Я раздуй за тези запалки. Има-няма и като изтърсиш от някъде някоя непозната джаджа и започвам да се чудя, как ги надушваш.
Всъщност, не ги надушвам, а ми хрумват като идеи, след което се разравям дали някой вече не го е направил

Другият начин е да отвориш AliExpress, eBay, Amazon или някой друг такъв сайт и да разглеждаш наред дали нещо ще ти хване окото. Имам колеги и познати, които го правят, но на мен ми изглежда като твърде много изгубено време за глупости, а накрая си вземаш неща, които иначе едва ли би взел, но са те привлекли с ниска цена, украсени описания и голямо разнообразие (психологията на консуматорството).
Джобните ел.запалки, вместо да ползват газ, бензин или някакво друго гориво, нагряват с ток реотанче - няма пламък, та за да запалиш нещо трябва да го допреш до реотана. Огън се пали, като първо запалиш съчица или хартия с допир до реотана, след което ползваш огънчето за разпалване. Ако искаш да запалиш цигара, допираш върха ѝ до реотана и помпаш, точно както с автомобилна запалка, само че в случая реотанчето е значително по-мижаво, на което му е нужно много по-малко енергия и време (секунда), за да се нагрее, но пък не можеш да запалиш пура с него (освен ако пак не ползваш междинна съчица), а и е по-крехко, така че не трябва да се прекалява с натиска по него.
По-скъпи са (някои значително) от еднократните запалки, но се водят много по-екологични от тях, понеже биха изразходвали сумарно много по-малко ресурси през планирания им живот, както и сумарно биха излизали по-евтино. Тук въпросителната пада върху "планирания им живот", заради който препоръчвам на приятели и колеги, които са се навили да си вземат, да изчакат малко да ги доизтествам, че има вероятност да се окажат много по-мръсни и много по-скъпи от еднократните запалки. Текущо ползват литиево-йонни батерии, с които сте наясно, но към тях трябва да се добавят и издръжливост на контактчетата и реотаните, не само механически, но и под влияние на неминуемото зацапване (особено около реотана от цигарите) и възможности за безпроблемно почистване.
От няколко месеца ползвам
тази запалка. Доста е скъпичка (в сравнение с другите е и голяма и тежка), но е единствената с динамо, която намерих - нямаш особено притеснение, че ще останеш някъде без ток. Върши ми отлична работа, но след морето (не по време, а няколко дни след морето, така че ако е от него, значи е остатъчен ефект от солта) започна не всеки път да прави контакт, когато издърпам плъзгача, което внася затруднение и несигурност. Не е направена за разглобяване (а и в ръководството пише да не се правят опити за ремонтиране), но когато съвсем се прецака ще я отворя някак, пък ще видим какво ще стане. Сега чакам да ми донесат две други запалки -
тази, която ми изглежда доста чуплива (а и мненията за нея в Мрежата са доста разнородни), но мисля да я ползвам само като резерва, и
тази, за която виждам много добри отзиви в Мрежата (включително и за другите запалки на този производител,
това е сайтът му), та ще ги видим те как ще се представят с "планирания живот". Из споменатите AliExpress, eBay, Amazon и други такива сайтове има още много видове джобни ел.запалки, има и такива с вградено нещо допълнително, като фенерче, самобръсначка, дистанционно за кола, слот за памет карта... Аз мисля (и при положителен, и при отрицателен резултат от тестовете) за следващите няколко години да се огранича до тези, с които съм се занимал сега, така че отзиви ще мога да давам само за тях.
Ей, че съм се разприказвал... Спирам.