Дозата късмет се оказа не чак толкова огромна. Да, няколкото последвали изпълнения от по няколко часа не дадоха резултат и ги прекъсвах, че да не се мъчат, но след това едно изпълнение отново успя да генерира панграма за няколко минути. Интересното беше, че генерира абсолютно същата панграма, макар и с други подредби на символите за проверка (може първият път да нямах точен лог на подредбите, но пък имах лог на повторенията при проверките, които да ми кажат). Малко се разочаровах, че това значеше, че най-вероятно няма друга самоброяща се панграма с това начало и структура на изречението, изпълних генерирането още няколко пъти, без да успее да приключи, но накрая изненада - имам трето успешно изпълнение, отново му бяха достатъчни няколко минути, отново подредбите са различни, но този път и панграмата е различна:
Тази панграма съдържа тридесет и три "а"-та, едно "б", дванадесет "в"-та, две "г"-та, тридесет и пет "д"-та, четиридесет и шест "е"-та, две "ж"-та, две "з"-та, двадесет "и"-та, едно "й", едно "к", едно "л", две "м"-та, деветнадесет "н"-та, дванадесет "о"-та, три "п"-та, дванадесет "р"-та, тринадесет "с"-та, четиридесет и две "т"-та, едно "у", едно "ф", едно "х", едно "ц", четири "ч"-та, две "ш"-та, едно "щ", три "ъ"-та, един "ь", едно "ю" и едно "я".
Е, все още не зная може ли да има трета, ще бъде проверено, но мен повече ме вълнуваше дали първата не е единствена, което щеше да сложи край на задачата, а аз не обичам краищата. Разбира се, може да се генерират други самоброящи се панграми с различно начало и структура на изречението. Всъщност, зачетох се в
историята на създаването на английските самоброящи се панграми, било е голяма мъка, а се оказва и, че на английски все още не е създадена напълно чистата класическа самоброяща се панграма (започваща с "This pangram contains" и използваща "and" преди последната буква), та някой ден може да си поиграя да разбера къде влиза в невъзможност и дали не може да се избегне

Между другото, понеже сме компютърен форум, предполагам, че на някого ще му е интересно да види кода, с който ги генерирам. Прилагам файла тук. Ако някой пита "Защо php?"... Защото bash не е удобен за тези цели, а понеже по едно време работих като php програмист, първото, за което се сещам след bash, е php

Кодът е кратък и прост, така че лесно може да се пренапише. Ползвал съм статичен масив с имената на числата, защото е по-бърз, по-независим от външни файлове и защото си имах готов такъв. Ако някой иска може да ползва PEAR класа Numbers_Words, но да има предвид, че текущо българската му локализация е с Windows-1251, та или трябва да ползва iconv, или да смени кодировката във файла. Изчистил съм го от логовете, които си бях нацвъкал - ако някой иска, да си сложи. Оказа се, че логът на случайните подредби, за който първоначално съжалявах, не е интересен с нищо, но по желание - ей там при shuffle-а. Надявам се никой да не ме пита за лицензи, но ако някой пита - всичко мое е с лиценз
WTFPL.