Автор Тема: Как да деинсталирам операционна система  (Прочетена 3916 пъти)

itsko99

• Участници
  • Публикации: 5
    • Профил
Здравейте,
Малко ми е тъп въпроса, но не мога да разбера как да деинсталирам Ubuntu?!!! Влизам в BIOS-a, но там не ми става ясно какво какво да направя. Искам да пробвам други дистрибуции.
Благодаря предварително!!!
Активен

ddantgwyn

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 1267
    • Профил
Здравейте,
Малко ми е тъп въпроса, но не мога да разбера как да деинсталирам Ubuntu?!!! Влизам в BIOS-a, но там не ми става ясно какво какво да направя. Искам да пробвам други дистрибуции.

Ох, леле ::)

Ако имаш някакви важни файлове в Ubuntu, ги прехвърляш някъде другаде, след това пъхаш инсталационния диск с дистрибуцията, която искаш да пробваш в устройството или ако ще инсталираш от flash памет, я пъхаш в USB порта и започваш да инсталираш върху старата дистрибуция, като изрично казваш дяловете, на които ще я разположиш да се форматират. При това форматиране, старата дистрибуция ще се „деинсталира“.

Но не забравяй, ако имаш разни важни неща за теб на старата дистрибуция, преди това да ги прехвърлиш някъде другаде.
Активен

the lamer's team honourable member

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7901
    • Профил
Здравейте,
Здравей! Ако искаш да пробваш други дистрибуции, наистина да пробваш, направи си едно live usb с някоя от тях, пъхаш го в компа, казваш му да стартира от флашката и пробваш. За проба няма смисъл да инсталираш цяла система. Излишен разход на време според мен.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

daniel_vulchev

• Напреднали
  • Публикации: 177
  • Distribution: NetBSD, Slackware, Debian
  • Window Manager: Console/Gnome
    • Профил
пробвай ги на виртуални машини ако желаеш да видиш как се инсталрират
Активен

BRADATA

• Напреднали
  • Публикации: 833
  • Distribution: Slackware/Mint/CentOS
  • Window Manager: console/KDE/LXDE
    • Профил
Тотален офтопик ама не мога да се сдържа....

Даниеле, как го виждаш това "виртуални машини" след като човека се опитва през биос да "деинсталира" оперционна система?
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6732
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
man mkfs
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

ddantgwyn

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 1267
    • Профил

Даниеле, как го виждаш това "виртуални машини" след като човека се опитва през биос да "деинсталира" оперционна система?

Освен това е някъде на около 16 години -- определено му е рано да започва с виртуалните машини (imho).
Активен

the lamer's team honourable member

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил

Освен това е някъде на около 16 години -- определено му е рано да започва с виртуалните машини (imho).
Сякаш основната работа с VirtualBox е една сложнотия... Подкрепям предложението за виртуални машини.

П.П.: Преди 15 години, когато за първи път пипнах Linux, един специалист ми беше казал, че още ми е много рано за него. Благодарен съм му, че така всъщност ме накара да продължа :)
« Последна редакция: Mar 23, 2015, 00:10 от neter »
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

BRADATA

• Напреднали
  • Публикации: 833
  • Distribution: Slackware/Mint/CentOS
  • Window Manager: console/KDE/LXDE
    • Профил
И пак не мога да се съглася... Как очаквате от човек, който не знае какво всъщност е BIOS да конфигурира виртуална машина??? Не, че съм против това, но не е ли редно първо да се насочи към някаква документация, да я прочете (ако може) и едва тогава да ръчка?
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
Аз очаквам. Виртуалната машина е просто приложен софтуер. Има достатъчно how to в Youtube, за да подкараш такова нещо. И аз никога не бях използвал виртуална машина, но ми се наложи преди седмица да се запозная. Не, че се справих с инсталацията на нещото, появи се там странен проблем, но машината вървеше. И не ми е трябвало да гледам някъде, кое, как се прави. Трябват ти основни познания по английски, за да можеш да разбереш, кое за какво се отнася по интерфейса.
Та човек, който не знае, какво е BIOS според мен може да се справи с виртуалката.
Но пак, за проба предпочитам live usb варианта. Нали целта е да се изпробват, да се разгледат. Цяла виртуалка за това....
Активен

stan4opojara

• Напреднали
  • Публикации: 143
    • Профил
С виртуал бокс се работи много елементарно, надали ще има проблем само да следва стъпките по подразбиране и ще успее, но на жива дистрибуция ще се наслади изцяло на бързината и работата и...успех  [_]3
Активен

daniel_vulchev

• Напреднали
  • Публикации: 177
  • Distribution: NetBSD, Slackware, Debian
  • Window Manager: Console/Gnome
    • Профил
Ще разбере някък си аз на 12 си изтрих доса и карах на системна дискета доста време така че като поразвали машината ще разбере за какво става въпрос ако му се занимава а Биоса им много специалисти дето не знаят за какво е  ;D
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
Аааа, възникна ми въпрос. Всяко live cd/dvd ли може да се зареди в RAM-еца? Много бих искал да може. Вярно, малко повече време ще зарежда, но пък после ще си работи чудесно. Ако има повече RAM, защо не! И какво се задава на ядрото, за да стане това при стартирането?
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
Всяко live cd/dvd ли може да се зареди в RAM-еца?
По дефиниция всички живи CD/DVD се зареждат в RAM и работят само там, освен ако не им бъде указано друго. Ако питаш дали от всяка дистрибуция може да се направи живо CD/DVD - може, но ако дистрибуцията няма подготвено изображение за целта, то ще са нужни допълнителни действия, за да направиш такова. Няма универсален начин за това, има твърде много разлики между твърде много дистрибуции, стъпките може да се различават дори и при различни версии на една и съща дистрибуция. Тук може да прочетеш как става това с Debian.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

4096bits

• Напреднали
    • Профил
Имам предвид, дали може да зареди цялото нещо в RAM. Както някои от по-малките "дистра". Като Slitaz например и какво още там беше. Зарежда в оперативната памет всичко и може да се извади флашката и то си бачка. Бързо!  ::)
Активен