Автор Тема: Гигантски корупционен скандал разтресе Румъния  (Прочетена 20662 пъти)

bvbfan

• Напреднали
  • Публикации: 1056
  • Distribution: KaOS
  • Window Manager: Plasma 5
    • Профил
И аз мисля, че примерът със самолечнието издиша, не за друго, но не се разболяваш всеки ден, дори е възможно да си забравил с какво си се излекувал предният път, аз винаги забравям. Но да работиш по цял ден на Офис пакет напълно механично, без да влагаш и грам мисъл в това, е безумие. Най-малкото след като вършиш дадена работа по-дълго, ако не задълбочиш просто си губиш времето, освен това рискуваш да бъдеш уволнен, ако не става въпрос за някоя закостеняла държавна "държанка". Всеки човек може да се аклиматизира към почти всеки тип софтуер, трябва време, четене и мислене.
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
Съгласен съм с Гейт. Нещо което намекнах и в едно дълго мнение нагоре. Хората не са женени за компюрите и не им е детската мечта да бърникат в тях. Знам, че на хората тук, това ни звучи невероятно, защото за нас е точно така. От както се помним, все това ни е било в главите. Но никак не е така за хората. Те отказват да им отделят толкова време. За тях е безпредметно. И поради това ни изглеждат безмозъчни.

Ако жена ти ти даде да шиеш гоблен, сигурно би си казала — мъж, вари го печи го, нещо толкова просто не може да направи, и се нервира, и се сърди, а просто му трябва малко търпение.   

Потребителите не са тъпи, просто компютрите не са им цел в живота.

Бвбфен има случка, която ми се случва много често. Казват ми, ама ти защото много знаеш и затова губиш време, аз щях да го направя по бабешки. Не знам много, но пред слепеца, едноокият е цар. Случва се да изникне някакъв проблем, на мен ми става интересен и почвам да го човъркам. Нормален човек просто не би го направил.

Знай, нещо което се прави механично, се прави много по-бързо от нещо, в което влагаш мисъл. Винаги важното е да има резултат най-бързо и занимания с всичко странично е нежелано. Забележи, че не е важно дали крайният резултат е верен, а достоверен и не е важно да е изпипан, а просто да го има.

Стелт, мисля и преди съм го споменавал, но аз напълно отричам термина „компютърна грамотност“ и наследилият го „цифрова компетентност“. Какво означава цифрова компетентност? За мен това е да знаеш цифрите на всички бройни системи. Определено това не са имали предвид, а като са имали друго предвид да не го наричат така.

Какво е компютърна грамотност? Наистина, какво е? Нормалната грамотност е да можеш да четеш пишеш и да извършваш аритметичните операции (+, -, ×, ÷). Това е минимално необходимите знания, за да стигнеш до всяко друго знание. Кой е този минимален набор от универсални знания в компютрите, който може да ти позволи да стигнеш до всяко друго знание? Няма такъв. Всеки който използва такъв термин няма никакви познания. Да забелязах, че също го оспорваш и думите ми не са към теб.

Но имам все пак критика към теб. Чука не е подходящ пример. Точно във вашата професия може да извършиш абсолютно всичко само с vi — от администриране на системата до написване на мега сложен проект на жаба. Да има множество хора, на които vi НЕ им е удобен (на мен включително), но той присъства във всяка POSIX във всеки неин вариант до най-минималистичният, следователно е задължителен за научаване. Докато във физическият свят не можеш да завъртиш болт с чук, не можеш да рендосваш с чук, не можеш да боядисваш с чук, то при компютрите съвсем не е така.

Жет, имам опит с местната електронна власт. Едното е достъпно за всеки. Това са справки в АП и НОИ. Те са изцяло web и не изискват ел. подпис, макар тези на НОИ да искат код, който се издава безплатно на гише. Някои от справките на НОИ могат да се извадят в реално време като doc, xls, pdf, ако желаеш да си ги запазиш.

Има неща, които използваме само професионалистите. Например в споменатата АП се качва годишният отчет. Това става с електронен подпис. Той е винаги в pdf, защото трябва да е сканиран оригинал. Не върви да качиш сто жипега или тифове я. Но все още повечето предприятия предпочитат да си го представят на ръка на гише, защото им е по-лесно. Не се прави нищо, просто те проверяват имаш ли право и им го хвърляш.

Това, с което имаме работа всеки месец е НАП. Там са много неща — единици, шестици, ДДС, гориво, граждански (формуляр 4001), назначения/промени/уволнения,  разни други, май само трудовата медицина не е там, ама тя е веднъж годишно.

Друга институция, с която има работа на всеки три месеца е статистиката. Тия са най-вредните и досадни копелдаци. При тях има варианти в ел. таблица (конкретно xls), web и хартишка. Обикновено са налични и трите варианта, но не винаги, има неща съществуващи само в една форма. Ама таме са двеста и двадесет глупости. Най-често просто им диктуваме по телефона. Това не може да стане само с годишната декларация (защото е огромна, а освен това ходи и в НАП), която до скоро можеше да се подава като таблица, но вече е само web и хартишляк. И има едно за земеделците, което е само хартиено, но предполагам скоро и то ще електронизира.   

Който има кредити към чужди лица подава и информация в статистиката на БНБ. Това става на разпечатен и подписан xls, пращан по пощата, а от април, ако имаш много и големи, само по електронен път в web.

Формата на данните на НАП е текстов в cp1251 (plain text). Те предоставят собствени приложения за изготвянето им. Те са за Дос и Шиндош. Към всеки има описание в doc. Има описание и на форматите в doc. Това е добре, защото може да ползваш НАП-ските програми, ако работиш някои малък. Иначе си създаваш двойна работа и по-добре нещата да си ги вадиш от основните ти програми.

Проблема е с качването на данните. То може да стане само през Интернет експлодер, казват ставало и с Мозила, ама си е бая проблемация. Въпроса е, че опознава електронният подпис през някакъв контрол, което уж има някаква алтернативна реализация, но поне аз не съм успявал да го накарам да работи.

Никъде не се ползват сложни възможности на word/excel и макроси.

Не се използват типографии. Тук малка вметка. Който си мисли, че в M$ Дума има някаква типография, се е объркал жестоко. Едно време група авери издавахме нещо, което наоколо се наричаше подигравателно стенвестник. Тогава ми се наложи да изчета доста по темата и да работя с истински издателски системи, защото голяма част от подигравките бяха състоятелни. По-късно се занимавах доста с Латех във връзка с други ангажименти. Това, което е в думата, няма нищо по-далечно от него от издателска дейност. 

Има колеги които ми сочат за пример РФ, колко по-развити били. Там подаваш данните в xml. Аз ги гледам изумено и си казвам — Прости им †Господи, те не знаят, какво говорят. Да замениш чист текст с xml е кретения от най-висок порядък. Разбира се  1251 трябва да умре, но ако за целта трябва да се минава на xml, по-добре да се върнем поколение назад и да пускаме в аски, отколкото това.

Както си предположил, с компютрите не се имитира хартиеният начин. Но за мен това е грандиозна грешка. Ако имаш престъпен ум и мъничко знания, много големи злоупотреби може да направиш. Така де SELinux бе създаден точно, за да въведе хартиеният начин. Ако за работа със ресурс трябват две резолюции, три печата и пет подписа, то и електронно пак да е така. Ние направихме обратното, обезличихме хартиеният начин, защото сме неграмотни да направим електронният като него.

п.п. Интересно ми е това за Г8. Намекваш, че се намираш в РФ? Защото Г8 на практика вече не съществува, а държавата, която беше въведена и беше извадена от този формат е РФ. И въпреки, че Г8 не съществува, точно този термин използваш. Но е възможно да не съм разбрал намека.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

bvbfan

• Напреднали
  • Публикации: 1056
  • Distribution: KaOS
  • Window Manager: Plasma 5
    • Профил
Потребителите не са тъпи, просто компютрите не са им цел в живота.
Ама чакай малко, надолу не ми се чете, не говорим за обикновени потребители, говоря за хор, които работя и вадя пари с това. Тези, които цъкат като шимпанзета мен не ме интересуват, да ползват колкото си иска Виндовс, Андроид (вече и него плюя) и там другите. Аз не съм маймуна и не правя нищо без да мисля, съгласен съм, че има работа, която може да клалифицира като механична, нея жените могат да вършат много по-добре, тъй като могат да се абстрахират от мисленето, аз не мога. За мен мисленето е най-важният процес, то различава човека от животното, всичко останало върши и една маймуна.
Активен

petar258

• Напреднали
  • Публикации: 398
  • Distribution: Ubuntu-mate 16.04, Windows 7
    • Профил
У нас редовно се случват подобни далавери, но няма да чуете за тях защото всички - депутати, министри, "политици", "бизнесмени" са в един отбор. И всички служби за сигурност и национални медии са под техен контрол.
Чужденците казват за българите - те все се оплакват, а всеки път гласуват за хора които гледат на запад и не мислят за страната и народа си...
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
Останалите точки са към други потребители. Докато напиша мнение, излязат още две, тръгвам да пиша и на тях, бързам, пропускам запетайки, правя грешки. Например горе АП не е АП, а вписванията, както става ясно от контекста, но от бързане, така става.

Какво значи си изкарват хляба с това? Това или трябва да ограничим само до програмисти и администратори, или трябва да го разширим до огромно количество професии, където се използват компютри. Под ягодите, та и водарката дето идва да ми засече водомера, носи комп. с нея. Май метачките на улиците още не използват, но в боклукчийските камиони има.

Затова предпочитам първият вариант. Ами и там не е точно така. Представи си сте една рота junior в някакво хале. Ръководството е сложило невъзможен срок, за да пипне тлъстите премии. Какво ще правите? Да без да казваш, знам, че вече не си junior, ала си бил. 90% от кадрите са junior. Тъй, че и при вашите професии, си го има това.

п.п. Петре, аз нямам нищо против да се гледа запада. От там идва цивилизацията последните 7-8 века. Не искам да гледат към о. Тимбокту (не съм сигурен дори дали го написах правилно). Искам да гледат на запад. Не правили нищо за нас, а си въртяли далавери. Чакай, ти като изкарваш кинти на съседа ли ги носиш или си ги харчиш за твоето семейство?
« Последна редакция: Oct 05, 2014, 11:34 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

stealth01

• Гост
Какво е компютърна грамотност? Наистина, какво е?
аз мога да изкажа само личното си мнение по въпроса, без да имам някакви претенции за оригиналност и изчерпателност.
компютърната грамотност е да можеш да компютъра като инструмент - при зададен проблем да можеш в края на работата да го решиш.
пример: трябва да напечаташ писмо.
ако нямаш компютърна грамотност (а си ходил на курс само по word), ще ти трябва конкретна програма с точно определена версия за да си свършиш работата. тоест ти знаеш как да набереш текст, но можеш да го правиш с точно определен специфичен софтуер.
ако имаш компютърна грамотност, то ще знаеш, че набирането на текст може да се извърши във всеки един текстови редактор и дори, и да не си го ползвал преди конкретен софтуер, то щом си наясно какви действия трябва да се извършат (форматиране на текста, задаване параметри на страницата за печат), можеш да ги намериш в менюто и да ги използваш.

сега като го написах, разбирам, че всъщност за да извършиш дадена работа, то трябва да разбираш как се върши. да можеш правилно да използваш инструменти (компютър или нещо друго) за да я свършиш. компютърната грамотност в случая се явява частност от грамотността как да използваш интрументите си в работата.
реално, ако нещо се върши механично и без разбиране, то това може да го свърши и някоя машина или скрипт... или държавен чиновник.

п.п. Внимание - 3 нови отговора бяха публикувани докато ти пишеше. :D
Какво значи си изкарват хляба с това? Това или трябва да ограничим само до програмисти и администратори, или трябва да го разширим до огромно количество професии, където се използват компютри.
моето мнение е, че когато ползваш даден инстумент, то трябва да разбираш как работи. така ще го използваш много по-пълноценно, по-производително и т.н.
наясно съм, че много хора ползват компютри чисто механично и точно това имах в предвид, че нямат компютърна грамотност - не познават инстумента, с който работят.
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
По този въпрос мога да вляза в много лют спор.

Значи имаш задание да напишеш писмо. Минималното необходимо знание е да си бил на курс по документни процесори. Добре. Напиши писмото във vi. Ъ? Какво стана? Учил си outlook. Добре прати писмо с mutt. Какво? Проблеми?

Абсолютно несъстоятелна теза.

Казваш: За да извършиш дадена работа, трябва да знаеш, как се върши.

От това не следва, че трябва да разбираш от компютри.

Казваш: моето мнение е, че когато ползваш даден инстумент, то трябва да разбираш как работи.

Компютрите са изключително сложен инструмент. Няма човек на планетата, който може да заяви, че разбира как работят. Може да го заяви, но не може да го докаже.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

stealth01

• Гост
...
Значи имаш задание да напишеш писмо. Минималното необходимо знание е да си бил на курс по документни процесори. Добре. Напиши писмото във vi. Ъ? Какво стана? Учил си outlook. Добре прати писмо с mutt. Какво? Проблеми?

Абсолютно несъстоятелна теза.
...
проблеми няма - ако имаш знанията, какво трябва да направиш, можеш да го направиш по много начини! vi е сложен? няма проблем, можеш да ползваш редактора на mc. можеш да ползваш, кой да е текстов редактор! кой да е пощенски клиент! това ми е идеята на мен.

за сложността на компютрите няма да споря.
не мога да разглобя, поправя и сглобя двигател на автомобил, но съм наясно как работи в общи линии. това ми е достатъчно да ползвам автомобила разумно и да не го вкарвам в някакви екстремни ситуации. нека не изпадаме в крайности.
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
Онагледявах, че ако имаш знания по един инструмент свързан с една задача, то това не ти помага за друг инструмент със същата задача. Знанията по vi не са от помощ, ако пишеш в Lo Writer.

Нещо повече знанията по един клас програми не са в помощ в друг клас програми, както дълги години се рекламираше една компания, че знанията при тях са преносими.

Няма универсално познание, което да е достатъчно, за да се справиш с всяка друга задача, независимо каква.

Няма грешно и правилно използване на компютрите.

Пишеш документ. Започваш нов параграф. Как ще направиш отстъпа? С шпации? С табулация? Със стил?

Правиш сбор в ел. таблица. Как ще го направиш? Ще въведеш ръчно формула? Или ще натиснеш копчето означено със сигма (Σ)? Какво.?

Няма правилно и грешно. Няма минимален набор универсални знания. Механиката е единствената добра стратегия, защото предоставя бързина, а това е единственият важен фактор.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
Цитат
не мога да разглобя, поправя и сглобя двигател на автомобил, но съм наясно как работи в общи линии. това ми е достатъчно да ползвам автомобила разумно и да не го вкарвам в някакви екстремни ситуации. нека не изпадаме в крайности.

А, ето друг пример значи. И аз мога да си управлявам автомобила разумно или поне така мисля, въпреки че не съм разсъждавал много по въпроса, а това "да си знаеш колата" е много интересен термин, който ако пробвам да преведа на английски примерно, няма да се сетя как да го направя, просто защото не знам дефиницията и на български. Иначе в момента единия от късите ми изгоря и както взе да се стъмва рано, просто плача някой да ме спре като се прибирам от работа и да ме глоби. Отворих капака и реших да видя дали няма да мога да я сменя, хванах се за главата и се отказах. Отворих книжката, там е описан процеса и реших този път да се справя - греда, трябва една скапана скоба да се отхлаби и не знам колко тънка ръка сгъната на 90 градуса ми трябва за да я отхлабя без да разглобя още сума ти totally unrelated неща. И сега ще ходя на сервиз да я сменят и да ме одерат подобаващо и повече никога не мисля да си качвам на главата на първо четене тривиални неща като смяна на изгоряла крушка на фар. С голяма изненада установих обаче че там където ходя на годишните технически прегледи не искат да ми я сменят - и магазин за части има до сервиза, и сигурно им е безкрайно лесно да го направят - но не го предлагали като услуга. Егати безумието. А аз мислех че щом аз съм некадърен, то поне на някоя бензиностанция момчетата ще могат да го направят и със сигурност във всеки сервиз ще го направят. Оказва се че не само в никоя бензиностанция, но не и във всеки сервиз, защо - не знам. Няква шибана крушка да се смени да е такъв проблем. Сега ще отида в друг сервиз и оттам нататък ако пак изгори ще ходя само там. Докато въпросния не затвори/не се премести, което ще ми създаде известни главоболия.

Сега вярно - крушките не ти горят всекидневно, не се разболяваш всекидневно, но на прима виста не мога да се сетя за някоя по-добра аналогия. Това което искам да кажа е че ти можеш да ползваш редовно нещо в работата си, но да нямаш абсолютно никаква идея как работи и какво да го правиш като си промени поведението. Когато това се случи може или сам да си биеш главата или да викнеш някой дето разбира, но и в двата случая ще загубиш време, в което можеше да си вършиш работата. В първия случай освен изгубеното време, ще си блъскаш и главата с глупости, има хора, които обичат да си блъскат главата с глупости, но по мое мнение болшинството от хората не обичат.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
Ами аз имам много добър пример. Всеки ден оринираш. За целта отиваш до сервизното помещение, отваряш вратата, светваш лампата, вдигаш баеркаста, откопчаваш си колана, откопчаваш копчето на панталона, дръпваш ципа, отчасти събуваш бельото, изваждаш инструмента, забелваш шланга и го насочваш.

Нищо от всичко това не го мислиш докато го правиш. И нито едно от тези много неща няма никакво отношение към самият процес. Той от своя страна е напълно несъзнателен. Ако нещо се прецака, умираш със спукан мехур. По никакъв начин не можеш да накараш работата да се свърши. Евентуално  може да идеш на доктор, ако има наоколо и да ти забие катетър. Но по никакъв начин не можеш да се оправиш сам.

Ей го на примера.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

lunarvalley

• Гост
Цитат
Всеки ден оринираш.
баце, това ориниране от оране ли идва, нещо?  ;)

ПП: не се заяждам, просто ми стана смешно. Аре продължавайте, чета ви с интерес.
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
Не  съм езиковед, но предполагам, че  идва от урина. Имах друга дума наум, но реших да я сменя, ако се появи някой пуритан наоколо.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
Цитат
Всеки ден оринираш.
баце, това ориниране от оране ли идва, нещо?  ;)

ПП: не се заяждам, просто ми стана смешно. Аре продължавайте, чета ви с интерес.

Ти си бил голям сеирджия бе! Не става така, трябва и да допринесеш с тролене.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

jet

• Напреднали
  • Публикации: 3469
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
уриниране се вика, прави се цял живот, но като гледам в кенефите, все още има хора които го правят неправилно.
Ексел файловете не трябва да се използват за обмен на данни между комп. системи и това трябва да се забрани със закон, но това явно обяснява защо МСО върши работа на ДА, а ЛО не.
Лошото е че МС научиха народа (комп. грамотност, какво да се прави) да прави "приложения" с "бази данни" на Аксес и то в големи компании (че било много лесно) после да рИвем: "кой отнесе файла", "защо е бавно", "вчера тези маймунки не излизаха", "всичко дето съм вкарал миналия месец го няма", "от къде чистачката знае колко взима шефката".

го_фире: не знам какво е РФ, но Г8 е http://en.wikipedia.org/wiki/G8
А медицината е точно като ИТ - големите фармацефтични компании (както Микрософт) определят средствата и начините за лечения, а големите болници (както НР, Дел, ИБМ) ги имплементират. Докторите не искат да се учат (макар, че имат нет) и следват рецепти (грешка номер 0х55667788 - рестарт на ПЦ-то, ако не стане- промяна на ключ в registry, имаш грип, а нямаш ваксина - на ти антибиотик).  Ха и лекарствата се купуват с конкурс. Само дето лекарските грешки ги плащат...
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.