега изградения интерфейс на системата, с която се работи.

@jet
Идеята ми е произволни файлове съхранявани в база да се редактират при клиента (задача на клиента е да има инсталиран необходимия софтуер аз редактирането), а не файловете да се обработват онлайн.
Мерси за насоката все пак  [_]3
Активен

jet

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 1817
  • Distribution: debian sid
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Редактиране на файл през браузър
« Отговор #4 -: Aug 24, 2014, 04:07 »
А тези файлове в какъв формат са? Листнати ли са на сървъра или ти им ги подаваш? Щото има sshfs клиент и за Уиндовс и могат да си мампнат сървъра като драйв в Уиндовс и да почват да мажат: https://code.google.com/p/win-sshfs/

Не е ясно защо да не могат да се обработват локално и после да се качват обратно - отнема много време редактирането, страх те е да не си заключват файловете или е нещо друго?
Активен

Linux: From WTF to OMG

senser

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 1327
    • Профил
Re: Редактиране на файл през браузър
« Отговор #5 -: Aug 24, 2014, 09:30 »
А тези файлове в какъв формат са? Листнати ли са на сървъра или ти им ги подаваш?
Файловете са различни формати. Най-много са xls, doc & pdf.

Не е ясно защо да не могат да се обработват локално и после да се качват обратно - отнема много време редактирането, страх те е да не си заключват файловете или е нещо друго?
Причината е съвсем прозаична - тъпи юзъри :) Не са свикнали да работят по този начин - да редактират файл на няколко стъпки и това ще е потенциален източник на проблеми, които искам да избегна.
Активен

4096bits

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 3238
    • Профил
Re: Редактиране на файл през браузър
« Отговор #6 -: Aug 24, 2014, 12:18 »
Не може ли да се мапне устройството, папката, където са файловете в самите системи на тъпите, както казваш юзъри
и да си го виждат като отделна буква на устройство? Отварят, редактират, записват.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

senser

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 1327
    • Профил
Re: Редактиране на файл през браузър
« Отговор #7 -: Aug 24, 2014, 19:48 »
Не може ли да се мапне устройството, папката, където са файловете в самите системи на тъпите, както казваш юзъри
и да си го виждат като отделна буква на устройство? Отварят, редактират, записват.

Това е начинът, по който се работи в момента с тези файлове - шернат ресурс, мапнат на юзърските РС-та. Всеки маже както и каквото му скимне. Това е една от причините да налея файловете в базата и да се работи с тях там. Има и други причини де ....
Активен

go_fire

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 5308
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Редактиране на файл през браузър
« Отговор #8 -: Aug 24, 2014, 20:54 »
Това звучи като за някакво решение тип groupware или дори SharePoint. Даже май последното. Сам си попаднал на творението на Гаел Дювал, което е (почти) точно с тази цел. Обаче тези неща на мен ми се виждат сложни. Просто защото не съм админ, а прост ламер.

Аз бих търсил локално решение при клиента, още повече, че машините са ми под контрол. А това означава да се скриптира. Условно казано трябва да се стартира нещо, което да гледа процесите и като нужният процес бива изтрит, да върне документите обратно. Тук голямата питанка е, ако двама редактират едно и също, кой ще разреши конфликта на версиите, още повече, че говориш за двоични формати.

Най-близко до акъла за подобна задачка е nodejs. Ама изглежда леко странно на клиентска машина да има сървър, пък и аз никак недолюбвам js. То не, че може би няма чисто решение без патерички, ама тогава май най-лесно ще е C++, поредното което не долюбвам. Но пък с него лесно се правят демони. Докато демон на скриптов език си е задачка, дето поне аз не знам решението.

Ако аз го правих, бих си взел за улеснение, ей това програмче:

https://www.youtube.com/watch?v=Z9mVQzHqcKo

Не за друго, а защото поддържа езици дето знам ;) И прави много лесна голямата част от задачата. При такова решение, остава единствено да гледам списъка с процесите и като настане време да действам.

Виждам майкрософтци дават някой доста полезни напътствия:

http://msdn.microsoft.com/en-us/magazine/cc163900.aspx

Тези са си общи, защото нямаме избрана технология, във възможностите на която да дълбаем. Ама то по принцип патока това ми изплю и вече може да се прецезира въпроса win32 api how to view list process според това накъде се насочим.

Определено си намерил доста интересна задачка. Понякога съжалявам, че не съм и аз някой админ/програмист (devop най-общо), за да се занимавам с подобни неща.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

jet

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 1817
  • Distribution: debian sid
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Редактиране на файл през браузър
« Отговор #9 -: Aug 24, 2014, 21:17 »
Ами тогава Alfresco, opendocman, или някоя от тези http://lerablog.org/technology/the-best-open-source-document-management-systems/
Активен

Linux: From WTF to OMG

senser

  • Участник
  • *****
  • Публикации: 1327
    • Профил
Re: Редактиране на файл през браузър
« Отговор #10 -: Aug 25, 2014, 22:52 »
Попаднах на това: https://wiki.documentfoundation.org/Using_LibreOffice_in_a_Web_Browser
Сещам се, че и преди време бях чел нещо подобно, още преди да стане LibreOffice..

Някой случайно да го е пробвал?
Активен