Автор Тема: Локализация на Iceweasel  (Прочетена 10221 пъти)

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4320
    • Профил
Re: Локализация на Iceweasel
« Отговор #15 -: Oct 08, 2014, 00:47 »
Добре де - само за пробата
намери нещо по менютата дето се дъни и му намери файла, после го смени със същия файл но от руския превод напр. и виж дали ще се покаже руското (кирилицата си е същата) - то аз всъщност не знам руския превод дали излиза нормално, ако не излиза вземи същия файл от немския напр.
Ако руския/немския и пр. работят тогава ги сравнявай с 16-тичен редактор само тези двата файла и истината ще лъсне :-)

Ако руския файл си работи само в руския превод а в българския пак се дъни тогава явно вече е до кофигурация на пакета...

П.П. Аз си мислех че сигурно има основателна причина руснаците, французите и англичаните и т.н. да не използват правилните си кавички в тези файлове *.properties ама щом като не е от това, може би пък да има допълнителен файл с настройки който да казва дали да се ползват правилните според локала

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8
Като препинателни знаци за (отварящи и затварящи) кавички в пунктуацията на българския език е възприет немският тип символи: напр. „кавички“ - „Anführungszeichen“ (т.е.: „...“); за разлика от френския: «guillemets», възприет също в руския (т.е.: «...»); и от английския: “quotes” (т.е.: “...”).
« Последна редакция: Oct 08, 2014, 00:54 от remotexx »
Активен

satir

• Напреднали
  • Публикации: 1073
  • Distribution: FreeBSD-10.1 & LMDE
  • Window Manager: i prefer MATE
    • Профил
« Отговор #16 -: Oct 08, 2014, 06:00 »
@offTopic
firefox от Убунту в Дебиан ще ти инсталира Firefox Mozzila Build, а после ще имате ядове с деинсталирането. не, че не може - може, ама требе да се трие един файл във вар/либ/инфо...  или нещо такова. та искам да кажа - не си струва гимнастиката!
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
« Отговор #17 -: Oct 09, 2014, 11:47 »
а после ще имате ядове с деинсталирането
Е, аз не го раздавам мазохист и правя пробите във виртуални машини със снапшоти и копия на виртуални дискове с чисти инсталации, така че мога да съм безкрайно смел :)

Добре де - само за пробата
Пробата е направена. Руски файл, сложен в българския превод, не се показва в интерфейса (съответните надписи продължават да са на английски). Руският превод иначе си работи, а български файл (същият, като пробата с руския), сложен в руския превод, се изобразява коректно на български.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #18 -: Oct 09, 2014, 17:15 »
Значи е от настройките...

1. мисля че имаше един файл в *.xpi който задаваше еднократни настройки при инсталация по-точно там имаше опция дали да се ползва локала (инак по-подразбиране си е на C  - en демек)
2. инициализационните скриптове от *.deb пакета (за съжаление имам само уиндоус7 на работа и 7zip не ми ги екстрактва или поне не знам къде ги екстрактва ама ги няма във папаката с превода)

П.П. Междувременно ако се сетя или го изровя файла ще пиша пак (install.rdf или нещо подобно ми се върти)

Edit: Така като ги погледнах са си правилните локали в *.xpi остава нещо инит скриптовете в *.deb пакета да правят нещо или пък да имаме кофти bg locale в Дебиян

Edit2: Единствената грешка която забелязах в нашия install.rdf e, че са превели някои неща (имена на пакет, контрибутори и пр.) в описанието ама са забравили да укажат че е преведено т.е. без указан локал това em:name="български Language Pack" би трябвало да е на английски (както правилно е написано в руския) и в примера с de-DE тук

Edit3: пробвах да отворя и тази страница ама ударих на камък (дали не се вижда само от извън-БГ или поддръжка на пакета ... дръжки) em:creator="http://openfmi.net/projects/mozilla-bg
« Последна редакция: Oct 09, 2014, 17:34 от remotexx »
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #19 -: Oct 09, 2014, 21:41 »
Open FMI не съществува от години. Преводите си ги координират в добрите стари пощенски списъци.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #20 -: Oct 09, 2014, 21:55 »
Проблемът е намерен и решен. Точно във файла install.rdf беше, само че не се дължи на стринговете, а на два празни реда в началото на файла, и тъй като това е xml файл, е много чувствителен към своеволия. Като прикачен файл съм сложил архивче с поправения езиков пакет от Iceweasel-а в Debian Wheezy. Достатъчно е файлът в него да се копира в /usr/lib/iceweasel/browser/extensions на мястото на текущия. Ако някой държи сам да си го оправи, .xpi файлът в споменатата папка е просто zip архив, така че не му трябват някакви специални инструменти или компилиране за целта.

Малко ми втръсна от занимавки по въпроса. Има ли желаещ, който да се заеме с известяване на преводачите и Debian екипа, или да изчакам да се наканя? :)
« Последна редакция: Oct 09, 2014, 23:00 от neter »
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #21 -: Oct 09, 2014, 22:00 »
Поздравления! По- добре докладвай проблема сам. Все пак си го открил. Препоръчвам ти да пуснеш и писмо до екипа, защото докладите за грешки в Debian много не ги зачитат, ако не са свързани със сигурността на системата. Но, проблемът беше наистина от години. Не знам, този, който пуска локализацията, изобщо проверява ли, какъв е резултата.
Би ли ми показал, къде точно са празните редове? Отворих архива, но там вече грешката е оправена.
« Последна редакция: Oct 09, 2014, 22:07 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #22 -: Oct 09, 2014, 22:24 »
Бяха точно над реда
Цитат
<?xml version="1.0"?>
във файла install.rdf, намиращ се в най-горната папка на разархивирания .xpi файл. Прикачам непоправен install.rdf за сравнение.

Не държа да бъда споменаван, така че някой, ако има желание да известява, е свободен да го направи от свое име, с което ще помогне и на мен, като ми спести мейлите.

П.П.: Опа! Ей го, разсеял съм се и одеве съм прикачил българския превод с един руски файл в него :) Замених файла в предния ми пост.
« Последна редакция: Oct 09, 2014, 23:02 от neter »
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #23 -: Oct 09, 2014, 23:14 »
Видях разликата от backup файла http://s19.postimg.org/wlvuiplwz/bug1.png
Сега, вече ще знам, какво да редактирам  :D
Благодаря за добрата работа !
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #24 -: Oct 12, 2014, 11:20 »
@Neter : Как да създам xpi архив, че нещо ударих на камък. Кое приложение да инсталирам за да внеса поддръжка за този тип архиви.
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #25 -: Oct 12, 2014, 11:26 »
Доколкото разбирам, това е преименуван zip, широко разпространена практика за пакетиране. Лесно се проверява. Ако проработи за теб, ще работи и за всички останали. Иначе на mozdev сто процента трябва да има спецификация.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #26 -: Oct 12, 2014, 11:58 »
Благодаря ! Точно това се оказа.

Ето резултата : http://s19.postimg.org/kovhq4m5v/iceweasel_bg.png
« Последна редакция: Oct 12, 2014, 12:57 от cybercop »
Активен

bvbfan

• Напреднали
  • Публикации: 1056
  • Distribution: KaOS
  • Window Manager: Plasma 5
    • Профил
« Отговор #27 -: Oct 12, 2014, 13:11 »
Сигурно са сменили енджина за парсване на xml файлове, това, че има празни редове не е грешка. Първо се търси root елемент и всеки елемент извън него е junk, но празните редове не са елементи.
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #28 -: Oct 12, 2014, 13:18 »
Сигурно са сменили енджина за парсване на xml файлове, това, че има празни редове не е грешка. Първо се търси root елемент и всеки елемент извън него е junk, но празните редове не са елементи.
Може да не е грешка, но факт е, че без да ги премахнеш, локализацията не работи.
« Последна редакция: Oct 12, 2014, 13:29 от cybercop »
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #29 -: Oct 12, 2014, 17:22 »
изстрел в тъмното, но... ето и моите 5 ст.

Както казах файла има и др. грешки - не е правилно локализиран
и единственото което ми идва наум е че точно кирилицата прецаква нещата

по въпроса за първия ред (или два) - контра въпрос
защо напр.
Код
GeSHi (Bash):
  1. #/bin/bash
ако не е на първия ред също няма да бачка
и след като файла се проваля още на първия ред (или два) значи не се изпълнява изобщо нали - откъде идва половинчатия превод тогава?

предполагам, че парсера дето ползват или нещо вградено в линукс чете първия ред и се опитва да познае типа на файла по-съдържанието ( а не по разширението) и когато на ред 1 в началото няма нищо не може да познае че е xml (който е UTF-8 кодиран по подразбиране) и по-важното не може да познае енкодинга, после вероятно все пак решава че е xml и пуска авто откриване на енкодинга и понеже има доста английски може да реши че е ASCII и кирилицата да го прецаква а най-важния ред в този файл е след няколко реда кирилица (която на всичкото отгоре е и неправилно сложена т.е. не е в localized секция)
та накратко - независимо дали се прецаква още на ред 1 т.е. не смята файла за xml или от кирилица или нещо др. но най вероятно важният ред въобще не се изпълнява... това което се вижда като частичен превод е вероятно остатъците от стар превод т.е. на инсталирана по-предна версия на програмата. повечето програми правят така като няма точен превод - ако случайно докопат точно същия низ изкарват превод (обик. от по-стара версия на програмата)

т.е. няма логика инсталацията да се изпълни а превода да е наполовина: по-вероятно инсталацията не е минавала въобще - интересно защо не я хвърляло грешка - това е истинския проблем за докладване, а ... ако случайно е минавала тогава явно още си я има грешката и ще трябва да продължим да търсим първия наполовина преведен файл
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Iceweasel 2.0.0.2
Настройка на програми
Златко 1 4296 Последна публикация Mar 04, 2007, 13:13
от neter
Iceweasel и в-к Стандарт
Хардуерни и софтуерни проблеми
zvezdanov 4 5412 Последна публикация May 01, 2007, 13:33
от zvezdanov
Странен bug в iceweasel