Баткааааааа......значи имало смисъл, стига да си платиш, това е тъжния извод от цялата работа.
След главоблъскане с IP камерите на d-link, просто реших да сe оръся за по-истинска камера (в случая от Hikvision) и определено нещата придобиха смисъл, защото се бях отчаял с тези глупости. Днес си взех новата камерка, разликата е с порядъци. Просто защото снима в Full HD, има разни благинки като цифров denoising, WDR, backlight compensation и тем подобни. Съответно разликата в ефективността на калпавите алгоритми за разпознаване на пушеци, разчитане на регистрационни табели и проследяване на движение просто работят - без да се правят 1000 зависими от сцената хакове.
Да не говорим за другото - имат истински ONVIF support. Сега прекрасната D-link DCS-5222L камера която официално е compliant, неофициално не е. Тъй като имам ssh достъп, разбирам и много неща. Например защо малоумния WS-Discovery майкрософтски протокол, който е в основата на откриването на устройства в мрежата не работи - на камерата има демон, който слухти за multicast заявките и segfault-ва когато получи пакет - това с ВСИЧКИ версии на фърмуера. Поради тази причина d-link-ската камера не може да се открие в мрежата по този начин, който уж е стандартизиран. Следващата част - ако отеба autodiscovery частта и директно запитам d-link-ската камера какво подържа, ми се връща едно, но на практика е съвсем друго. Hikvision просто работи като хората.
Което ме хвърля в блатото, защото сега виждам колко много възможности има и трябва да кодя, за да ги наваксвам. Примерно целият ми OpenCV median flow алгоритъм за проследяване на движение се обезсмисля - камерата го прави учудващо добре и аз получавам нотификация ако обект мине дефинирана линия. Това спестява егати бруталното изчислително време. Друго - камерата подържа адекватно Device командите и сега мога по желание да вдигам fps и bitrate на видеото при нужда. Представи си - засича се движение, вдигаме фреймрейта и битрейта, връткаме PTZ моторите и снимаме.
Възможности има много - примерно камерата има слот за SD карта. Защо да не записва там докато нямаме свързаност и после да дърпаме сниманото (ONVIF протокола го позволява). Това има ограничени приложения, но смислени въпреки това, в случаите в които губим мрежова свързаност.
Но най-много се накефих на инфрачервените сензори, които нямат много общо с тайванските боклуци и наистина осмислят нещата, особено в FullHD резолюция.

Изображението е чисто и разпознаването на лица в нощен режим е доста по-работещо.
PTZ глупостите се връткат с порядъчно по-добра скорост па макар и като максимални градуси да е по-лимитирано.
Другото, което мисля да експериментирам (и това е хардуерна хакерия) е с alarm I/O-то на камерата. Има един вход на който ако се подаде напрежение над 2 волта, се тригерва аларма. Мисля да почна с прости неща, не разни датчици, а просто обикновен прекъсвач. Може да звучи тъпо, но представи си паник бутон, който веднага насочва камерата към мястото на паник бутона и увеличава битрейта, фреймрейта и оттамкачеството на записа - би било полезно.
Накратко съм очарован - можело значи да работи и сега драмата ми е какво да правя със всичко това след като работи като хората