Автор Тема: Развален компас или...?  (Прочетена 10416 пъти)

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
Re: Развален компас или...?
« Отговор #15 -: Sep 23, 2014, 19:23 »
Е да де, ама говорим за една шибана магнитна пръчица, няма по-просто, как да е устроено и определено няма вариант да дава 180° отклонение насред гората дето няма ни железария, ни електричество.

Да знаете от мен, тук е намесен „Ритхофен“, няма начин да не е.
« Последна редакция: Sep 23, 2014, 19:24 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
« Отговор #16 -: Sep 23, 2014, 19:48 »
Не е за 1, а за 7 лв. ::) Макар че, ако го бях поръчал директно от Китай, със сигурност щеше да се побере в 1 лв., ама не ми се чакаше 1 месец. Зная, че е по-скоро играчка, но аз и не съм мислел да разчитам на него, а го взех само от любов към многофункционалните джаджи - ако нещо е многофункционално или прави нещо познато по нетрадиционен начин (например, джобни ел.запалки, с каквито си играя напоследък), значи трябва да го разцъкам :)

Крайно становище за компаса - проблемът е в него, явно не са ползвали постоянен магнит, а слабо намагнетизирана метална лентичка, която лесно се е повлияла от някакво странично намагнетизирване, и тъй като се намира само по оста "север-юг" на колелцето единствените варианти са били или да запази точността си, или да обърне показанията точно на 180 градуса. Прозаична работа, ама какво да правиш. За теста с метала - такива съм нацелил. В предните проби го допирах до радиатора и ножицата, при което "север" отиваше към тях, но днес, като го допирах до точилото от комплекта с ножове и водосточната тръба в офиса, към тях отиваше "юг".
Е, това не пречи пак да си го ползвам - той си работи точно, като единствено първоначално трябва да си изяснявам накъде е север, за да зная направо или наобратно да го гледам, а допълнителни методи за това не е като да няма. Би ми свършил работа, ако пак ми се наложи да измеря отместването от известна посока, или при някой дълъг преход в планината, където може да се наложи многократно определяне накъде се върви, а вероятността компасът междувременно да смени посоката си клони към нула.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

jet

• Напреднали
  • Публикации: 3469
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
« Отговор #17 -: Sep 23, 2014, 20:15 »
Прословутото китайско качество. А ние едва не набедихме Земята.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #18 -: Sep 23, 2014, 20:27 »
Я раздуй за тези запалки. Има-няма и като изтърсиш от някъде някоя непозната джаджа и започвам да се чудя, как ги надушваш.

п.п. А не Жет, аз набедих нацистите, ционистите и за съжаление не стигна време да набедя гущерите и белите.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #19 -: Sep 23, 2014, 22:27 »
Я раздуй за тези запалки. Има-няма и като изтърсиш от някъде някоя непозната джаджа и започвам да се чудя, как ги надушваш.
Всъщност, не ги надушвам, а ми хрумват като идеи, след което се разравям дали някой вече не го е направил :) Другият начин е да отвориш AliExpress, eBay, Amazon или някой друг такъв сайт и да разглеждаш наред дали нещо ще ти хване окото. Имам колеги и познати, които го правят, но на мен ми изглежда като твърде много изгубено време за глупости, а накрая си вземаш неща, които иначе едва ли би взел, но са те привлекли с ниска цена, украсени описания и голямо разнообразие (психологията на консуматорството).

Джобните ел.запалки, вместо да ползват газ, бензин или някакво друго гориво, нагряват с ток реотанче - няма пламък, та за да запалиш нещо трябва да го допреш до реотана. Огън се пали, като първо запалиш съчица или хартия с допир до реотана, след което ползваш огънчето за разпалване. Ако искаш да запалиш цигара, допираш върха ѝ до реотана и помпаш, точно както с автомобилна запалка, само че в случая реотанчето е значително по-мижаво, на което му е нужно много по-малко енергия и време (секунда), за да се нагрее, но пък не можеш да запалиш пура с него (освен ако пак не ползваш междинна съчица), а и е по-крехко, така че не трябва да се прекалява с натиска по него.
По-скъпи са (някои значително) от еднократните запалки, но се водят много по-екологични от тях, понеже биха изразходвали сумарно много по-малко ресурси през планирания им живот, както и сумарно биха излизали по-евтино. Тук въпросителната пада върху "планирания им живот", заради който препоръчвам на приятели и колеги, които са се навили да си вземат, да изчакат малко да ги доизтествам, че има вероятност да се окажат много по-мръсни и много по-скъпи от еднократните запалки. Текущо ползват литиево-йонни батерии, с които сте наясно, но към тях трябва да се добавят и издръжливост на контактчетата и реотаните, не само механически, но и под влияние на неминуемото зацапване (особено около реотана от цигарите) и възможности за безпроблемно почистване.
От няколко месеца ползвам тази запалка. Доста е скъпичка (в сравнение с другите е и голяма и тежка), но е единствената с динамо, която намерих - нямаш особено притеснение, че ще останеш някъде без ток. Върши ми отлична работа, но след морето (не по време, а няколко дни след морето, така че ако е от него, значи е остатъчен ефект от солта) започна не всеки път да прави контакт, когато издърпам плъзгача, което внася затруднение и несигурност. Не е направена за разглобяване (а и в ръководството пише да не се правят опити за ремонтиране), но когато съвсем се прецака ще я отворя някак, пък ще видим какво ще стане. Сега чакам да ми донесат две други запалки - тази, която ми изглежда доста чуплива (а и мненията за нея в Мрежата са доста разнородни), но мисля да я ползвам само като резерва, и тази, за която виждам много добри отзиви в Мрежата (включително и за другите запалки на този производител, това е сайтът му), та ще ги видим те как ще се представят с "планирания живот". Из споменатите AliExpress, eBay, Amazon и други такива сайтове има още много видове джобни ел.запалки, има и такива с вградено нещо допълнително, като фенерче, самобръсначка, дистанционно за кола, слот за памет карта... Аз мисля (и при положителен, и при отрицателен резултат от тестовете) за следващите няколко години да се огранича до тези, с които съм се занимал сега, така че отзиви ще мога да давам само за тях.

Ей, че съм се разприказвал... Спирам.
« Последна редакция: Sep 23, 2014, 22:30 от neter »
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #20 -: Sep 24, 2014, 08:18 »
Ха-ха, като сложи снимката на компаса преди няколко мнения, си казах – брей, на тези името им ми е познато. Преди петнадесетина години имаше такъв производител на раници в Плевен. Дали са същите и са се преориентирали към вноса на китайски джаджи като по-доходно от шивачество за баир будали. Беше си гъзария на онова време да имаш такава раница. Макар евините модели да струваха стотина лева, никой нямаше толкова, бяха бедни години. Аз успях да си купя такава едва, когато почти спря да ми трябва. Дали я използвах общо десет пъти. С един приятел специално ходихме до завода (там им беше фирменият магазин), пък те се оказа, че нямаха POST. Карай. Сега събира прах в гардероба. Така им казвахме даже – ташевки.

После от снимките на запалката видях, че са същите. Логото е същото. Е добре е, че ги има още.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

stealth01

• Гост
« Отговор #21 -: Sep 24, 2014, 09:09 »
тези електронни запалки вероятно вършат работа, ако си пушач или палиш някакви неща постоянно (зависи и от нещата, защото няма пламък и вероятно за доста неща ще е просто неудобно).
аз не пуша, но държа тук-там по някоя запалка (рекламни най-вече :D), за да има при нужда. лошото е, че газта дава фира по някое време и когато се наложи пак съм без огънче. електронните запалки също няма да ми свършат работа - батарията по някое време ще сдаде багажа. нещо щом не се ползва редовно и не се поддържа просто се скапва.
туй чудо с динамото е интересно, но също е с батерия. интересно ми е доколко може да свърши работа без батерия? или няма такава възможност?
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #22 -: Sep 24, 2014, 09:29 »
Това като го гледам е точно на принципа на онези фенерчета от левчето. Само, че не са им сложили крушка, а реотанче. Даже пластмасата не са сменили. Това в общи линии е с малка батерийка (не съм го разглобявал, ама няма и нужда, като видиш колко издържа) и съответно за твоите нужди ще е just perfect. За пушач не става, трябва да си го щрака непрекъснато, накрая ще хване някой тик на ръката, като 30-40 пъти на ден го навива.

На мен ми е странно друго. Една запалка струва да речем 50 ст. Флакон с газ е към два лева. Издържа година и половина. Хайде запалката няма да отрае толкова, но до към половин година устисква. Потреблението на газ е страшно малко. Повече газ ще изхабиш да си направиш едно кафе в джезве, отколкото газта за две години да си палиш пироните в ковчега. Самите запалки са 20 грама пластмаса и 2 грама ламарина. Повече материал изразходваш за балансите на гумите, дето сменяш два пъти годишно, отколкото за запалки за няколко години.

Та вредата не ми се вижда особена. От друга страна в тези модерните запалки има батерии. Което най-малкото ще рече, че има Литий, който е отровен (активен метал) добива се трудно (скъп е) и накрая го хвърляш (много хора няма да се сетят да извадят батерията и да я хвърлят на подходящо място, а поне 50% са и неспособни да го свършат, защото имат две леви ръце). Та наистина съм раздвоен, кое причинява по-голяма щета и на природата, и на джоба. 
« Последна редакция: Sep 24, 2014, 09:31 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

satir

• Напреднали
  • Публикации: 1073
  • Distribution: FreeBSD-10.1 & LMDE
  • Window Manager: i prefer MATE
    • Профил
« Отговор #23 -: Sep 24, 2014, 10:17 »
аз понякога ползвам "това" за да си паля цигарите :) само требе да си пазиш праханта суха :D
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #24 -: Sep 24, 2014, 10:26 »
Понеже моя дядо си беше градски, та ползваше кибрит, а селските не ги помня, защото бях четири годишен, като почина последният, та каква точно е технологията на тази подкова и камък (предполага се че е кремък, ама кремъка не беше ли черен?). Досещам се, че като удряш желязо в желязо или желязо в камък то искра се произвежда. Всеки от нас го е виждал в хиляди най-разнородни ситуации. Обаче пътя от искрата до пламъка на цигарата нещо ми се губи.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

satir

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #25 -: Sep 24, 2014, 10:31 »
това е стандартно огниво /чакмак, пунгия или някакво друго име, което не знам/ и кремък. кремъкът може да бъде и черен, този е жълто кафяв. праханта /тратта/ ми свърши, ама има един смърф дето знае как се вари, та той ми дава :)  и у селото, както и у градо едно време само с това се е палило огин :D

едит: те от такава гъба се вари трат:
« Последна редакция: Sep 24, 2014, 10:34 от satir »
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #26 -: Sep 24, 2014, 10:51 »
Да, тази с динамото също е с батерия, за която не пише параметри, но сравнявайки опита с нея, описанието на батериите на други запалки и опита с тях на потребители в Мрежата предполагам, че е някъде 100-150 mAh, което на мен ми стига за два дни (30-35 цигари; нужно ми е по-малко време за запалването от 10-секундното ограничение, което си изисква малко тренинг) при умерени температури навън, като забелязах около двойно падане на бройката от дневните жеги на плажа (не на пряко слънце), а сегашните застудявания ми дават индикации, че и студът през зимата ще се отразява значително - нормално за тези батерии. И не, запалката не е направена така, че да може да работи само на динамо, ако се скапе батерията. Динамото е свързано единствено и само към батерията, няма директна връзка с реотана, така че не можеш да си запалиш само с въртене, и няма директна връзка с порта за зареждане през USB, така че не можеш да си заредиш телефона с него (пробвано). То, и да имаше директна връзка с реотана, пак нямаше да можеш да си запалиш само с въртене, понеже динамото е слабо, а и много ще мърдаш, докато го въртиш, а за да можеш да запалиш нещо (особено ако е цигара) трябва да си доста статичен - с кибрит или обикновена запалка се спираш, за да не я гаси вятърът, а при електрическите се спираш, за да нацелиш реотана. Зареждане за 5 цигари ми коства минута и половина много яко въртене, с което става много добра тренировка за рамената и предмишниците, но би ми докарало тендовагинит на пръстите при продължително ползване така (можеше дръжката на лостчето да е малко по-дълга), заради което я зареждам предимно от USB-то.

Та наистина съм раздвоен, кое причинява по-голяма щета и на природата, и на джоба. 
Аз също засега, но всички въпросителни около тях търпят подобрение (включително и батериите, които ще се подобряват все повече, заради електрониката и електромобилите), така че, дори на този етап да се окажат нерентабилни, мисля, че тези запалки имат бъдеще.

П.П.: Предложението на satir също върши работа, аз съм го прилагал само с магнезиева запалка, но е твърде екстремно за ежедневно ползване. Но за човек, на който рядко му трябва огниво, това е идеално решение, защото е издръжливо във времето.
Активен

satir

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #27 -: Sep 24, 2014, 11:08 »
но..., требе да си призная, че Reg Black Crackle на Zippo ми е слабост. 16 години ми служи верно и тая пролет я подарих на синето, да си има нещо свестно- това пали на 100%. само под вода не може :D
« Последна редакция: Sep 24, 2014, 11:15 от satir »
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #28 -: Sep 24, 2014, 11:42 »
'Айде сега ново двадесет. Уж съм заклет пушач, пък втори вид запалка чувам за два дни дето не съм си и помислял. Сега пък магнезий.

Сатире аз винаги съм се чудил тази гъба не може ли да се яде, защото е може би най-разпространената. Има я едва ли не на всяко второ дърво, включително в градските паркове. Обаче решавах, че не може, след като никой не я събира. А тя все пак имала практическо приложение. Идеално за туризъм. Замръкваш в някоя необитаема хижа в нищото и си палиш огин. Обаче този топуз там, как го нарече, чакмак, трябва да се замени с нещо, защото тежестта има значение.

Едно време си е било практично да се ползва. Дядото е пушил по две лули на ден. В една лула тютюна е по-малко, от колкото в цигара. За сметка на това го пушиш директно, без филтър и така се задръстваш, че те държи няколко часа. Съвременните цигари са някак си сладки, направени да пушиш, колкото можеш повече. Макар като си помисля, някогашните „Арда“ качак, „Шипка“ и подобни си бяха бая люти и народа си ги пушеше. Ле-ле колко мъка по света.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #29 -: Sep 24, 2014, 13:37 »
'Айде сега ново двадесет. Уж съм заклет пушач, пък втори вид запалка чувам за два дни дето не съм си и помислял. Сега пък магнезий.
Връзката "заклет пушач" не е достатъчна, за да чуеш за тези запалки, тъй като, както казах, е твърде екстремно за целта. Ама дори и рядко (или никога) да се завърташ в планината се учудвам как не се е завъртял някой планинар покрай теб или не си мервал предавания за оцеляване (Беър Грилс стана доста известен), че да чуеш за тях. Много са разпространени, така че няма да си играя да ги описвам - ако ти е интересно, има много инфо и снимки в Мрежата.

Прахановите гъби принципно са ядливи, стига да не са изсъхнали и втвърдени, но са горчиви, въпреки че миришат хубаво, та... ако няма друго наоколо, и това става за ядене, но иначе си е идеално за огниво, а за манджа най-много като подправка.

Трябва да се има предвид, че под "прахан" не се разбира само разпалка от праханови гъби, а всяка разпалка, способна да улови искра и да се разпали. Тук има хубав списък с примери, да не си играя да ги описвам (пък и не знаех за някои, че се ползват като прахан).
Активен